Ευχή να γυρίσει ο Καραμανλής χωρίς να έχει αλλάξει τίποτε!

Οι ίδιοι υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά ότι «ακόμα κι αν δεν προκύψει τίποτα αρνητικό, όπως φοβούμαστε, μόνο το γεγονός ότι θα φανεί ότι η Ελλάδα διά του πρωθυπουργού της συναντάται με την τουρκική κυβέρνηση στο ανώτατο επίπεδο δίνει στην Τουρκία εύσημα καλής θέλησης, απαραίτητα για την ευρωπαϊκή της πορεία, και παράλληλα αποδυναμώνει κάθε ελληνική διαμαρτυρία περί τουρκικής απειλής ή τουρκικών απαιτήσεων σε βάρος της Ελλάδας»!

Οι ίδιοι κύκλοι κάνουν λόγο για «παγίδευση του Καραμανλή απʼ την Ντόρα», εκφράζουν ερωτήματα για το «τι μπορεί να έχει συμφωνήσει η Ντόρα στο παρασκήνιο, που θα δυσκολέψει τον πρωθυπουργό» και τονίζουν χαρακτηριστικά «να προσευχόμαστε να μην έχει αλλάξει κάτι σε βάρος της Ελλάδας μόλις επιστρέψει ο Καραμανλής»!

Ο σημαντικότερος φόβος που υπάρχει είναι:

• Μην παγιδευτεί ο Καραμανλής και υπογράψει συνυποσχετικό για τη Χάγη, χωρίς καμιά προετοιμασία.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι την παραπάνω άποψη την εκφράζουν ακόμα και διπλωμάτες οι οποίοι επί κυβερνήσεων Σημίτη, με υπουργό Εξωτερικών τον Γ. Παπανδρέου, είχαν εργαστεί για να φτάσουν η ελληνική κι η τουρκική κυβέρνηση κοντά στην υπογραφή συνυποσχετικού για τη Χάγη.

Η διαφορά μεταξύ του τότε και του σήμερα, υπογραμμίζουν, είναι ότι τότε υπήρχε μοχλός πίεσης για την περίπτωση υπαναχώρησης της Τουρκίας. Ήταν η δυνατότητα που είχε η Ελλάδα να μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ. Είχαμε τη δύναμη να πιέσουμε με αυτό το σημαντικό χαρτί. Σήμερα αυτή η σοβαρή δυνατότητα έχει εκλείψει. Οπότε τυχόν υπογραφή συνυποσχετικού θα είναι παγίδα-αποτυχία με πολλά ρίσκα και καμιά δυνατότητα αντίδρασης απʼ την Ελλάδα.

Αν παρʼ όλα αυτά, τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, ο Καραμανλής παγιδευτεί, τότε το επόμενο δραματικό για τη χώρα μας σημείο θα είναι «να μας πάνε τσουβάλι για τις γκρίζες ζώνες», που είναι ο μεγάλος τους στόχος!

Ένας άλλος σοβαρός τους στόχος είναι να μας βάλουν «στο τσουβάλι», για να το χρησιμοποιήσουν αυτό ως μοχλό πίεσης προς τη Γαλλία, ώστε να χαμηλώσει τους τόνους κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση εγείρονται ερωτηματικά για το πόσο θα «αντέξει» ο Καραμανλής στα όσα στο παρασκήνιο έχει «ετοιμάσει» (βλέπε: συμφωνήσει) η Ντόρα, αλλά και το… πόσο θα αντέξει στις πιέσεις του «κουμπάρου»…

Έτσι κι αλλιώς το γεγονός ότι η Τουρκία έχει διαχρονικά σταθερές θέσεις, δηλαδή διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας, ενώ η χώρα μας πάει σε αυτήν τη σημαντική συνάντηση κορυφής χωρίς προετοιμασία ουσιαστικά, κάνει τα ερωτήματα ακόμα μεγαλύτερα, περισσότερα. Άλλωστε, οι ελπίδες ότι μπορεί να αλλάξει στάση η γειτονική μας χώρα λόγω της ανάγκης της για ευρωπαϊκή πορεία αποτελούν πλέον παρελθόν…

Βέβαια υπάρχει η εκτίμηση ότι δεν υπάρχει τίποτα προς υπογραφή κι αυτό δημιουργεί ελπίδες (!), ωστόσο έμπειροι διπλωμάτες υπογραμμίζουν πως θα πρέπει ο Καραμανλής να προσέξει τα εξής «αγκάθια»:

1. Την πρόσφατη δήλωση του Ερντογάν ότι είναι λαθεμένη η ελληνική πολιτική έναντι των Σκοπίων! Είναι δυνατόν να γίνεται τέτοια δήλωση λίγο πριν από την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού; Πού στόχευε;

2. Την επιμονή της Τουρκίας να αμφισβητεί την ελληνική κυριότητα επί των Υμίων, στο πλαίσιο της πολιτικής της των «γκρίζων ζωνών».

3. Τη δήλωση του Ερντογάν πρόσφατα, στη Μαδρίτη, την πρωτοφανή δήλωση, ότι δεν έπρεπε η Κύπρος να γίνει μέλος της ΕΕ!

4. Τη συνέχιση και μάλιστα αναβαθμισμένη ποιοτικά των τουρκικών πτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά.

Ας σημειωθεί επιπλέον ότι η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται μέσα σε μια περίοδο όπου δραματικές αλλαγές ετοιμάζονται στα Βαλκάνια, όπως η επικείμενη ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, η Ελλάδα εμφανίζεται χωρίς θέσεις και η Τουρκία επιχειρεί ξανά να παίξει τον ρόλο της περιφερειακής δύναμης αμφισβητώντας έμπρακτα τον ρόλο της Ελλάδας, ρόλο που θα έπρεπε να είναι κυρίαρχος λόγω της συμμετοχής της στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ.

Θα απεμπολήσουμε αυτόν τον ρόλο παραχωρώντας τον στην… Τουρκία;


Σχολιάστε εδώ