«Μαύρα τα ʼχουν βάψει» στη ΝΔ

Η κυβέρνηση έχει περιέλθει σταδιακά σε κατάσταση παραλυσίας, τέσσερις μόνο μήνες μετά τις εκλογές, ελάχιστοι υπουργοί παράγουν έργο, οι υπόλοιποι παρακολουθούν εναγωνίως τα δελτία ειδήσεων, καθώς και τα… νέα των ανακριτών, προκειμένου να δουν «τι τους ξημερώνει». Ακόμη και δραστηριότητες του ίδιου του πρωθυπουργού εξελίσσονται μόνο και μόνο για λόγους εντυπώσεων, χωρίς ωστόσο να δημιουργούν εντυπώσεις!

Αμηχανία

Στο επιτελείο του κ. Καραμανλή έχουν εγκαταλείψει τις προσπάθειες να αλλάξουν την ατζέντα της επικαιρότητας –«αν δεν εκτονωθεί η υπόθεση Ζαχόπουλου, καμιά πρωτοβουλία δεν θα έχει αποτέλεσμα»– ενώ δεν ελπίζουν ότι η εικόνα και το κλίμα πρόκειται να μεταβληθούν μετά την παρέμβαση του κ. Καραμανλή στη Βουλή, προχθές Παρασκευή. Παρέμβαση η οποία αποφασίσθηκε κυρίως κάτω από την πίεση υπουργών και βουλευτών που επίμονα ζητούν να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Στις τάξεις του Υπουργικού Συμβουλίου την αμηχανία και τον προβληματισμό έχουν διαδεχθεί η ανησυχία και η απογοήτευση. Το πιο σημαντικό στην τρέχουσα συγκυρία είναι ότι στη συντριπτική πλειονότητά τους οι υπουργοί κρατούν αποστάσεις από τους χειρισμούς του Μαξίμου, ενώ για πρώτη φορά από το 2004 αμφισβητείται με τόσο έντονο τρόπο η επικοινωνιακή τακτική του πρωθυπουργικού επιτελείου. «Αν δεν κάνουμε κάτι άμεσα, θα πάμε άκλαυτοι», είναι η χαρακτηριστική επισήμανση κυβερνητικών στελεχών που ζητούν επιτακτικά από τον κ. Καραμανλή να λάβει δραστικά, αν χρειαστεί και δραματικά μέτρα, προκειμένου να αναστραφεί η πτωτική πορεία. «Το αργότερα θα είναι πολύ αργά», επισημαίνουν.

Τι λένε τα ηγετικά στελέχη

Η Ντ. Μπακογιάννη κινείται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Αρχικά εμφανίσθηκε να καλύπτει τους χειρισμούς της κυβέρνησης, κατηγορώντας κόμματα και μέσα ενημέρωσης ότι έχουν υιοθετήσει την πολιτική της κλειδαρότρυπας, αλλά στη συνέχεια έθεσε χρονικό περιθώριο έξι μηνών για να κριθεί το έργο της κυβέρνησης. Επανήλθε ωστόσο εκφράζοντας την ελπίδα (ασχέτως αν αποτελεί ή όχι και πίστη της) ότι κάτι καλό θα προκύψει από την «κρίση» που έχει προκαλέσει η υπόθεση Ζαχόπουλου.

Ο Γ. Αλογοσκούφης κρατάει αποστάσεις ασφαλείας, αποφεύγει να εμπλακεί στη συζήτηση για τα τελευταία γεγονότα, ενώ φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι δεν είναι δικής του επιλογής ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων Σπ. Κλαδάς, τον οποίο ο δημοσιογράφος Μ. Τριανταφυλλόπουλος ενέπλεξε σε μια τουλάχιστον περίεργη υπόθεση συναλλαγής.

Από την πλευρά του ο Γ. Σουφλιάς έχει υποβάλει τον εαυτό του στο μαρτύριο μιας… παρατεταμένης σιωπής. Μετά τις εκλογές έχει κλειστεί στο γραφείο του, ασχολείται αποκλειστικά με τα του υπουργείου του και αρνείται να πει δημόσια το παραμικρό ούτε κάτι το οποίο θα μπορούσε να εκληφθεί ως έμμεση αναφορά στις τρέχουσες εξελίξεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν διαφωνεί και δεν προβληματίζεται με την κατάσταση που επικρατεί.

Τα έχει πει ευθέως στον κ. Καραμανλή, τα λέει και στον στενό κύκλο των συνεργατών του. Μιλάει για πολλά και διαδοχικά λάθη από την επομένη κιόλας των εκλογών, στο Ασφαλιστικό, αλλά και στην υπόθεση Ζαχόπουλου. Δεν γνωρίζουμε αν το έχει πει και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, αλλά ο κ. Σουφλιάς στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες του παρατηρεί ότι αρκετά από τα πρόσωπα που επελέγησαν ή είχαν την εύνοια του Μαξίμου αποδείχθηκαν κατώτερα των περιστάσεων και μάλλον εξέθεσαν τον κ. Καραμανλή.

Την ίδια ώρα ο Μιχ. Λιάπης δυσφορεί, διότι είναι υποχρεωμένος να απολογείται –κάτι που θα έχει διάρκεια– για τα «έργα και τις ημέρες» του τέως γενικού γραμματέα χωρίς να πει ή να πράξει κάτι που θα μπορούσε να πλήξει το προφίλ του πρωθυπουργού. Άλλοι υπουργοί όπως οι κ. Παυλόπουλος, Μεϊμαράκης κ.ά. παραμένουν κυριολεκτικά άφαντοι, ενώ μέχρι πρότινος ήταν στην «πρώτη γραμμή».

