Αυταπάτες

Ποιο είναι αυτό το σκηνικό και τι χρειάζεται για να ανατραπεί; Ποιες δυνάμεις θα κάνουν την ανατροπή;

Εκείνα που βιώνουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη δεν είναι η πολιτική του νεοφιλελευθερισμού (και μάλιστα όπως την εννοούν όσοι την επικαλούνται διαρκώς), αλλά η ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου και των κομμάτων του. Αυτήν την επίθεση την υλοποιούν ως κυβερνήσεις ή στηρίζουν ως αντιπολιτεύσεις τόσο τα λεγόμενα δεξιά κόμματα όσο και τα σοσιαλδημοκρατικά πάσης αποχρώσεως. Την υλοποιούν ή τη στηρίζουν τόσο οι κεντροδεξιές, όσο και οι κεντροαριστερές κυβερνήσεις, επίσης πάσας αποχρώσεως (βλέπε ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, κυβερνήσεις Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας κ.λπ.).

Επομένως, το συμπέρασμα είναι ότι σε αυτή την επίθεση, σε αυτή τη στρατηγική του κεφαλαίου, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να αντιπαραθέσουν τη δική τους στρατηγική, εναντίον αυτού του μαύρου μετώπου, που το ενισχύουν τα εργοδοτικά συνδικάτα τύπου ΓΣΕΕ, καθώς και δήμαρχοι και νομάρχες που υλοποιούν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, δηλαδή ένα μέρος της επίθεσης του κεφαλαίου.

Πρέπει αυτές οι κοινωνικές δυνάμεις να γίνουν η ραχοκοκαλιά ενός ισχυρού μετώπου που θα διεκδικεί, θα παρεμποδίζει αντιλαϊκά μέτρα, θα αλλάζει τον συσχετισμό των δυνάμεων με στόχο -αυτός είναι η στρατηγική απάντηση- την κατάκτηση της εξουσίας. Δηλαδή με στόχο τη μετατροπή των βασικών μέσων παραγωγής σε λαϊκή περιουσία.

Αυτό μεταφράζεται σε αποφασιστική αποδυνάμωση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και σε ανατροπή του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος.

Τι σχέση έχει με όλα τα προηγούμενα η πολιτική του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ; Καμία.

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι και το Μάαστριχτ χρειάζεται και ότι μπορεί να ξεπεραστούν αρνητικές συνέπειες από αυτό. Θέλει και ΟΝΕ – ΕΥΡΩ και θεωρεί ότι με αυτά μπορούν να κυλήσουν καλά τα πράγματα για τους εργαζομένους. Θέλει και τα κέρδη και τον «άνθρωπο πάνω από τα κέρδη». Δηλαδή διακηρύσσει τα ασυμβίβαστα.

Όσοι, λοιπόν, από την ηγεσία του τα πιστεύουν έχουν και σκορπίζουν αυταπάτες. Όσοι δεν τα πιστεύουν θέλουν απλώς να ξεγελάσουν τον κόσμο. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Αλλά εκεί που επικρατεί σιγή, είναι η πρόταση εξουσίας του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, ποιες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις και με ποιες προϋποθέσεις θα φέρουν την ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό. Για το θέμα αυτό δεν λένε τίποτα. Όλα εμφανίζονται «φλου», ενώ δεν είναι. Γιατί ο στόχος τους ονομάζεται κεντροαριστερά. Δεν είναι έτσι; Αν δεν είναι, ας πούνε ποιος είναι.

Να γιατί τα περί ανατροπής σημαίνουν το ίδιο έργο, όπου αλλάζουν μόνο ορισμένοι ηθοποιοί.


Σχολιάστε εδώ