XΡΗΜΑτιστήριο

> Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στο χρηματιστήριο την προηγούμενη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 5.108,04 μονάδες, καταγράφοντας μείωση 0,08%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 523,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 219,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασαν αυτοί των Τροφίμων-Ποτών, Υγείας και Ταξιδιών Αναψυχής, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση είχαν εκείνοι των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, Εμπορίου και Πρώτων Υλών. Την επομένη, παρά την αρνητική πορεία του Nasdaq που διεύρυνε τις απώλειές του για μια ακόμη συνεχόμενη συνεδρίαση, το εγχώριο χρηματιστηριακό κλίμα αποδείχτηκε αρκετά καλό, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 5.143,93 μονάδες, αυξημένος κατά 0,70%. Έντονα ανοδικές τάσεις από τις μετοχές Coca Cola και Εθνική, σημαντικά κέρδη για τα Ελληνικά Πετρέλαια και Πειραιώς, αξιοσημείωτα κέρδη για ΔΕΗ, Αγροτική, Findexport, Πλαστικά Κρήτης και Reds, θετικό πρόσημο για Alpha Bank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΟΤΕ και MIG, ενώ αντίθετα σημαντική πτώση για Βιοχάλκο και Τιτάνα, αρνητικό κλείσιμο για Ελληνική Τεχνοδομική, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Eurobank και νέο ιστορικό χαμηλό για Lannet. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 5.072,65 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες 1,39%, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 442,4 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 47,6 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 1,41%, ο μεσαίας σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 1,48% και ο FTSE ASE 80 έκλεισε με πτώση 1,50%. Την επομένη, οι επιθετικές πωλήσεις σε βασικές μετοχές του 40άρη οδήγησαν σε εκτεταμένες ρευστοποιήσεις σε όλο σχεδόν το φάσμα της αγοράς, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει κάτω από τις 5.000 μονάδες, για πρώτη φορά από τις 19/11/2007, και συγκεκριμένα στις 4.962,53, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 2,17%. Από τις μετοχές που άλλαξαν χέρια 37 σημείωσαν άνοδο, 228 κατέγραψαν απώλειες, ενώ όλοι οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο. Η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 630,25 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 105 εκατ. ευρώ αφορούσαν μεταβιβάσεις πακέτων.

> Μαθαίνουμε ότι ο «εκλεκτός» που θα ηγηθεί του Dealing Room της ATEbank είναι ελληνοκύπριος «dealer» αλλοδαπού πιστωτικού ιδρύματος, ο οποίος διατηρεί στενές επαφές με κύκλους του υπουργείου Οικονομίας και ήταν ένας από τους βασικούς «πωλητές» ομολόγων. Πληροφορούμαστε, πάντως, ότι το εν λόγω στέλεχος δεν θα αμείβεται πλουσιοπάροχα, ενώ αναμένεται να αναλάβει και τις όποιες «ευθύνες» των εισηγήσεών του.

> Άλλη μια έκδοση ομολογιακού δανείου από εισηγμένη εταιρεία, με σκοπό την αποπληρωμή των υφιστάμενων χρεών της! Με «οριακή» απαρτία, 38,66%, η γενική συνέλευση του Νηρέα έδωσε το πράσινο φως για 90 εκατ. ευρώ.

> Διακαής πόθος ή φιλοδοξίες εκτός πραγματικότητας; Ο λόγος για τις εκτιμήσεις του κ. Καπράλου σχετικά με την ενεργοποίηση των αλλοδαπών remote members, σύμφωνα με τις οποίες οι εγχώριες ΑΧΕΠΕΥ αναμένεται να αντεπεξέλθουν και σε αυτές τις δυσκολίες.

> Τέσσερις σε μία παρακαλώ! Την έναρξη της διαδικασίας συγχώνευσης διά απορρόφησης των εταιρειών FRUTTI DI MARE, NEPTUNUS ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ και ΠΕΛΑΓΟΣ αποφάσισε το ΔΣ της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες.

> Έχουν βγει μαχαίρια! «Κοινοπραξίες» τραπεζών, δικηγορικών γραφείων, πρακτόρων και αλλοδαπών επενδυτικών σχημάτων αναμένεται να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιδιωτικοποίηση – παραχώρηση των ΣΕΜΠΟ από την ελληνική κυβέρνηση.

