Άνοιγμα του Γιώργου προς όλους
Με την παρέμβασή του στη συνεδρίαση της ΚΟΕΣ ο κ. Παπανδρέου «ανακάτεψε την τράπουλα», πραγματοποιώντας ανοίγματα και προς τα στελέχη που ήταν απέναντί του στην αντιπαράθεση για την ηγεσία του κόμματος και σε πρώτη φάση έμειναν εκτός των μεταβατικών διορισμένων οργάνων. Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε πως «η 11η Νοεμβρίου είναι παρελθόν», εξήγγειλε τη ριζική επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ, οριοθέτησε τους στόχους του Συνεδρίου, με πρώτο το πακέτο προτάσεων για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος και την αναγέννηση της δημοκρατίας. Όρισε μάλιστα –προκειμένου να αναδειχθεί αυτή η προτεραιότητα– αρμόδια επιτροπή που θα επεξεργαστεί τις θέσεις και θα οργώσει την Ελλάδα και στην οποία κεντρικό ρόλο έχουν οι Κώστας Σκανδαλίδης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Θόδωρος Πάγκαλος, Απόστολος Κακλαμάνης. Συντονιστής θα είναι ο Κώστας Σκανδαλίδης και θα μετέχουν επίσης ο συνταγματολόγος και βουλευτής Επικρατείας Γιώργος Παπαδημητρίου. Ενδεικτικό της έμφασης που δίνει ο κ. Παπανδρέου στο θέμα του πολιτικού συστήματος και της αναγέννησης της δημοκρατίας είναι και το γεγονός ότι ζήτησε οι θέσεις αυτές, που θα αποκρυσταλλωθούν μέσα από διάλογο, να τεθούν σε δημοψήφισμα από τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ. Την ευθύνη για την οργάνωση του δημοψηφίσματος θα την έχει ένα μικρό συντονιστικό όργανο, επικεφαλής του οποίου θα είναι ο Κώστας Σκανδαλίδης μαζί με τους Νίκο Αθανασάκη, Δημήτρη Ρέππα και Φώφη Γεννηματά.
Πάντως, το πρώτο άνοιγμα του Γιώργου Παπανδρέου έγινε την περασμένη Τρίτη, όταν με δική του πρωτοβουλία κάλεσε σε μια εφʼ όλης της ύλης συζήτηση τον Κώστα Σκανδαλίδη, ζητώντας του τις θέσεις και τις απόψεις του για το συνέδριο και τη συνεδρίαση της ΚΟΕΣ, αλλά και τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις. Συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου υπογράμμιζαν ότι τα ανοίγματα θα συνεχιστούν, και όπως τόνιζαν, «χρειάζεται όμως και διάθεση από την άλλη πλευρά», υπονοώντας την πλευρά Βενιζέλου, ενώ δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο τις αμέσως επόμενες μέρες να υπάρξει με πρωτοβουλία του προέδρου και τετ-α-τετ του Γ. Παπανδρέου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ωστόσο, στελέχη που πρόσκεινται στον Ευάγγελο Βενιζέλο χαρακτήριζαν ως «φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα» τις κινήσεις και «τα ανοίγματα» του κ. Παπανδρέου και σημείωναν πως όλα αυτά αποβλέπουν στη δημιουργία εντυπώσεων και εικόνας, μια και ελέγχει τα μεταβατικά όργανα. Πρόσθεταν ακόμα πως πρόκειται για «ανερμάτιστες κινήσεις που δημιουργούν και πάλι χαώδη οργανωτικά σχήματα».
Στελέχη που πρόσκεινται στον Γ. Παπανδρέου σημείωναν πως «ο πρόεδρος με τα όσα είπε στη συνεδρίαση της ΚΟΕΣ και με τα βήματα που κάνει δείχνει και εμπράκτως πως αναγνωρίζει λάθη που έγιναν στα μεταβατικά όργανα και την πρόθεσή του να μην υπάρξουν αποκλεισμοί».
Εξάλλου, στελέχη που κινούνται κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου, με αφορμή το σύνολο της παρέμβασής του στην ΚΟΕΣ, επεσήμαιναν ότι περίμεναν, ειδικά σε μια τέτοια πολιτική συγκυρία, περισσότερα πράγματα από τον Γιώργο Παπανδρέου. Σημείωναν πως έπρεπε ουσιαστικά να σηματοδοτήσει μια νέα συνολικά πορεία για το ΠΑΣΟΚ. «Πρέπει να δείξει και να βγάλει την εικόνα ότι δεν πάμε σε ένα ακόμα συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, αλλά ότι πάμε σε μια πορεία συνεδρίου επανίδρυσης συνολικά της Δημοκρατικής Παράταξης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πρέπει να επικεντρωθεί εκεί και όχι σε μικρές κινήσεις». Τόνιζαν ακόμα πως «αυτή η διαδικασία είναι μια ευκαιρία για να καταλάβει και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου ότι η κοινωνία τον επανεξέλεξε στην ηγεσία του κόμματος και όχι ο στενός κομματικός μηχανισμός. Τον Γιώργο στήριξε η κοινωνία στην αναμέτρηση για την ηγεσία και όχι τον Βενιζέλο. Αν αυτά δεν τα συνειδητοποιήσει έγκαιρα και δεν κάνει τις ανάλογες μεγάλες πολιτικές κινήσεις, τότε όλη η δυναμική που απέκτησε με την επανεκλογή του θα εξατμιστεί οριστικά».
