Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια
δδ Η πλέον ορθή -κατά την άποψη του γράφοντος- προσέγγιση των όσων διαδραματίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στο ΧΑ, αλλά κυρίως των όσων μέλλει να συμβούν στο προσεχές διάστημα καταγράφηκε την Πέμπτη σε εξειδικευμένο σάιτ! Ο καλός συνάδελφος έγραφε πως «βραχυπρόθεσμα δικαιολογούνται ανοδικές αντιδράσεις στην αγορά μας, προκειμένου να κατοχυρωθούν θέσεις και να διευκολυνθεί η έξοδος ισχυρών επενδυτικών κύκλων».
δδ Σκεφτείτε μόνο τι ακριβώς σημαίνει αυτή η επισήμανση. Θεωρεί δεδομένη, τουλάχιστον για ένα εύλογο χρονικό διάστημα στο εγγύς μέλλον, μια στατική -στην καλύτερη των περιπτώσεων- αγορά, με πιθανό το σενάριο της περαιτέρω πίεσης στις τιμές πάμπολλων τίτλων (μην ξεχνάτε πως στη μεγάλη πτώση της Τετάρτης «διασώθηκαν» με θετικό πρόσημο ελάχιστες μετοχές). Δεν απορρίπτει όμως την πιθανότητα είτε μεμονωμένοι τίτλοι είτε συγκεκριμένες ημέρες να υπάρξουν «φωτεινές εξαιρέσεις» στο όλο αρνητικό κλίμα, ικανές να δημιουργήσουν τις συνθήκες (και τα επίπεδα τιμών) ώστε όσοι ενδιαφέρονται να «βγουν» να μπορούν να το πράξουν εύκολα και φυσικά με διαφυλαγμένη στο ακέραιο την όποια υπεραξία των τοποθετήσεών τους. Σενάριο που φαντάζει μεν τραβηγμένο, αναρωτηθείτε όμως πόσες και πόσες φορές δεν το έχετε δει στην πράξη τα τελευταία χρόνια…
δδ Κατά τα λοιπά κι εφόσον σε κάθε περίπτωση επιμένουμε να δραστηριοποιούμαστε στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, προφανώς και δεν πιστεύουμε πως η διεθνής συγκυρία μπορεί επί μακρόν να συνεχιστεί τόσο αρνητική. Προφανώς και περιμένουμε μεγάλες επιχειρηματικές κινήσεις από τις εισηγμένες μας, εξάλλου εθιστήκαμε το τελευταίο διάστημα σε τέτοιου είδους ειδήσεις. Και, τέλος, όλοι θεωρούμε πως υπό προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξει συνέχεια στην 5ετία των αποδόσεων που προηγήθηκε για το ΧΑ!
δδ Με αυτές τις εκτιμήσεις συμφωνούν εν μέρει και αρκετοί ειδικοί της αγοράς. Διάβασα μεσοβδόμαδα κάποιες πρώτες προβλέψεις περί 5.800 μονάδων έως το τέλος του 2008. Και με λιγότερα οι περισσότεροι θα ήμασταν και πάλι ευχαριστημένοι.
δδ Μόνο που καλό θα ήταν στο εγγύς μέλλον να ελαχιστοποιηθούν συνεδριάσεις όπως αυτή της Τετάρτης, καλό θα ήταν να δραστηριοποιηθούν επιτέλους πιο δυναμικά και οι εγχώριοι διαχειριστές (συντριπτικά και εξόχως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της ΕΧΑΕ, που δείχνουν πως μέσα σε τρία χρόνια, δηλαδή από το τέλος του 2004 και μέχρι σήμερα, οι έλληνες επενδυτές απώλεσαν περί τις 15 ποσοστιαίες μονάδες της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ, από το 63,6% στο 47,7% τον Δεκέμβριο του 2007) και τέλος καλό θα ήταν οι επιχειρηματίες να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο τη δράση τους μήπως και αφυπνισθεί το ένστικτο του «κυνηγού ευκαιριών» σε όλους μας!
Οψόμεθα…
ΥΓ.: Οι «ξένοι» κρατάνε ψηλά τη σημαία! Τα στοιχεία δείχνουν πως τον Δεκέμβριο του 2007 η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στο ελληνικό χρηματιστήριο, στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, διαμορφώθηκε σε 51,8%.