> Ένα ακόμη gala για εμάς, road show για άλλους, με οργανωτή την Proton Bank και συμμετοχή των εταιρειών ΓΕΚ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίο, Βωβό, Intralot, ΕΧΑΕ, Alapis, Σαράντη, Frigoglass, Νηρέα και Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, αναμένεται τον επόμενο μήνα.

> Έτσι για να καταλάβουμε δηλαδή, η διεθνής πιστωτική κρίση θα αγγίξει, ναι ή όχι, τις ελληνικές τράπεζες και κατ’ επέκτασιν τους εγχώριους δανειολήπτες; Άλλα λένε οι τραπεζίτες, άλλα οι τεχνοκράτες και άλλα υποστηρίζουν κατά καιρούς οι οικονομικοί παράγοντες του τόπου, έτσι ώστε να είναι όλοι «καλυμμένοι»!

 Φτωχότερος ο κλάδος της! Άλλη μια εισηγμένη επιχείρηση, μετά από πολύχρονη παρουσία στο ταμπλό της Σοφοκλέους, οδεύει προς την έξοδό της. Περί της Λάμψα ο λόγος.

> Άνοδο, υπό όρους και προϋποθέσεις, βλέπουν για το 2008 οι περισσότεροι από τους εγχώριους παράγοντες της χρηματαγοράς μας, καθώς μεταξύ άλλων ο κύκλος των εξαγορών και συγχωνεύσεων, εισηγμένων και μη, εταιρειών δεν έχει ακόμα κλείσει.

> «Λύθηκαν τα χέρια του»! Η ευκολία των κινήσεων, που έχουν να κάνουν με την αναδιάρθρωση και το τελικό ξεπούλημα, είναι κατά πολλούς η αιτία που ο κ. Αράπογλου αποφάσισε την έξοδο της Εθνικής Ασφαλιστικής από το χρηματιστηριακό ταμπλό.

> Τα πρόστιμα καλά κρατούν… Από τη μια οι ανεξάρτητες αρχές, βλέπε ΑΔΑΕ, από την άλλη η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, βλέπε εφέτη-ανακριτή, ενώ στη μέση μια εισηγμένη εταιρεία, βλέπε ΟΤΕ, που λογοδοτεί στους πάντες «εκτός» από τους μετόχους της.

> Καλά που υπάρχει το «μαξιλάρι» των θυγατρικών, κυρίως αυτών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, και έτσι πολλοί από τους εγχώριους ομίλους λύνουν τα προβλήματα τόσο της κερδοφορίας όσο και της ρευστότητάς τους.

> Ελλοχεύει ο κίνδυνος της παραπληροφόρησης. Ο λόγος για τα αναθεωρημένα business plan των εισηγμένων εταιρειών, που εκτοξεύουν τα μελλοντικά τους κέρδη στα ύψη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Alpha Bank, που εκτιμά ότι έως το 2010 θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ.

> Οι νομοθετικές παρεμβάσεις στη λειτουργία των ανωνύμων εταιρειών, που είχαν ως σκοπό τη μείωση του κόστους, ώθησαν πολλές από τις εισηγμένες επιχειρήσεις να αλλάξουν ρότα και από τις ιδρύσεις νέων εταιρειών να στραφούν πλέον στις ορθολογικές συγχωνεύσεις των θυγατρικών τους.

> Το πήγαν από εδώ, το έφεραν από εκεί, ο τρόπος πάντως με τον οποίο επέλεξαν να κρατήσουν αποστάσεις επιβεβαιώνει ακόμα περισσότερο τις προθέσεις τους! Η επικείμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔEH αποκτά πλέον μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς ο κ. Αθανασόπουλος, με την ανοχή του αρμόδιου υπουργού, είναι έτοιμος να «παραδώσει» τη δημόσια επιχείρηση στα χέρια της γερμανικής εταιρείας RWE. Τώρα για τον νέο φορέα που αναμένεται να δημιουργηθεί μεταξύ Χαλυβουργικής και ΔΕΗ τι να πούμε, τα λένε όλα τα ποσοστά, 51% ο ιδιώτης και 49% η δημόσια επιχείρηση.

