Ενημέρωση και συναλλαγή

Οι σημαντικές αλλαγές που συντελούνται εδώ και αρκετά χρόνια στον χώρο της δημοσιογραφίας και των ΜΜΕ έχουν «μετασχηματίσει» ριζικά το «τοπίο». Και τώρα εισπράττουμε τα δυσάρεστα επακόλουθα μιας χωρίς κανέναν έλεγχο εξέλιξης, που οδήγησε στη «μετάλλαξη» του πεδίου της ενημέρωσης.
Οι παραδοσιακοί εκδότες αποχώρησαν σταδιακά και έδωσαν τη θέση τους σε «επιχειρηματίες» που έχουν περισσότερη σχέση με την αγορά και το κέρδος, παρά με την ενημέρωση και το δημοσιογραφικό επάγγελμα. Και οι δημοσιογράφοι, που πολλαπλασιάστηκαν με αλματώδεις ρυθμούς κυρίως κατά τη δεκαετία του 1990, χωρίστηκαν σε «τάξεις», με ιεραρχίες και ειδικά προνόμια. Οι μεγαλοσχήμονες εξ αυτών αποτελούν σήμερα τους «σταρ», τους «γνωμηγήτορες» της ενημέρωσης και της πολιτικής ανάλυσης, ενώ άλλοι φρόντισαν όλα αυτά τα χρόνια να τακτοποιηθούν μέσα από πολυθεσίες και ιδιωτικές «δραστηριότητες» που συνδέονται με συναλλαγές με το Δημόσιο.
Οι υπόλοιποι παραμένουν στην κατάσταση του «παρία» και οι πλέον ανθεκτικοί συνεχίζουν να αγωνίζονται για την ενημέρωση του πολίτη, την προάσπιση του κοινωνικού και δημόσιου συμφέροντος, με υψηλό γιʼ αυτούς προσωπικό κόστος. Όσο για την «ενημέρωση» από τα περισσότερα ΜΜΕ, για τον τρόπο άσκησης της δημοσιογραφίας, μπορεί να απαντήσει με σαφή τρόπο ο «βούρκος» και η «δυσοσμία» των ημερών… Συναλλαγές, εκβιασμοί, «άδηλοι» λογαριασμοί, απειλές…
Κρατικοί υπάλληλοι, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, διαμορφώνουν ένα κύκλωμα διαφθοράς, συναλλαγής, εκβιασμών, που αποδεικνύει όχι μόνο την κρίση που μαστίζει τη δημοσιογραφία, αλλά και την κρίση της ίδιας της πολιτικής εξουσίας, η οποία αδυνατεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και πειστικά την κατάσταση.
Και, δυστυχώς, μέσα σʼ αυτήν την κρίση οι διάφοροι «νταβατζήδες» βρίσκουν «χώρο» για να προωθήσουν τους στόχους τους…
ΟΦΙΣ


Σχολιάστε εδώ