Ασυντόνιστοι πήγαν στην Επιτροπή Μορφωτικών

Ο Γιώργος Παπανδρέου που έχασε την ευκαιρία να ζητήσει προ ημερησίας διάταξης συζήτηση και τον πρόλαβε η κυβέρνηση υποβάλλοντας ανάλογο αίτημα, αλλά με αντικείμενο το Ασφαλιστικό, δεν υιοθέτησε ούτε την πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου που του ζήτησε να κάνει ερώτηση στην «ώρα του πρωθυπουργού».

Επίσης, οι προτάσεις για σύγκληση τόσο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων όσο και της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που υπέβαλαν οι «πράσινοι» βουλευτές έγιναν χωρίς μελέτη και προηγούμενη συνεννόηση για συντονισμό με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, που αποτελούσαν τις μόνες προϋποθέσεις για να ήταν υποχρεωτική η αποδοχή των αιτημάτων τους είτε για να πάει ο Κ. Καραμανλής στη Μορφωτικών είτε για να κληθούν οι συνεργάτες του Γ. Ανδριανός, Γ. Αγγέλου και Σπ. Κλαδάς στη Θεσμών.

Έτσι η ΝΔ, που έσπευσε για αποπροσανατολισμό και καθυστέρηση να ζητήσει ακρόαση των «πράσινων» που διετέλεσαν υπουργοί Πολιτισμού, κατάφερε να επιβάλει τις παρελκυστικές διαδικασίες, αφού το ΠΑΣΟΚ άργησε να αντιληφθεί τη σημασία που είχε ο συντονισμός με την υπόλοιπη αντιπολίτευση.

Για να συντονιστούν βεβαίως με την υπόλοιπη αντιπολίτευση θα έπρεπε να έχουν νωρίτερα συντονιστεί μεταξύ τους οι «πράσινοι», κάτι που δυσκολεύτηκαν να πετύχουν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων την περασμένη Τετάρτη.

Πάντως υπήρξε έντονος προβληματισμός στο ΠΑΣΟΚ για τη γραμμή που έπρεπε να ακολουθηθεί και έγινε ιδιαίτερη σύσκεψη στον ΚΤΕ, όπου βουλευτές επεσήμαναν ότι θα ήταν λάθος η αποχώρηση, «γιατί θα έδινε στην κοινή γνώμη την εικόνα ότι φοβόμαστε να γίνει συζήτηση για τις μέρες των δικών μας υπουργών».

————–*—————

Δεν εκμεταλλεύθηκαν ούτε την αριθμητική υπεροχή

Τα «πράσινα» στελέχη, που θεωρούνται εξπέρ στην εσωκομματική ίντριγκα, αποδείχθηκαν αδαείς στην κοινοβουλευτική τακτική και ο χρόνος που έχασαν για να αντιληφθούν ότι μπορούσαν να συμμαχήσουν με τα άλλα κόμματα αποδείχθηκε πολύτιμος για την κυβερνητική παράταξη.

Οι «γαλάζιοι», που έβλεπαν τους συναδέλφους τους του ΠΑΣΟΚ να προσπαθούν να πάρουν «γραμμή» από συνεργάτη της «πράσινης» ΚΟ, ο οποίος τους συμβούλευε πώς να ετοιμάσουν ένα κείμενο λίγων αράδων και να ζητήσουν να υπογράψουν και οι βουλευτές των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκμεταλλεύθηκαν την ευκαιρία που τους παρουσιάστηκε.

Με τη συνδρομή του προέδρου της Βουλής Δημ. Σιούφα που ανέβηκε στο βήμα για να σώσει τη συνεδρίαση που κινδύνευε να διαλυθεί από τους άγαρμπους χειρισμούς της προεδρεύουσας Μαρίας Κόλλια, πέτυχαν χρησιμοποιώντας κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο να εμποδίσουν την ουσιαστική διερεύνηση για τα έργα και τις ημέρες του Χρ. Ζαχόπουλου στο υπουργείο Πολιτισμού.

Έτσι, μια μοναδική ίσως ευκαιρία που είχε η αντιπολίτευση για να εκμεταλλευθεί την αριθμητική υπεροχή που διαθέτει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων (στην οποία συμμετέχουν 27 κυβερνητικοί βουλευτές, έναντι 28 αντιπολιτευόμενων) έμεινε ανεκμετάλλευτη.

————–*—————

Έμεινε μόνος ο Κυριάκος για την κατάτμηση της Β΄ Αθήνας

Μόνος του υπέγραψε τελικά ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης την τροπολογία για την κατάτμηση σε τρεις ισομερείς περιφέρειες της γιγάντιας Βʼ περιφέρειας Αθήνας, με τους 47 δήμους και τους 1.370.000 ψηφοφόρους που στέλνουν στο Κοινοβούλιο 42 βουλευτές. Είχε πάρει πολλές υποσχέσεις από συναδέλφους του, τόσο της κυβερνητικής παράταξης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι θα τη συνυπέγραφαν, αφού συμφωνούν ότι δεν μπορεί να παραμένει ενιαία μια περιφέρεια που συγκεντρώνει το 15% του πληθυσμού, αλλά τελικά δεν βρήκε συνοδοιπόρους.

