Τοπίο στην ομίχλη…

Το ΠΑΣΟΚ βάλλει κατά της κυβέρνησης (και δέχεται τα πυρά της…) με αφορμή την υπόθεση Ζαχόπουλου, αλλά και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, για την τακτική ίσων αποστάσεων που τηρεί, από την Κουμουνδούρου απαντούν αναλόγως, ενώ παράλληλα επιτίθενται και στο ΚΚΕ, που τους κατηγορεί ότι ακολουθούν πολιτική του… κουραμπιέ! Ταυτόχρονα, στην κυβερνητική παράταξη επικρατεί αμηχανία, σύγχυση και απογοήτευση, ενώ στο ΠΑΣΟΚ η εσωστρέφεια επέστρεψε πανηγυρικά, με τη Χαρ. Τρικούπη να καταγγέλλει «σκοτεινά κέντρα» που απεργάζονται σχέδια διάσπασης του κόμματος. Χάος, με άλλα λόγια…

Για μια ακόμη εβδομάδα η κυβέρνηση βρέθηκε στριμωγμένη στα σχοινιά, καθώς αντιπολίτευση και ΜΜΕ ενέτειναν τις πιέσεις τους προς την πλευρά του Μαξίμου ώστε να υποχρεωθεί ο Γ. Ανδριανός να αποκαλύψει το όνομα του δημοσιογράφου που του έδωσε το περιβόητο DVD. Στην υπόθεση ενεπλάκησαν και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, καλώντας τον τελευταίο να μιλήσει επιτέλους, ενώ κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για έλλειψη στρατηγικής και λανθασμένους χειρισμούς από την πλευρά του Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός επιστρέφει σήμερα (μαζί κι ο κ. Ανδριανός) από την Ινδία και θα βρεθούν εκ νέου αντιμέτωποι με το ίδιο ζήτημα, ενώ υπάρχει διάχυτη εντύπωση ότι ο τελευταίος θα κληθεί εκ νέου από τον ανακριτή. Την ίδια στιγμή φήμες και εικασίες για το περιεχόμενο του DVD δημιουργούν μια ζοφερή ατμόσφαιρα που έχει προκαλέσει την αποστροφή της ελληνικής κοινωνίας. Στο μεταξύ, από το γραφείο του ανακριτή πέρασαν τις αμέσως προηγούμενες ημέρες ο προσωπικός γιατρός του Χρ. Ζαχόπουλου στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», μια ανώτερη υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και δημοσιογράφοι. Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να κληθούν οι εμπλεκόμενοι δικηγόροι.
Το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο Γ. Παπανδρέου ανέβασαν κι άλλο τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, κατηγορώντας τον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι έχει μεγάλη ευθύνη για τη διαφθορά, ότι συγκαλύπτει τα σκάνδαλα, καλώντας τον να δώσει εντολή στον κ. Ανδριανό να κατονομάσει τον δημοσιογράφο. Από το βήμα της Βουλής μάλιστα ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε με πρωτοφανή σφοδρότητα κατά της Δικαιοσύνης, κατηγορώντας την ότι βοηθάει την κυβέρνηση στη συγκάλυψη των σκανδάλων, ενώ στελέχη του ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο για δικαστικούς λειτουργούς που ενεργούν σαν «υπηρέτες του Μαξίμου» και πως λειτουργούν σαν «πλυντήριο πολιτικών και ποινικών ευθυνών της κυβέρνησης». Όλα αυτά προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις δικαστικών και εισαγγελέων, που κατήγγειλαν απαράδεκτες πιέσεις με πολιτικά κίνητρα, αποδοκιμάζοντας προσωπικά τον κ. Παπανδρέου, καλώντας τον να κάνει συγκεκριμένες καταγγελίες. Διαμορφώνοντας έτσι ένα «εκρηκτικό» τοπίο…
Με είκοσι ημέρες καθυστέρηση έκανε δημόσια την εμφάνισή του ο αρμόδιος υπουργός Πολιτισμού Μιχ. Λιάπης. Συνόδευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επίσκεψή του στο Μουσείο της Ακρόπολης και σημείωσε ότι το υπουργείο του επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς. Ενώ στη Βουλή υποστήριξε ότι γύρω από την υπόθεση Ζαχόπουλου υπάρχει μια σκανδαλολογία και ότι μέχρι τώρα δεν έχουν προκύψει συγκεκριμένα στοιχεία για σκάνδαλα.

Και νέα επεισόδια, πιο θορυβώδη αυτήν τη φορά, καταγράφηκαν στην κόντρα του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εγκαλούν το κόμμα της Αριστεράς ότι με τη τακτική του στην υπόθεση Ζαχόπουλου στηρίζει ουσιαστικά την κυβέρνηση. Μάλιστα ο κ. Παπανδρέου «αποδοκίμασε» τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί αρνείται να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι μόνο «η ρητορική διαμαρτυρία δεν αρκεί». Στο ΠΑΣΟΚ απάντησαν τόσο ο Αλ. Αλαβάνος όσο και ο υποψήφιος για την προεδρία Αλ. Τσίπρας. Ο κ. Αλαβάνος απέδωσε τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις από την πλευρά της Χαρ. Τρικούπη στις διαρροές ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι η πολιτική του σε βασικά θέματα συγκλίνει με αυτήν της κυβέρνησης (Ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις, Παιδεία…). Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ πάσχει από πολιτικό βέρτιγκο» και κάλεσε τη Χαρ. Τρικούπη να αρχίσει επιτέλους να κάνει αντιπολίτευση. Ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας έκανε «άνοιγμα» προς το ΚΚΕ, καλώντας τον Περισσό σε συνεργασία και συμπόρευση. Η απάντηση διά στόματος Αλ. Παπαρήγα ήταν φυσικά αρνητική. Μίλησε δε για πολιτικαντισμούς κι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει πολιτική του… κουραμπιέ και ότι επί της ουσίας είναι μέρος του συστήματος.

Δύο μήνες πριν από το κρίσιμο συνέδριο, στο ΠΑΣΟΚ επέστρεψε το κλίμα εσωστρέφειας και των διαχωριστικών γραμμών. Η πλευρά Βενιζέλου καταγγέλλει αποκλεισμό στελεχών της από τα όργανα του συνεδρίου και η Χαρ. Τρικούπη τους κατηγορεί ανοιχτά ότι κάνουν «λευκή απεργία». Ενώ ο Γ. Παπανδρέου καταγγέλλει ανοιχτά οικονομικά κέντρα και ΜΜΕ για προσπάθεια διάσπασης του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία διακινούνται σενάρια για ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό, ακόμη και για δημιουργία νέων πολιτικών φορέων.

Στο μέτωπο του Ασφαλιστικού από τις πρώτες επαφές της Φ. Πάλλη – Πετραλιά δεν προέκυψαν νεώτερα για τα σχέδια της κυβέρνησης, ενώ η υπουργός Απασχόλησης παρέπεμψε στη συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης στη Βουλή, που θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του Κ. Καραμανλή, όπου και θα ανακοινωθούν οι οριστικές προτάσεις της κυβέρνησης. Τα συνδικάτα ωστόσο προετοιμάζονται ήδη για νέο κύκλο απεργιακών κινητοποιήσεων.


Σχολιάστε εδώ