Πάντως, τα ίδια στελέχη παραδέχονταν πως για να μπορέσει να πάει προς την κοινωνία και την επανίδρυση με όρους κοινωνίας, θα πρέπει να κλείσει το εσωκομματικό μέτωπο, το οποίο όσο υπάρχει τον αποδυναμώνει και ακυρώνει πολλές κινήσεις του.
Παράλληλα όμως με την κλιμάκωση των ανοιγμάτων ο Γιώργος Παπανδρέου απηύθυνε και αυστηρές προειδοποιήσεις προς όλους ότι δεν προτίθεται να ανεχτεί «λευκές απεργίες, εσωκομματική αντιπολίτευση και στρατηγικές ήττας».
«Η 11η Νοεμβρίου είναι παρελθόν», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και τόνισε πως δεν πρέπει το συνέδριο να υποβιβαστεί σʼ ένα συνέδριο εσωκομματικών συσχετισμών και ενός δεύτερου γύρου εσωκομματικής αντιπαράθεσης. «Είναι συνέδριο επανίδρυσης. Δεσμεύομαι για συνέδριο ενότητας, ανανέωσης, συσπείρωσης και προοπτικής», τόνισε και πρόσθεσε πως «είναι ευθύνη όλων η επιτυχία του συνεδρίου».
Ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς, φάνηκε να αναγνωρίζει κάποιες από τις αιτιάσεις που διατυπώθηκαν για τη σύνθεση των μεταβατικών οργάνων προς το συνέδριο και λαθών που έγιναν, υπογραμμίζοντας: «Ξέρω ότι πολλά θα μπορούσε να πει κανείς με την ΚΟΕΣ και τις ΝΟΕΣ, η διαδικασία όμως είναι μπροστά μας και ανοικτή. Η ηγεσία σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο, θα εκλεγεί με ανοικτές δημοκρατικές διαδικασίες».
Στους υπόλοιπους βασικούς στόχους – προτεραιότητες του συνεδρίου ο κ. Παπανδρέου έθεσε:
– Τη συγκρότηση του σύγχρονου κοινωνικού κράτους. Η ομάδα διαλόγου και κινητοποίησης αυτής της ενότητας θα αποτελείται από τους Άννα Διαμαντοπούλου (υπεύθυνη), Θάλεια Δραγώνα, Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου, Μαρία Δαμανάκη, Γιώργο Κουτρουμάνη, Γιάννη Τούντα.
– Την «Πράσινη Ανάπτυξη», την ομάδα της οποίας συγκροτούν οι: Αντρέας Λοβέρδος, Λούκα Κατσέλη, Ηλίας Μπεριάτος και Γιάννης Τούντας.
– Τη μάχη κατά της ακρίβειας, με τη δημιουργία ενός πανελλαδικού κινήματος καταναλωτών και ενός ανεξάρτητου οργάνου καταναλωτών. Η ομάδα διαλόγου και δράσης θα είναι οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Βάσω Παπανδρέου, Ηρακλής Πολεμαρχάκις, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ τη δημιουργία του νέου φορέα θα συντονίζει ο Γιάννης Μίχας.
Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου αναλαμβάνει και επικεφαλής της προσπάθειας για την ανασύνταξη της νεολαίας και τις αμέσως επόμενες μέρες θα πάρει πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση.
Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου επανήλθε στην κριτική του προς την κυβέρνηση με αφορμή και την υπόθεση Ζαχόπουλου, αλλά και την παρέμβαση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Τόνισε πως «αυτή η κυβέρνηση είναι μέρος της κρίσης. Παράγει τη διαφθορά και δεν είναι μέρος της λύσης», ενώ σημείωσε πως «η κυβέρνηση, παρά τα μεγάλα λόγια, έχει κάνει την επιλογή της υποταγής και της συναλλαγής. Έχει μετατραπεί από πολέμιο της διαφθοράς σε παραγωγό της διαφθοράς».
Επεσήμανε ότι η διαφθορά πλήττει τον μέσο και τον φτωχό πολίτη, είναι πηγή κοινωνικής αδικίας και υπονομεύει τους θεσμούς.