> Για να δούμε αν η σειρά των σεμιναρίων, που διοργανώνει η Υπηρεσία Εκπαίδευσης της εταιρείας Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ, αποτελέσει διέξοδο στο αδιέξοδο της άνευ εξετάσεων Πιστοποίησης Πωλητών Αμοιβαίων Κεφαλαίων;

> Ούτε ο Προκρούστης να ήταν… Ο λόγος για τον κ. Φώλια, ο οποίος με απειλές σε βάρος των κερδοσκόπων και «φανφάρες» του τύπου «θα κόψω χέρια» δηλώνει έτοιμος να ελέγξει την ανεξέλεγκτη πορεία των τιμών στα ράφια και όχι μόνο.

> Από πότε βραβεύουν τον δανεισμό; Ο λόγος για τη μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Marfin Investment Group, που αναδείχθηκε ως η έκδοση της χρονιάς στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης.

> Μήπως κάποιοι από τα ΕΛΠΕ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν αν η υποχρεωτική εκχώρηση του 20% της εταιρείας που εκμεταλλεύεται τον πετρελαιαγωγό Θεσσαλονίκης -Σκοπίων αξίζει περισσότερο από το πόσο που επιδίκασε στη θυγατρική τους το Διεθνές Δικαστήριο;

> Με στόχο τη μείωση των λειτουργικών τους εξόδων οι εναπομείνασες μικρομεσαίες ανώνυμες χρηματιστηριακές εταιρείες, που θέλουν να παραμείνουν ζωντανές, φτάνουν στο σημείο να μετακομίσουν ακόμα και στις εκτός χρηματοοικονομικού κέντρου περιοχές. Πρόσφατο παράδειγμα η PRELIUM ΑΧΕΠΕΥ.

> Αφού δεν μπορούμε να ενημερωθούμε ούτε από την εταιρεία, αλλά ούτε και από τις αρμόδιες αρχές, ας τα διαβάζουμε τουλάχιστον στα ξένα δημοσιεύματα του Τύπου. Περί Proton και Hapoalim ο λόγος.

> Αν, λέμε αν, πάει κάτι στραβά, γεγονός που απευχόμαστε, ποια από τις δύο εταιρείες Leasing, της ΑΤΕ ή της Εμπορικής, θα είναι αυτή που θα έχει να λαμβάνει πρώτη; Ο λόγος για τη σύμβαση sale & leaseback, αξίας 80 εκατ. ευρώ, που σύναψαν από κοινού με την εταιρεία Βωβός.

> «Ποιος ζει, ποιος πεθαίνει» μέχρι το 2040. Αυτή είναι η ημερομηνία λήξης του νέου ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου, που σε μια δύσκολη διεθνή περίοδο κατάφερε να προσελκύσει προσφορές ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ.

> Σε ποια από τις μετοχές του FSTE ASE 20 η κεφαλαιοποίησή της κοντεύει να φτάσει τις αντίστοιχες των μεγάλων ιδιωτικών τραπεζών που ανήκουν στον ίδιο δείκτη; Μα θέλει και ερώτημα, περί της Coca Cola ο λόγος.

> Πού έφτασε η «χάρη» μας; Σύμφωνα με τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο, στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων πρέπει να προσφεύγουν οι πολίτες που υφίστανται πιέσεις από εισπρακτικές εταιρείες, στις οποίες οι τράπεζες αναθέτουν τις διαδικασίες των καθυστερούμενων οφειλών τους. Αλήθεια ποια η θέση του υπουργείου Οικονομίας, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Δικαιοσύνης, για το θέμα;

> Αυξομειώσεις ποσοστών άνευ σημασίας σε ένα σύστημα που αδυνατεί να ξεχωρίσει τους εγχώριους από τους αλλοδαπούς επενδυτές! Κατά τα άλλα στο 51,8% ανήλθε η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου, τον μήνα Δεκέμβριο 2007. Πάντως, για τη συρρίκνωση, την υπερ-συγκέντρωση, το μονοπώλιο, ούτε λόγος!

