Βόμβα στην αθλητική δικαιοσύνη βάζει το ΣτΕ

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο εξέτασε πρόσφατα προσφυγές των ΚΑΕ Ολυμπιακού, Άρη και Ηρακλή κατά της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) και, σύμφωνα με την απόφαση τμήματός του, οι αποφάσεις της ΕΕΑ, που ανήκει στο υφυπουργείο Αθλητισμού, κρίθηκαν άκυρες.

Οι υποθέσεις αφορούσαν για τον μεν Ολυμπιακού την προσφυγή που είχε καταθέσει εναντίον του ο σημερινός υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης για οφειλές απέναντί του και για τους Άρη και Ηρακλή προσφυγές που είχε καταθέσει εναντίον τους ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, επίσης για οφειλές.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι υποθέσεις είχαν εκδικασθεί από τις Επιτροπές Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών, οι οποίες είχαν δικαιώσει τόσο τον Γιάννη Ιωαννίδη, όσο και τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη. Επειδή, όμως, οι ομάδες δεν τους κατέβαλαν τα δεδικασμένα, προσέφυγαν στην ΕΕΑ για να πάρουν τα χρήματά τους και αυτή τους δικαίωσε και αποφάσισε την έκπτωση των εγγυητικών των τριών ΚΑΕ μέχρι ρυθμίσεως του χρέους. Οι Ολυμπιακός, Άρης και Ηρακλής, όμως, προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά αυτών των αποφάσεων και το τμήμα του που εξέτασε τις υποθέσεις τούς δικαίωσε και κατέστησε ανενεργή την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, αλλά και τις Επιτροπές Επίλυσης.

Αν η απόφαση αυτή παραμείνει στην ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, τότε οι Επιτροπές Επίλυσης δεν θα μπορούν να εκδικάζουν καμία υπόθεση και αρμόδια πλέον για λύσεις συμβολαίων και οικονομικές διαφορές θα είναι τα κατά τόπους πολιτικά δικαστήρια, κάτι που ανατρέπει όλο το σύστημα της αθλητικής δικαιοσύνης και βάζει βόμβα στα θεμέλιά της, αλλά και έρχεται σε αντίθεση με τα διεθνή ισχύοντα.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που πρόκειται να δημιουργηθεί είναι και οι ρυθμοί απονομής της δικαιοσύνης. Η αθλητική δικαιοσύνη είναι ίσως ο τομέας με τους ταχύτερους ρυθμούς στην Ελλάδα, λόγω και της φύσης των υποθέσεων που εκδικάζονται. Αν οι οικονομικές διαφορές πάνε στα πολιτικά δικαστήρια, τότε θα υπάρχουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις.


Σχολιάστε εδώ