Έπεσε η πρώτη «καμπάνα» για τα πλαστά τιμολόγια στο ΤΑΠ
Αν και η σημαντική αυτή δίκη διεξαγόταν σε αίθουσα της «Ευελπίδων», δύο ολόκληρες ημέρες, δεν γράφτηκε περιέργως ούτε μία λέξη, πουθενά!
Οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου, οι οποίοι κυκλοφορούν ελεύθεροι όλα αυτά τα χρόνια, καταφέρνοντας να εξασφαλίζουν κατά περίεργο τρόπο αλλεπάλληλες αναβολές, εισέπραξαν τελικά τούτη τη φορά ποινή φυλάκισης 22 χρόνων συνολικά.
Πρόκειται για την εταιρεία ΤΡΑΣΤ-ΩΡΙΩΝ ΑΕ, με έδρα στην πλατεία Κάνιγγος, ανήκουσα στη ΦΑΕ Καλλιθέας, που είχε τζίρο 22 εκατομμύρια ευρώ.
«Εγκέφαλος» της όλης επιχείρησης θεωρείται ο Γιώργος Αμοργιανός, που εθεάτο να κυκλοφορεί επιδεικτικά με μια θωρακισμένη υπερπολυτελή Μερσεντές και καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση. Σε πέντε χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο αδελφός του, μεγαλέμπορος της Καλαμάτας, ενώ στη σειρά για εκδίκαση υπάρχουν άλλες 15 δικογραφίες για παρόμοιες υποθέσεις.
Η μέθοδος που ακολουθούσαν οι κατηγορούμενοι για το στήσιμο της κομπίνας ήταν να ορίζουν υπεύθυνους των διαφόρων εταιρειών-«μαϊμού» διάφορους απίθανους «αχυράνθρωπους».
Μέχρι και ογδοντάρηδες «επιστράτευαν», οι οποίοι δεν είχαν εξασφαλισμένο ούτε τον επιούσιο, προκειμένου να διαχειριστούν, υποτίθεται, έναν τζίρο δισεκατομμυρίων. Φρόντιζαν στη συνέχεια για τη διασπορά των εικονικών και πλαστών τιμολογίων, συνολικού ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, σε εκατοντάδες ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις, μια εκ των οποίων ήταν το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων.
Το καίριο ερώτημα, ωστόσο, για την εμπλοκή ή μη και στελεχών του ΤΑΠ στο μεγάλο κόλπο παραμένει μετέωρο. Είναι δυνατόν να μη γνώριζε κανείς την πηγή προέλευσης των «πέτσινων» τιμολογίων;
Το «κόλπο» με τις εικονικές προμήθειες είναι σαφές ότι συνέβαλε στο να καλυφθούν διαχειριστικές λαθροχειρίες και οι εξ αυτών προκύπτουσες κάθε φορά «μαύρες τρύπες». Με προφανή στόχο, δηλαδή, να δικαιολογηθούν διαπραχθείσες κλοπές και να εμφανιστούν δαπάνες-«μαϊμού», που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.
Αυτό το σκέλος της υπόθεσης δεν άνοιξε και δεν ερευνήθηκε ποτέ! Δεν έγινε ούτε το αυτονόητο από πλευράς διοίκησης του ΤΑΠ, να διαταχθεί δηλαδή η διενέργεια μιας ΕΔΕ, έτσι για τα μάτια του κόσμου!
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, το πρώην ΣΔΟΕ, ερευνά ήδη άλλη μια αντίστοιχη υπόθεση με εικονικά τιμολόγια, συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν εκδοθεί προς το υπουργείο Πολιτισμού, σε ορισμένα από τα οποία μάλιστα αναφέρονται και διάφορες… ΜΚΟ!
Το «κόλπο», στην περίπτωση αυτή, γινόταν με εταιρείες-σφραγίδα που άνοιγαν και εμφανίζονταν να λειτουργούν για δύο περίπου χρόνια με ιδιοκτήτες και υπεύθυνους διάφορους άγνωστους «αχυράνθρωπους». Στη συνέχεια οι πραγματικοί «εγκέφαλοι» της απάτης έκλειναν την επιχείρηση, αφήνοντας μοναδικό ίχνος τους χωρίς περιουσιακό στοιχείο «αχυράνθρωπους».