Ανησυχία στους βουλευτές

Το ίδιο και χειρότερο είναι το κλίμα στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Καθʼ όσον οι βουλευτές δεν βρίσκουν ευήκοον ους στο Μαξίμου, η Ρηγίλλης και ειδικώς ο γενικός γραμματέας Λ. Ζαγορίτης, συνεπικουρούμενος από τον Γ. Τραγάκη, έχουν μεταβληθεί σε κυματοθραύστη των έντονων διαμαρτυριών και των παραπόνων τους. Ειδικώς οι βουλευτές της περιφέρειας, που είναι σε άμεση επαφή με τους πολίτες, δυσκολεύονται να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Επιστρέφουν δε στην Αθήνα τρομαγμένοι μεταφέροντας εικόνες από ένα εξαιρετικά δυσμενές κλίμα. Η αγωνία τους είναι διάχυτη και δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους για το τι άλλο θα προκύψει από την υπόθεση Ζαχόπουλου, αλλά κυρίως για το κόστος που θα έχουν τα τελευταία γεγονότα για την κυβέρνηση. Ότι θα υπάρξει κόστος κανείς δεν το συζητάει, το θεωρούν βέβαιο, ορισμένοι μάλιστα δεν κρύβουν τους φόβους τους ότι η κατάσταση δεν είναι αναστρέψιμη.

Υπάρχουν βουλευτές που διατυπώνουν μια επιπλέον ανησυχία: Μήπως ο εκβιασμός που επιχειρήθηκε δεν αφορούσε μόνο τον Χρ. Ζαχόπουλο, αλλά επεκτεινόταν και σε άλλα πολιτικά στελέχη ίσως-ίσως και στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Σε μια τέτοια περίπτωση, σημειώνουν, τα πράγματα είναι περίπλοκα και ενδεχομένως επικίνδυνα.

Μετα-Καραμανλή εποχή

Δειλά δειλά στο εσωτερικό της παράταξης έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για την επόμενη ημέρα, τη μετά-Καραμανλή εποχή δηλαδή. Μέσα στο κλίμα αυτό έχουν πυκνώσει τα δείπνα και τα γεύματα όπου αναπτύσσεται έντονος προβληματισμός για την πορεία της κυβέρνησης και αρχίζουν να μιλάνε για δύσκολη επανεκλογή του Καραμανλή για τρίτη τετραετία. Υπάρχουν βουλευτές και στελέχη της ΝΔ που φοβούνται το σύνδρομο που κατατρέχει την πολιτική μας ζωή, ότι δηλαδή κανείς πρωθυπουργός δεν έμεινε περισσότερο από δύο τετραετίες στην κυβέρνηση και συνδυάζουν τους φόβους για μη αναστρέψιμη κατάσταση με το εσωκομματικό παιγνίδι για την αντικατάσταση του Κώστα Καραμανλή πριν από τις εκλογές και φωτογραφίζουν γι’ αυτή την αντίληψη την υπουργό εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και τις ανησυχίες που διοχετεύει στον Τύπο.

Άρχισαν τα δείπνα

Διεργασίες καταγράφονται και στα ενδότερα της καραμανλικής ομάδας. Δείπνα και γεύματα που εξελίσσονται είτε υπό το φως της δημοσιότητας στα ρεστοράν του Κολωνακίου είτε πραγματοποιούνται μυστικά σε μεζονέτες των βορείων προαστίων. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα αναβλήθηκε ένα γεύμα καραμανλικών βουλευτών, των λεγόμενων «λοχαγών», επειδή προαναγγέλθηκε, με συνέπεια να «ποινικοποιηθεί» και να προκαλέσει την παρέμβαση της Ρηγίλλης, που επισήμανε στους διοργανωτές ότι δεν είναι εποχή για τέτοιες κινήσεις και πρωτοβουλίες. Κινητικότητα υπάρχει ωστόσο και μεταξύ των πολιτευτών.

Στα μέσα της εβδομάδας περί τους 20 πρώην βουλευτές συναντήθηκαν σε εστιατόριο του Κολωνακίου (επί της οδού Λουκιανού). Ανάμεσα σʼ αυτούς οι Ελ. Κουντουρά, Π. Αλιβιζάτος, Σ. Βούλτεψη, Θ. Βασιλείου, Α. Ιλχάν, Γ. Βασιλείου, Χρ. Καλογήρου κ.ά. Τα στελέχη αυτά εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και το παράπονό τους ότι δεν αξιοποιούνται στον κρατικό μηχανισμό.

Υπάρχουν και οι σκληροί

Παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών που ζητούν από τον Κ. Καραμανλή «να πάρει κεφάλια», προχωρώντας σε αλλαγές προσώπων στον κρατικό μηχανισμό, αν χρειάζεται δε και στο στενό επιτελείο του. Από το Μαξίμου πάντως σημειώνουν ότι δεν τίθεται θέμα καρατομήσεων, δεν αποκλείουν ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό, όταν εκτονωθεί το κλίμα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Ανέκαθεν άλλωστε ο κ. Καραμανλής ήταν αντίθετος στη λογική των «ανθρωποθυσιών». Μόνο που αυτήν τη στιγμή τα πράγματα έχουν οδηγηθεί σε οριακή κατάσταση και οι αλλαγές στα πρόσωπα έχουν καταστεί επιτακτικές και αναγκαίες.


Σχολιάστε εδώ