Έτσι, παρ’ όλο που ο ίδιος, όπως έλεγε στους δημοσιογράφους, δεν θα ωφεληθεί από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφού δεν έχει συγκεντρωμένη την εκλογική του δύναμη σε καμία από τις τρεις νέες περιφέρειες που προτείνει (δυτική, νότια και βορειοανατολική Αθήνα), ένιωσε την ανάγκη ως ο πρώτος σε σταυρούς βουλευτής της αχανούς αυτής περιφέρειας να πάρει αυτήν την πρωτοβουλία που θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας της Δημοκρατίας μας, αλλά και στην καλύτερη επικοινωνία των βουλευτών με τους πολίτες που τους εκλέγουν.

Η κυβέρνηση, όμως, φαίνεται ότι ενδιαφέρεται μόνο για το πώς θα εξασφαλίσει καλύτερους όρους παραμονής στην εξουσία, γι’ αυτό και, όπως διαμηνύθηκε και στον κ. Μητσοτάκη, η τροπολογία δεν πρόκειται να γίνει δεκτή στο νομοσχέδιο για την τροποποίηση του εκλογικού συστήματος που θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα από την Ολομέλεια της Βουλής.

————–*—————

Βραβείο στη μνήμη του αείμνηστου Γ. Ε. Διακογιάννη

Με τη σύμφωνη γνώμη όλης της πολιτικής ηγεσίας, την οποία συγκέντρωσε την περασμένη Τετάρτη στο γραφείο του στη συνεδρίαση του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ο πρόεδρος Δημήτρης Σιούφας πήρε την πρωτοβουλία να τιμήσει τη μνήμη του ξεχωριστού αείμνηστου δημοσιογράφου Γιάννη Ελ. Διακογιάννη που έφυγε πρόωρα από τη ζωή πριν από 13 μήνες.

Ο κ. Σιούφας πρότεινε και όλοι οι παριστάμενοι πολιτικοί αρχηγοί, πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι της Βουλής, συμφώνησαν στο ετήσιο βραβείο για το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ, που απονέμει το Ίδρυμα Μπότση με τη χορηγία της Βουλής, να δοθεί το όνομα του Γιάννη.

Ήταν μια οφειλόμενη τιμή σε έναν δημοσιογράφο, που τόσο με τα κείμενά του όσο και τη στάση ζωής που ακολούθησε, τίμησε όσοι λίγοι τη δημοσιογραφία.

————–*—————

Κάλεσε και στους υπαλλήλους στην πίτα με την «Παπαλάμπραινα»

Έχουμε γράψει κι άλλη φορά για το πόσο αεικίνητος είναι ο πρόεδρος της Βουλής και πως στο μικρό διάστημα που βρίσκεται στο αξίωμα δεν αφήνει τίποτε που να είναι στην αρμοδιότητά του με το οποίο να μην ασχοληθεί, είτε πρόκειται για θέματα των βουλευτών είτε των υπαλλήλων.

Τιμώντας την παράδοση, αλλά και με καινοτόμο πνεύμα, ο Δ. Σιούφας παίρνει πρωτοβουλίες που εκπλήσσουν. Όπως η παρουσία μουσικού συγκροτήματος με κλαρίνα στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας των κοινοβουλευτικών συντακτών, που οργανώθηκε την περασμένη Δευτέρα και στην οποία για πρώτη φορά είχαν κληθεί και οι διευθυντές των υπηρεσιών της Βουλής. Σε κάποιους δεν άρεσε που ακούστηκε η «Παπαλάμπραινα» σε αυτήν την εκδήλωση. Ήταν όμως τόσο λίγοι και τόσο μίζεροι που δεν έχει σημασία…

Όπως δεν έχει σημασία, επίσης, που σε κάποιους -πάλι λίγους- δεν άρεσε η επιλογή της Μαργαρίτας Τόγια για τη θέση της γενικής διευθύντριας Διεθνών Σχέσεων και Επικοινωνίας που έγινε την περασμένη Πέμπτη με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Κανονισμού.

Οι ισχυρισμοί των φανατικών «γαλάζιων» που έλεγαν ότι δεν έπρεπε να επιλεγεί επειδή ήταν επί χρόνια στο γραφείο του μακαρίτη Μένιου Κουτσόγιωργα, από το οποίο πέρασε στη Βουλή το 1990, δεν ελήφθησαν υπόψη, αφού μέτρησε το ότι ήταν, κατά γενική ομολογία, η πιο ικανή διεκδικήτρια της θέσης.


Σχολιάστε εδώ