47 εκατ. δωρίζουν σε εκλεκτούς!

Όπως έχει αποκαλύψει με επανειλημμένα δημοσιεύματά του το «Π», ο μεν Τάκης Αράπογλου εφαρμόζει ένα προκλητικότατο πρόγραμμα παροχής δικαιωμάτων αγοράς μετοχών της Εθνικής σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές, δικαιούχοι του οποίου είναι κυρίως τα στελέχη της «αυλής» του. Ο δε Πάνος Τσουπίδης, ως πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, πριν απομακρυνθεί για να τοποθετηθεί στη θέση του ο Αγγ. Φιλιππίδης, είχε μεριμνήσει να μοιράσει επίσης σε συμβολική τιμή μερικά εκατομμύρια μετοχές του ΤΤ σε όλο το προσωπικό, εξασφαλίζοντας έτσι και τη σιωπή των συνδικαλιστών για τα πεπραγμένα του – ούτε για τις αγορές των δομημένων προϊόντων που αποδεδειγμένα ζημίωσαν με εκατομμύρια ευρώ το ΤΤ δεν έχουν μιλήσει οι μαχητικοί, κατά τα άλλα, συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι…

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπεραξίες και τα κέρδη που έχουν όλοι οι δικαιούχοι των stock options είναι, με βάση τη διάτρητη φορολογική μας νομοθεσία, αφορολόγητα εισοδήματα! Ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης έχει εξετάσει σενάρια φορολόγησής τους προεκλογικά, αλλά προς το παρόν έχουν μείνει στα χαρτιά, παρότι το Δημόσιο θα μπορούσε να αντλήσει σημαντικά έσοδα, προερχόμενα μάλιστα από εισοδήματα των κατά τεκμήριο «προνομιούχων»…

Από τις 17 Ιανουαρίου, πάντως, όπως αποφάσισε την Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο του ΧΑ, οι δικαιούχοι των προγραμμάτων διανομής μετοχών θα μπορούν να περάσουν από το ταμείο, αφού θα αρχίσει η διαπραγμάτευση των νέων αυτών μετοχών στο χρηματιστήριο:

• Σε ό,τι αφορά την Εθνική, εκδόθηκαν για τους προνομιούχους 1.561.242 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές, που μοιράσθηκαν με έκπτωση της τάξεως των 23 ευρώ, σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές διαπραγμάτευσης της μετοχής. Αν τις πουλήσουν στις 17 Ιανουαρίου, όπως έχουν δικαίωμα, οι δικαιούχοι βάζουν αισίως στην τσέπη αφορολόγητα κέρδη της τάξεως των 36 εκατ. ευρώ! Σημειώνεται ότι τη μερίδα του λέοντος των μετοχών την παίρνουν περί τα 20 κορυφαία στελέχη, με πρώτο ασφαλώς τον ίδιο τον κ. Αράπογλου, που ήδη έχει πάρει με τη διαδικασία αυτή 110.000 μετοχές.

• Το Ταμιευτήριο εκδίδει και θα τεθούν την ίδια ημέρα σε διαπραγμάτευση 1.366.212 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές, που θα μοιρασθούν σε όλο το προσωπικό του ιδρύματος, αφού ο κ. Τσουπίδης υπήρξε «δικαιότερος» στη διανομή του πλούτου. Αν και η τιμή της μετοχής του ΤΤ έχει υποχωρήσει περίπου στα 12 ευρώ, λόγω της «βαριάς κληρονομιάς» που άφησε η διαχείριση Τσουπίδη, οι εργαζόμενοι θα έχουν πάλι σημαντικές υπεραξίες, αφού πληρώνουν μόνο την ονομαστική τιμή των 3,7 ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, αν πουλήσουν τις μετοχές τους στις 17 Ιανουαρίου, θα βάλουν στο… παντελόνι αφορολόγητα κέρδη που υπερβαίνουν τα 11 εκατ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