Χαστούκι στην Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Η κατοχική δύναμη παραβίασε σειρά ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αφορούν σε εννέα αγνοούμενους, ενάγοντες της τουρκικής εισβολής, και τις οικογένειές τους. Η ετυμηγορία του ΕΔΑΔ εξεδόθη επί της γνωστής υπόθεσης των συνενωμένων αιτήσεων «Βαρνάβα και άλλοι εναντίον Τουρκίας». Εκδόθηκε μετά από 18 χρόνια κατόπιν πολλών αναβολών. Εναντίον ψήφισε μόνο η τουρκοκύπρια δικαστής η οποία διορίστηκε στο ΕΔΑΔ από την Άγκυρα.
Η ενοχή
Η Τουρκία βρέθηκε ένοχη:
= Για την παραβίαση του άρθρου 2 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο προστατεύει το δικαίωμα στη ζωή και απαιτεί την προστασία της ζωής ατόμων που δεν βρίσκονται πλέον σε ενεργό ένοπλη σύρραξη, σε συνθήκες πολέμου.
= Για παραβίαση του άρθρου 2 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επειδή η Τουρκία δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις για τους αγνοούμενους και επειδή δεν ενήργησε ολοκληρωμένη και αποτελεσματική έρευνα για διακρίβωση της τύχης τους.
Για την παραβίαση του άρθρου 3, το οποίο απαγορεύει την απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση, η οποία καταλογίστηκε στην Τουρκία για τη στάση «σιωπής» που τηρεί σε βάρος των συγγενών των αγνοουμένων.
= Για την παραβίαση του άρθρου 5, το οποίο διασφαλίζει το δικαίωμα στην ελευθερία και την προσωπική ασφάλεια, εξαιτίας της μη αποτελεσματικής έρευνας. Το γεγονός δικαιολογεί τον ισχυρισμό ότι στερήθηκαν της ελευθερίας τους τη στιγμή της εξαφάνισής τους.
Δικαίωση
Πρόκειται για μια ηθική δικαίωση των συγγενών των αγνοουμένων, αλλά και των ιδίων, παρότι οι οικείοι τους δεν γνωρίζουν πού βρίσκονται. Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι το ΕΔΑΔ απέρρριψε τον τουρκικό ισχυρισμό ότι είναι υποθετικώς νεκροί, λόγω της παρέλευσης μεγάλου χρονικού διαστήματος από την ημέρα της εξαφάνισής τους. Ενώπιον του ΕΔΑΔ εκκρεμούν άλλες 170 υποθέσεις συγγενών αγνοουμένων. Η απόφαση αυτή πλήττει την εικόνα της Τουρκίας εντός της ΕΕ και διεθνώς, επειδή η ενοχή αφορά τον σεβασμό στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων και την άρνηση της χώρας αυτής να συνεργαστεί για την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.
Πιέσεις
Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, Νίκος Θεοδοσίου, δήλωσε τα εξής: «Ελπίζουμε ότι αυτή η απόφαση θα ενισχύσει τις προσπάθειες τις δικές μας, αλλά και της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων, να πιέσουν την Τουρκία να συνεργαστεί στο θέμα της ουσιαστικής διερεύνησης. Το θέμα των αγνοουμένων δεν είναι θέμα εκταφών και ταυτοποιήσεων. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα σεβαστεί το δικαίωμα των οικογενειών στην πληροφόρηση και θα τους πει την αλήθεια σχετικά με την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων».
Η κυβέρνηση
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Β. Πάλμας δήλωσε τα ακόλουθα: «Είναι μια θετική εξέλιξη η απόφαση του ΕΔΑΔ» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την εξέλιξη αυτή.
Είναι ζωντανοί
Η Χρυστάλλα Αντωνιάδου, αδερφή ενός εκ των εννέα αγνοουμένων, δήλωσε στο δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ τα εξής: «Εμείς πιστεύουμε ότι είναι ζωντανοί και κάποτε θα ξανασυναντηθούμε», αισθανόμενη δικαίωση από το γεγονός πως δεν κρίθηκαν υποθετικά νεκροί. Ταυτοχρόνως, τόνισε ότι ο 20χρονος, τότε, αδερφός της δεν έχει σκοτωθεί, αλλά, όπως η οικογένειά του είχε πληροφορηθεί, θεάθηκε στα Άδανα. «Πιστεύουμε», είπε η κ. Αντωνιάδου, «ότι η Τουρκία θα μας δώσει τα στοιχεία που περιμένουμε» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «είναι ζωντανοί και θα τους δώσει».