> Με δίκτυο 470 καταστημάτων αποτελεί μια εκ των καλύτερων επιλογών για κάθε αλλοδαπή εταιρεία που ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί στην εγχώρια αγορά των ασφαλιστικών και επενδυτικών προγραμμάτων! Ο λόγος για τις ATEbank, Groupama και ΑΤΕ Ασφαλιστική.

> «Φτωχοί συγγενείς»… Στο 8,7% του συνόλου, που εξασφάλισε η χώρα μας από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) την περίοδο 2007 -2013, ανέρχεται τελικά το ποσό που διατίθεται για την ενίσχυση των επιχειρήσεων.

> Έχουν χάσει την μπάλα! Σε αναβολή της εφαρμογής της ενοποίησης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης προχώρησε η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί έναν μήνα μετά.

> Η αγορά της Plus Hellas από την ΑΒ Βασιλόπουλος δρομολογεί εξελίξεις και στον εγχώριο χάρτη του λιανεμπορίου, καθώς πολλές από τις «ισχυρές» αλυσίδες του χώρου είναι έτοιμες να προβούν σε ανάλογες κινήσεις.

> Επανερχόμαστε και ξαναρωτάμε, όταν μισθωτοί και συνταξιούχοι σηκώνουν το βάρος της φορολογικής μεταρρύθμισης, για ποιους λόγους η υπεραξία που προκύπτει από την πώληση δικαιωμάτων προαίρεσης, που συνήθως κατέχουν υψηλόβαθμα στελέχη, εξακολουθεί να μην αποδίδει τους ανάλογους φόρους στο Δημόσιο;

> Αποτελούν τη νέα μόδα… Έκτακτες γενικές συνελεύσεις εισηγμένων εταιρειών με δικαιώματα ψήφου που προέρχονται μέσω μεταβιβάσεων και πληρεξουσίων. Η αναφορά μας στην Ατλάντικ σούπερ μάρκετ.

> Μεγάλες χαμένες, από την εφαρμογή του νέου ενιαίου τέλους ακινήτων αναμένεται να είναι οι κρατικές εταιρείες, κυρίως οι προβληματικές, καθώς λόγω της μεγάλης ακίνητης περιουσίας τους, θα κληθούν να καταβάλουν και τα περισσότερα χρήματα.

> Η νέα χρονιά έφερε αλλαγές και σε «καίριες» θέσεις εισηγμένων εταιρειών. Οι υπεύθυνοι εσωτερικών ελέγχων, εταιρικών ανακοινώσεων και λογιστηρίων έχουν την τιμητική τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι επιχειρήσεις Κτήμα Λαζαρίδη, Μultirama, ΓΕΚ και Lannet.

> Περί ορισμένων διεθνών επενδυτικών οίκων και αναλυτών ο λόγος! Μόνο προφήτες δεν αποδείχτηκαν οι απανταχού ειδικοί των χρηματαγορών, καθώς απέτυχαν παταγωδώς με τις αμφιβόλου σκοπιμότητας εκτιμήσεις τους, που όχι μόνο δεν προέβλεψαν την κρίση αλλά την υποτίμησαν για ίδιον όφελος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πρόσφατες «διαφωνίες» των Deutsche bank και Lehman Brothers σχετικά με τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

> Κάτι τέτοια βλέπει το οικονομικό επιτελείο και τρίβει τα χέρια του! Η αναφορά μας στις αυξημένες, κατά 4,5%, πωλήσεις που σημείωσε η εγχώρια αγορά αυτοκινήτου την τελευταία τριετία.

> Πολλά τα μέλη, μικρή η μέχρι τώρα δήλωση συμμετοχής! Στις 29 Ιανουαρίου διοργανώνεται από την Ένωση Ελληνικών

Εταιρειών Χρηματοδοτικής Μίσθωσης το πρώτο ελληνικό συνέδριο με θέμα το μέλλον των εν λόγω μισθώσεων στην Ελλάδα ως αναπτυξιακού πιστωτικού μοχλού της οικονομίας.

> Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Η πρόσφατη ατζέντα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς περιελάμβανε μετά από καιρό ένα ενδιαφέρον θέμα, αυτό της τήρησης του μητρώου Ειδικών Επενδυτών, βάσει του οποίου αναμένονται σημαντικές αλλαγές στις διαδικασίες τοποθέτησης χρηματοπιστωτικών μέσων.

