Μόνο από ένα δομημένο ομόλογο που αγόρασε ο Τσουπίδης έχασε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 36.000.000 ευρώ!

«Βαρύτατες οι απώλειες από ένα προϊόν της Citigroup που βασιζόταν σε στεγαστικά “θαλασσοδάνεια” των ΗΠΑ», ανέφερε το «Π» σε αποκαλυπτικό δημοσίευμά του στις 18 Νοεμβρίου 2007, το οποίο πλέον επιβεβαιώνεται με τον πιο επίσημο τρόπο, μετά την απόφαση της νέας διοίκησης του ΤΤ να στείλει εξώδικο στη Citigroup για το συγκεκριμένο προϊόν.

«Η Διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αναφορικά με σχετικό δημοσίευμα, ανακοινώνει τα εξής: Στις 31/12/2007 εστάλη στη Citigroup Global Markets Limited στην Αθήνα εξώδικη δήλωση σχετικά με την πώληση προϊόντος προς το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το έτος 2005. Η αποστολή της δήλωσης έγινε στο πλαίσιο προσπάθειας εξωδικαστικής διευθέτησης της διαφοράς», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα το ΤΤ.

Όπως ανέφερε το «Π» στο σχετικό αποκαλυπτικό του δημοσίευμα στις 18 Νοεμβρίου 2007, «σύμφωνα με διασταυρωμένες από τραπεζικές πηγές πληροφορίες του «Π», το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΤΤ με το χαρτοφυλάκιο υψηλού κινδύνου που διαμόρφωσε ο Π. Τσουπίδης (η τελευταία γνωστή αποτίμησή του έφθανε τα 360 εκατ. ευρώ) σχετίζεται με ένα δομημένο πιστωτικό προϊόν της Citigroup το οποίο στηριζόταν σε αμερικανικά στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η νέα διοίκηση του ΤΤ επιχειρώντας να αποτιμήσει σε τρέχουσες τιμές το προϊόν αυτό ζήτησε από την εκδότρια τράπεζα να το τιμολογήσει. Η απάντηση της Citigroup σόκαρε, καθώς η τρέχουσα αξία υπολογίσθηκε στο 12% της τιμής έκδοσης, που σημαίνει ότι η ζημιά αποτίμησης ξεπερνούσε τα 35 εκατ. ευρώ»!

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ίδια αποτίμηση του προϊόντος (CDO – Collateralized Debt Obligation) επιμένει η Citigroup: το προϊόν έχει χάσει, κατά τη Citigroup, το 90% της αξίας του και η τράπεζα προσφέρει για ενδεχόμενη ρευστοποίησή του μόνο 4 εκατ. ευρώ, από τα 34 που είχε επενδύσει το Τ.Τ. το 2007. Μάλιστα, πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι η ζημιά είναι οριστική και δεν υπάρχει περίπτωση να βελτιωθεί η αποτίμηση αν αλλάξουν οι συνθήκες στις αγορές, καθώς το προϊόν βασιζόταν σε αμερικανική στεγαστικά δάνεια πελατών με χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση (subprime), το μεγαλύτερο μέρος των οποίων έχουν κηρυχθεί ληξιπρόθεσμα.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να καλύψει τις «τρύπες» που άφησε πίσω του ο κ. Τσουπίδης, ο κ. Άγγελος Φιλιππίδης, νέος πρόεδρος του ΤΤ, επιχειρεί τώρα ένα νομικό ελιγμό, προκειμένου να ασκήσει πίεση στη Citigroup για να προσφέρει καλύτερη αποτίμηση του προϊόντος. Ισχυρίζεται, ειδικότερα, ότι κακώς η τράπεζα πούλησε στο ΤΤ ένα προϊόν χωρίς εγγύηση κεφαλαίου, ενώ στις αρχικές συνεννοήσεις που έγιναν το είχε παρουσιάσει ως προϊόν με εγγύηση κεφαλαίου κατά 80%.

«Η Citi είχε ρητώς και κατηγορηματικώς δεσμευθεί ότι τα προϊόντα που διαφήμιζε και επρόκειτο να αγοράσει το ΤΤ εγγυώνται το 80% του επενδεδυμένου κεφαλαίου (…) Τελικώς επώλησε διαφορετικά (…) από τα προσυμφωνηθέντα CDOs, τα οποία δεν εγγυώνται το κεφάλαιο του επενδυτή σε ποσοστό 80%», αναφέρεται στη σχετική εξώδικη επιστολή προς την αμερικανική τράπεζα.

Πάντως, έμπειροι τραπεζικοί παράγοντες τονίζουν στο «Π» ότι είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί ευθύνη της αμερικανικής τράπεζας ενώπιον δικαστηρίου, γι’ αυτό και είναι το πιθανότερο ότι η υπόθεση θα διευθετηθεί εξωδικαστικά, ενδεχομένως με μια ελαφρώς βελτιωμένη αποτίμηση του προϊόντος από τη Citigroup. «Είναι αδιανόητο να δεχθεί ένα δικαστήριο ότι ένας έμπειρος τραπεζίτης, όπως ο κ. Τσουπίδης, αγόρασε ένα προϊόν 40 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχει προσέξει τη ρητή αναφορά της σύμβασης σε ό,τι αφορά την εγγύηση του κεφαλαίου», αναφέρουν τραπεζικές πηγές.

Γεγονός είναι ότι η διοίκηση Φιλιππίδη καταβάλλει αγωνιώδεις προσπάθειες να περιορίσει τις ζημιές και τις αρνητικές υπεραξίες που άφησε πίσω του ο κ. Τσουπίδης, όταν είχε μετατρέψει μια «λαϊκή» τράπεζα χωρίς εμπειρία στις αγορές σε κέντρο επικίνδυνων κερδοσκοπικών τοποθετήσεων. Ήδη έχουν εγγραφεί οριστικά στα βιβλία του ΤΤ ζημιές από χρηματοοικονομικές πράξεις που άγγιξαν τα 45 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο, καθώς η λογιστική κατάσταση 6μήνου είχε κλείσει με κέρδη 70,9 εκατ. ευρώ από συναλλαγές, ενώ στην κατάσταση 9μήνου αυτά περιορίσθηκαν σε 26 εκατ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