Κάτω στον Πειραιά

// Επίσημη επίσκεψη στο δημαρχείο έκανε η υπερνομάρχης Αθήνας – Πειραιά και συζήτησε με τον Π. Φασούλα τις επιδοτήσεις που θα διεκδικήσει ο δήμος από το Δʼ ΚΠΣ, το κυκλοφοριακό, την ανάπλαση και αναμόρφωση της Καστέλλας.

// Άρχισαν οι αλλαγές στις δημοτικές επιχειρήσεις. Ο ίδιος ο δήμαρχος ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη στο δημοτικό συμβούλιο την αντικατάσταση των μελών του ΔΣ της ΔΗΡΑΠ που ελέγχει το δημοτικό ραδιόφωνο. Ο Π. Φασούλας έπλεξε το εγκώμιο του αποχωρούντος προέδρου Δημ. Βρόντου, που θεωρείται βέβαιο πως θα αξιοποιηθεί κάπου αλλού και τόνισε ότι από τη στιγμή που δεν υπήρχε ομοψυχία στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, ήταν επόμενο τα μέλη του να αντικατασταθούν (σ.σ.: προφανώς αναφερόταν στην «κόντρα» Κοκορίκου και Ανανιάδη που έχει φτάσει μέχρι και τη Δικαιοσύνη). Πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ τοποθετήθηκε η οικονομολόγος Σταυρούλα Καρούτα και αντιπρόεδρος ο παλιός διεθνής πολίστας Βαγγέλης Πάτρας.

Στο μεταξύ, θεωρείται βέβαιο ότι εντός των προσεχών ημερών θα ενισχυθεί η δημοσιογραφική ομάδα του δημοτικού ραδιοσταθμού, ενώ για τη διεύθυνση βολιδοσκοπείται πολύ γνωστός δημοσιογράφος. Όλες οι ανακατατάξεις θα τεθούν στην πρώτη συνεδρίαση του νέου διοικητικού συμβουλίου, ώστε να «μπει» δυνατά το Κανάλι 1 στη μάχη του ανταγωνισμού το συντομότερο δυνατόν.

// Ομόφωνα οι σύμβουλοι του Φασούλα ψήφισαν την αλλαγή στο ΔΣ της ΔΗΡΑΠ. Αξιοσημείωτο είναι ότι την πρόταση του δημάρχου ψήφισε και ο Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ο οποίος, αν και είναι από τους πλέον πολυάσχολους συμβούλους της πλειοψηφίας, δεν… χάνει καμία συνεδρίαση. Ωστόσο, η θετική του ψήφος εκτιμάται ως… γεφύρωμα των σχέσεών του με τον δήμαρχο, του οποίου πολλά θέματα δεν είχε ψηφίσει στο παρελθόν. Αν και ο Δ. Παρασκευόπουλος ψηφίζει πάντα κατά συνείδηση και δεν μπαίνει στη λογική των «γραμμών» και των συσχετισμών. Πάντως, το ότι συμφώνησε με την άποψη του δημάρχου για τη ΔΗΡΑΠ περιέχει αρκετά μηνύματα…

// Αξιοπρόσεκτη η τοποθέτηση τού μέχρι πρότινος προέδρου της ΔΗΡΑΠ Δημ. Βρόντου, μετά την ανακοίνωση από τον δήμαρχο της αντικατάστασής του από το «τιμόνι» της ΔΗΡΑΠ. Ο Δ. Βρόντος, αν και πικραμένος από τις εξελίξεις, ευχαρίστησε τον δήμαρχο για την εμπιστοσύνη του και δήλωσε ότι θα παραμείνει στρατιώτης της παράταξης.

// Επεισοδιακή η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη, όπου συζητήθηκε το θέμα του ΟΛΠ. Ο δήμαρχος εξέφρασε τη διαφωνία του με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και ζήτησε να καταβάλει ο ΟΛΠ τα τέλη που του αναλογούν. Αξιοσημείωτο είναι πως, αν και είχε κληθεί, δεν παρέστη στη συνεδρίαση ο υπουργός Ναυτιλίας ή κάποιος εκπρόσωπός του. Αντιθέτως, παρέστησαν οι Γιάννης Διαμαντίδης και Γρηγόρης Νιώτης από το ΠΑΣΟΚ και ο νομάρχης Γιάννης Μίχας.

Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε να εκδοθεί ψήφισμα με τις θέσεις του δήμου, το οποίο αποδέχθηκαν όλοι οι συνδυασμοί πλην εκείνου της ΝΔ.

Στο ψήφισμα αναφέρεται η πλήρης αντίθεση του δήμου με την ιδιωτικοποίηση του ΣΕΜΠΟ, καταγγέλλεται η επίθεση των ΜΑΤ κατά βουλευτών και εργαζομένων και ζητείται από τον ΟΛΠ να καταβάλει τα τέλη που του αναλογούν.

Εντύπωση έκανε η στάση του συμβούλου της πλειοψηφίας Δημ. Γκερλέ, που ήθελε να προσθέσει κι άλλες παραγράφους στο ψήφισμα με κίνδυνο να μη γίνει αποδεκτό από τις υπόλοιπες παρατάξεις. Στάση πραγματικά περίεργη, αφού ο ίδιος ως συνδικαλιστής όφειλε να γνωρίζει πως, όταν επιχειρείται κοινή απόφαση κάπου, αναφέρονται οι βασικές κατευθύνσεις στις οποίες συμφωνούν όλοι και όχι οι λεπτομέρειες, οι οποίες μπορεί να… τινάξουν στον αέρα κάθε συμφωνία.

// Συνεπής στις θέσεις του, ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας δεν αφήνει σύσκεψη ή φόρουμ που να συζητείται θέμα που να αφορά την περιφέρεια χωρίς να συμμετάσχει. Έτσι και προχθές στο συμβούλιο για τον ΟΛΠ έδωσε βροντερό παρών και μάλλον ενόχλησε κάποιους συμβούλους της μειοψηφίας που έσπευσαν να τον χαρακτηρίσουν με προσβλητικά επίθετα. Εκείνος όμως τους έβαλε στη θέση τους με μία μόνο λέξη που παραπέμπει στο… θέατρο σκιών.

// Σημαντική η δραστηριότητα της ΝΟΕΣ του ΠΑΣΟΚ της Αʼ Πειραιά. Έτσι, από την πρώτη συνεδρίασή της όρισε τομείς και κατευθύνσεις για τον συντονισμό των δραστηριοτήτων. Συντονιστής της γραμματείας της ΝΟΕΣ είναι ο δημοτικός σύμβουλος Μιχ. Μαλτέζος.

// Το φραστικό επεισόδιο του Γ. Μίχα με συμβούλους της μείζονος μειοψηφίας, και ειδικά με τον Τ. Κάρλε, προκάλεσε την αποχώρηση των συμβούλων της σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φρασεολογία του νομάρχη και συμβούλων του Φασούλα. Ο μόνος που δεν ακολούθησε ήταν ο Γιάννης Βουτσινάς, που δικαιώθηκε στο τέλος, καθώς ο Γ. Μίχας μετά την αποχώρηση δήλωσε ότι με την ενέργειά της η μείζων μειοψηφία έδειξε να έχει άδικο. Τότε ο Βουτσινάς που είχε παραμείνει πήρε τον λόγο και είπε ότι η συμπεριφορά της πλειοψηφίας ήταν φασιστική και ότι όσοι δεν μπορούν να συμπεριφέρονται σωστά δεν έχουν θέση στην αίθουσα του συμβουλίου. Το… νταηλίκι δεν περνάει, είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το θέμα του ΟΛΠ, ευθυγραμμίστηκε με την κυβερνητική γραμμή να επιβληθεί τέλος στους ναύλους των οχημάτων υπέρ του δήμου και να μη ζητηθούν ανταποδοτικά τέλη από τον ΟΛΠ.

// Εντυπωσιακή η εκδήλωση της ΝΟ Α΄ Πειραιά της ΝΔ για την κοπή της πίτας. Πάνω από 800 άτομα… παρέλασαν από το «Αττικόν», όπου ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Τάκης Μάλαγας είχε οργανώσει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα, το οποίο ευχαριστήθηκαν και καταχειροκρότησαν όλοι οι προσκεκλημένοι.v


Σχολιάστε εδώ