> Μετά από τέτοια διαφήμιση πώς να μην να έρθουν και οι σχετικές ανακοινώσεις; Ο λόγος για τις «μόλις» τρεις αιτήσεις εταιρειών που έχουν να κάνουν με την εισαγωγής τους στην νέα Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.

> Έτσι όπως πάνε τα πράγματα θα το ρίξουμε και πάλι στην «τράκα»! Αύξηση κατά 15 λεπτά στο πακέτο τα τσιγάρα δρομολογεί το αρμόδιο υπουργείο, ρίχνοντας το μπαλάκι στις καπνοβιομηχανίες.

> Πόσες εταιρείες θα τύχουν ανάλογης αντιμετώπισης; Το πράσινο φως για την υπαγωγή του επενδυτικού της προγράμματος στον Aναπτυξιακό Nόμο έλαβε από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας MLS Πληροφορική.

> Και λίγα του είπαν! Συμφωνούμε με την άμεση και σφοδρή αντίδραση της ΓΣΕΕ στις άστοχες και προκλητικές συστάσεις του κ. Αλογοσκούφη, που συνδέουν τις αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις με την πορεία του πληθωρισμού.

> Εναρμονισμένες κινήσεις! Την ίδια στιγμή που η «μαμά» τράπεζα Eurobank διεκδικεί τους εμπορευματικούς σταθμούς των λιμανιών μας, η «θυγατέρα» Eurobank Properties επενδύει σε αποθηκευτικούς χώρους, εξαγοράζοντας την εταιρεία Καλαμπόκης.

> Κυβερνητική αποτυχία και στο «βαρύ πυροβολικό» μας… τον τουρισμό, καθώς οι εισπράξεις υστερούν σημαντικά έναντι των αντίστοιχων αφίξεων, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων.

> Καλά που υπάρχει ο «εξισορροπιστής» και τα διαδοχικά πακέτα μετοχών κατανέμονται αναλόγως μεταξύ ελληνικών και αλλοδαπών συμφερόντων! Ανεξάρτητα με τους αγοραστές, που ορισμένοι κλείνουν υπέρ της κυπριακής Sea Star ενώ κάποιοι άλλοι κάνουν λόγο για ιταλικά επενδυτικά σχήματα, ένα είναι το βέβαιο, ότι η ΑΝΕΚ αναμένεται να πρωταγωνιστήσει και το 2008.

> Παραδίδουν μια από τις μεγαλύτερες εισηγμένες επιχειρήσεις της χώρας σε ξένα χέρια… Σύμφωνα με τον κ. Αράπογλου, στο 56% έφτασε η συμμετοχή των αλλοδαπών θεσμικών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας.

> Γεια σου, Κοντοπυράκη, με τα ωραία σου! Απίστευτο και όμως ελληνικό, καθώς παρά τις αυξήσεις που έλαβαν χώρα εν μέσω χριστουγεννιάτικων εορτών, ο πληθωρισμός κατάφερε να παραμείνει στα «χαμηλά» επίπεδα του 3,9%.

> Πόσοι σύμβουλοι μπορεί να χρειάζονται για την ιδιωτικοποίηση μιας εισηγμένης εταιρείας που έχει δύο βασικούς μετόχους, εκ των οποίων ο ένας είναι το ελληνικό Δημόσιο; Αν κρίνουμε από την Τράπεζα Αττικής, τουλάχιστον δύο.

>Τι σας λέγαμε; Με τις «ευλογίες» του υποδιοικητή της ATEbank κ. Βαράγκη, ο κ. Λιναράς, πρώην διευθύνων σύμβουλος της International ΑΕΔΑΚ, ανέλαβε και επίσημα τη διοίκηση της εταιρείας διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων της τράπεζας.

> Καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο… Η τιμή του χρυσού μεσοβδόμαδα κατέγραψε άνοδο έως και 5%, ξεπερνώντας τα 900 δολάρια την ουγκιά, σπάζοντας έτσι το προηγούμενο φράγμα των 860 δολαρίων.


Σχολιάστε εδώ