Υποτελείς του… Μπιλ Γκέιτς

δΑποικία της Microsoft θα γίνει για τους επόμενους αιώνες το ελληνικό Δημόσιο (και όχι μόνο…), την ώρα που οι περισσότερες κυβερνήσεις εξεγείρονται κατά του μονοπωλίου του Μπιλ Γκέιτς και στρέφονται στο ανοικτό λογισμικό, που είναι σχεδόν… δωρεάν – πρόσφατα το έκανε και η Γερμανία. Με σχετική συμφωνία που θα επικυρωθεί διά νόμου, το Δημόσιο δεσμεύεται μεταξύ άλλων να αγοράσει δεκάδες χιλιάδες πανάκριβες άδειες χρήσης λογισμικού από τη Microsoft, ενώ υποτάσσει όλες τις λειτουργίες του που απαιτούν χρήση υπολογιστών στην εταιρεία του Γκέιτς, η οποία φαίνεται ιδιαίτερα γενναιόδωρη, προσφέροντας εκπτώσεις 20%. Το περίεργο είναι ότι, ενώ όλα παραπέμπουν σε απευθείας ανάθεση στη Microsoft, η κυβέρνηση επιμένει να ισχυρίζεται ότι θα ακολουθηθούν για τις προμήθειες όλες οι προβλεπόμενες διαγωνιστικές διαδικασίες. Μάλλον στους διαγωνισμούς ο Μπιλ θα «χτυπήσει» τον… Γκέιτς.

γ Μια που λέμε για αποικίες, η ΔΕΗ δεν θα γίνει τελικά αποικία μόνο των Γερμανών που θα κατασκευάσουν με τις ευλογίες της κυβέρνησης μια «βρώμικη» λιθανθρακική μονάδα στην Καβάλα. Πολλοί ακόμη ενδιαφερόμενοι ιδιώτες θα στήσουν κοινές εταιρείες με τη ΔΕΗ σε ρόλο εταίρου μειοψηφίας, με πρώτο τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, που θα μετατρέψει την άχρηστη παλαιά μονάδα της Χαλυβουργικής σε μικρή ΔΕΗ. Θα ακολουθήσουν και άλλοι, αφού συνολικά θα πρέπει να αντικατασταθούν με αυτόν τον τρόπο παλαιές μονάδες της ΔΕΗ με ισχύ 3.500 mW. Κάπως έτσι, η μπάλα μοιράσθηκε ισόρροπα, γι’ αυτό και μην περιμένετε πύρινα άρθρα από τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα περί «ξεπουλήματος» της ΔΕΗ και άλλων τινών. Το αποτέλεσμα είναι, βέβαια, ότι αν αθροίσουμε τη δυναμικότητα των μονάδων αυτών (πάνω από 5.000 mW συνολικά), ουσιαστικά η μισή παραγωγική ισχύς θα έχει ιδιωτικοποιηθεί…

δ Πολύ τη χαρήκαμε τη συμφωνία Μαρτίνη – Λιακουνάκου – Αποστολόπουλου για την εκχώρηση του μάνατζμεντ του «Ερρίκος Ντυνάν» σε κοινή εταιρεία των δύο μεγάλων της ιδιωτικής υγείας. Αν διαβάσαμε καλά, για τον πρώτο χρόνο η κοινή εταιρεία του Ιατρικού και της Euromedica δεν θα πάρει αμοιβή για τις υπηρεσίες της. Θα λέγαμε ότι τα αφεντικά τρελάθηκαν και χαρίζουν λεφτά, αλλά μάλλον αυτή η ευρηματική λύση υπαγορεύθηκε από την ανάγκη να αποφευχθεί ο δημόσιος διαγωνισμός, που θα ήταν επιβεβλημένος αν προβλεπόταν αμοιβή.


Σχολιάστε εδώ