Στους νέους… ποντάρει ο Τσίπρας

Έπειτα από μια μακρά περίοδο «επιθέσεων φιλίας» του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΝ που περιελάμβανε ακόμα και προτάσεις για τη συγκρότηση κοινών επιτροπών που θα διερευνούσαν τη δυνατότητα συνεργασίας των δύο κομμάτων, ήρθε η περίοδος του «ψυχρού πολέμου». Αφορμή και όχι βέβαια αιτία μια δήλωση του εκπροσώπου του ΣΥΝ με αφορμή την υπόθεση Ζαχόπουλου. Ο Α. Καρίτζης δήλωσε ότι στην υπόθεση αυτήν «είναι πλέον φανερό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά το ζήτημα της διαπλοκής και της διαφθοράς».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ το οποίο εκτίμησε ότι τέτοιου είδους δηλώσεις ταύτισης της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ εξυπηρετούν την κυβερνητική προπαγάνδα, ενώ και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για έναν νέο «διμέτωπο αγώνα», αυτήν τη φορά από την Αριστερά, με στόχο την απορρόφηση της λαϊκής δυσαρέσκειας που τελευταία είναι έντονη κατά των δύο κομμάτων.

Η επίθεση αυτή του ΠΑΣΟΚ κατά του ΣΥΝ -συντεταγμένα την ακολούθησαν με δηλώσεις τους και άλλα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ- κάθε άλλο παρά ενόχλησε στην πραγματικότητα τα στελέχη του ΣΥΝ. Τα τελευταία εκτιμούν ότι η ανάδειξη του ΣΥΝ ως αντιπάλου του ΠΑΣΟΚ μόνο καλό κάνει στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού έτσι αναδεικνύεται ο χώρος ως η πραγματική δύναμη αντιπολίτευσης σήμερα, κάτι που καταγράφουν και όλες οι μετεκλογικές δημοσκοπήσεις.

Στα ευρήματα αυτών των δημοσκοπήσεων (δείχνουν να διευρύνεται η διαρροή ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αγγίζει πλέον διψήφια ποσοστά) οφείλεται η αλλαγή της στάσης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, εκτιμούν στον ΣΥΝ. Ο ίδιος ο Α. Αλαβάνος -που επιτηρεί εκ του υψηλού τις εσωκομματικές διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου- εκτίμησε ότι Γ. Παπανδρέου ανησυχεί για το ότι οι πρωτοβουλίες του ΣΥΝ για μια σειρά σοβαρά πολιτικά ζητήματα γίνονται σημείο αναφοράς και ελπίδας για ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Είναι πάντως γεγονός ότι ακόμα και τα πλέον αισιόδοξα και αιθεροβάμονα στελέχη του ΣΥΝ δεν περίμεναν την ανοδική τάση που συνεχίζει να καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές. Με βάση αυτήν τη δυναμική, εκτιμούν, θεωρητικά πάντα, ότι εάν υπήρχε συνεργασία όλων των δυνάμεων της Αριστεράς και στελεχών που θα προέρχονταν από τον σοσιαλιστικό χώρο, τότε το σχήμα αυτό, με δεδομένη τη συνεχιζόμενη φθορά του ΠΑΣΟΚ δεν θα ήταν δύσκολο να καταλάμβανε ακόμα και τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην Κουμουνδούρου, πάντως, εκτός από την ευφορία που προκαλούν οι δημοσκοπήσεις έχουν μπροστά τους τη διαδικασία της εκλογής του νέου προέδρου στο συνέδριο του κόμματος, που θα γίνει σε έναν περίπου μήνα.

Ο εκλεκτός του Α. Αλαβάνου, Α. Τσίπρας, την εβδομάδα που πέρασε έδωσε συνέντευξη Τύπου και παρουσίασε τις θέσεις του για το πώς οραματίζεται το κόμμα υπό την ηγεσία του, ενώ προηγήθηκε και συνέντευξή του στο διαδίκτυο σε μια προσπάθεια να προσεταιρισθεί τη νέα γενιά. Ωστόσο αυτή η «καινοτομία» υπέστη κριτική από τους χρήστες του διαδικτύου, αφού δεν έλειψαν οι φωνές για «μαγείρεμα» των ερωτήσεων στις οποίες τελικά δέχθηκε να απαντήσει ο Α. Τσίπρας στη διαδικτυακή συνέντευξη.

Ο Α. Τσίπρας στη συνέντευξη όπου παρουσίασε τις θέσεις του για την προεδρία ήταν κουμπωμένος και προσεκτικός στη διατύπωση των προτάσεών του, αφού ήξερε ότι οποιαδήποτε -ακόμα και φραστική- «παρεκτροπή» θα μπορούσε να του κοστίσει στην κούρσα της διαδοχής. Εμφανίστηκε ενωτικός και ισχυρίστηκε ότι δεν πήρε κανένα «δαχτυλίδι διαδοχής» από τον Α. Αλαβάνο αφού -όπως είπε- κάτι τέτοιο δεν συνάδει προς την πολιτική κουλτούρα της Αριστεράς. Αποκρούοντας τις κριτικές -ακόμα και συντρόφων του- ότι η προώθησή του στην προεδρία γίνεται με όρους ηλικιακούς και απολίτικους είπε ότι «η ανανέωση για μας δεν είναι μια πάλη γενεών, αλλά μια συγκροτημένη διαδικασία και ένα πολιτικό σχέδιο που θα μας εμπνεύσει όλους, από τους συντρόφους της Εθνικής Αντίστασης ως τους σημερινούς μαθητές και τις μαθήτριες».

Σχετικά με το ΚΚΕ είπε μεν ότι η πρόταση για συνεργασία μαζί του είναι ανοιχτή, ωστόσο εκτίμησε ότι η ηγεσία του δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο και γι’ αυτό έκανε «άνοιγμα» στους ψηφοφόρους του, καλώντας τους για κοινή δράση πάνω στα υπαρκτά προβλήματα του σήμερα.

Στο επιτελείο του Α. Τσίπρα επικρατεί αισιοδοξία για άνετη επικράτηση στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος και τις επόμενες μέρες σχεδιάζουν επισκέψεις του υποψήφιου προέδρου σε μια σειρά από εργασιακούς χώρους σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Από την πλευρά του ο Φ. Κουβέλης πραγματοποίησε πολιτική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, όπου και παρουσίασε τις θέσεις του εν όψει της προεδρικής εκλογής. Κάνοντας κριτική στον τρόπο που επέλεξε ο Α. Αλαβάνος να ανοίξει το θέμα της διαδοχής στο κόμμα τόνισε ότι ποτέ μέχρι σήμερα στον ΣΥΝ «δεν είχαμε αιφνιδιασμούς και δαχτυλίδια». Απαντώντας δε στα επιχειρήματα περί ηλικιακής ανανέωσης, είπε χαρακτηριστικά ότι στα κόμματα η ανανέωση δεν γίνεται με ηλικιακά κριτήρια και ο ίδιος δήλωσε ότι «στα 59 μου χρόνια δεν νιώθω απόμαχος της πολιτικής».


Σχολιάστε εδώ