Πάνε για… κουκούλωμα την αρχαιοκαπηλία στη Σχοινούσα!

Ίσως επειδή τα εμπλεκόμενα πρόσωπα ανήκουν στη λεγόμενη «υψηλή κοινωνία», η οποία κατά έναν περίεργο τρόπο απολαύει στη χώρα μας μιας ιδιόμορφης, όσο και προκλητικής, ασυλίας.

Θυμίζουμε ότι την άνοιξη του 2006 η Αστυνομία είχε αποκαλύψει σε μια βίλα-ανάκτορο στη Σχοινούσα και σε μια άλλη στο Π. Ψυχικό εκατοντάδες αδήλωτα αρχαία αντικείμενα αμύθητης αξίας. Μεταξύ αυτών ένας ολόκληρος δωρικός ναός συσκευασμένος σε κοντέινερ έτοιμος να μεταφερθεί (!), ένα άγαλμα της Αφροδίτης, μια μαρμάρινη σαρκοφάγος, δύο σφίγγες από γρανίτη κ.ά., όλα ηλικίας άνω των 3.000 ετών!

Οι δύο βίλες ανήκαν σε off-shore εταιρείες της Δέσποινας Παπαδημητρίου, μέλους μεγάλης εφοπλιστικής οικογένειας και συζύγου του εμπόρου τέχνης στο Λονδίνο Χρήστου Μιχαηλίδη, συνεταίρου του φυλακισμένου από το 2005 Robin Summer, διεθνούς εμβέλειας αρχαιοκάπηλου, στις αποθήκες –29 τον αριθμό– του οποίου βρέθηκαν 17.000 αρχαία αντικείμενα!

Την υπόθεση αρχικά την ανέλαβε ο γνωστός Εισαγγελέας Γ. Διώτης, στον οποίο είχε ανατεθεί και η υπόθεση της τρομοκρατίας, που όμως παραιτήθηκε έπειτα από λίγες μέρες, άγνωστο για ποιον λόγο.

Έκτοτε η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του 8ου Ανακριτή και δεν έχει προχωρήσει καθόλου! Και οι… «κορώνες» ότι θα ασκούνταν διώξεις εναντίον επώνυμων στελεχών της «υψηλής κοινωνίας» έμειναν στα… χαρτιά. Άσχετα με το αν η υπόθεση είναι τόσο σημαντική και κανονικά θα έπρεπε να είχε ξεκαθαρίσει αμέσως για να αποκαλυφθούν όλα τα… πλοκάμια της και να προστατευτεί η πολιτιστική μας κληρονομιά.

Αντί όμως η κυβέρνηση να σπεύσει να διαλευκάνει την υπόθεση, ο τότε υπουργός Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκης συναίνεσε να μεταφερθούν, υπό τη μορφή «δανεισμού» σε ιδιωτικό ίδρυμα της αλλοδαπής (ΗΠΑ) που ανήκει σε μέλος της οικογένειας της Δέσποινας Παπαδημητρίου, μοναδικές αρχαιότητες της αρχαίας Σπάρτης, προκειμένου να εκτεθούν στο ευρύ κοινό της χώρας αυτής! Στα εγκαίνια της έκθεσης αυτής στη Ν. Υόρκη παρών ήταν και ο κ. Βουλγαράκης!

Υπενθυμίζουμε ότι Αντώνης Παπαδημητρίου είναι ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, ο οποίος διαχειρίζεται την περιουσία του αείμνηστου μεγιστάνα και μόλις «έσκασε» η υπόθεση της αρχαιοκαπηλίας στη βίλα της Δέσποινας Παπαδημητρίου ο συνεργάτης του προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση Αλέξανδρος Μπορόβας μετέβη με ελικόπτερο στη Σχοινούσα για να παρακολουθήσει τις έρευνες της Αστυνομίας, ενώ άλλος ένας δικηγόρος του Ιδρύματος Ωνάση, ο Πόλυς Τσιρίδης ήταν παρών στις ανακρίσεις των εμπλεκόμενων στην υπόθεση της αρχαιοκαπηλίας…

Αν αυτή η υπόθεση είχε γίνει σε μια άλλη χώρα, τώρα θα είχαν καταδικαστεί και οι ένοχοι. Εδώ συμπληρώνονται δύο χρόνια και ακόμα δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι έγινε. Γιατί υπάρχουν αδήλωτα αρχεία, πού θα μεταφερόταν ο συσκευασμένος σε κοντέινερ αρχαίος ναός, με ποιους συνεργάζονταν οι αρχαιοκάπηλοι κ.λπ.; Στο τέλος δηλαδή μπορεί να μας πούνε ότι δεν… έγινε και τίποτα!

Επειδή λοιπόν το θέμα όσο δεν «κινείται» κινδυνεύει να ξεχαστεί και ο κόσμος δικαιολογημένα θα λέει ότι κάποιοι θέλουν να το… κουκουλώσουν, καλό θα είναι οι κάθε είδους αρμόδιοι να απαιτήσουν να κινηθούν πιο γρήγορα οι διαδικασίες και οι ένοχοι της απίστευτης αυτής υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας να κάτσουν στο σκαμνί. Εκτός πια κι αν τα «ονόματα» ορισμένων εξακολουθούν να… τρομάζουν κάποιους, που είτε έχουν συναλλαγές μαζί τους είτε έχουν δεχθεί διάφορες «εξυπηρετήσεις» μόνο και μόνο για να τους διατηρούν στο… απυρόβλητο.

Ακριβώς επειδή η καθυστέρηση διαλεύκανσης της υπόθεσης δημιουργεί τέτοιου είδους συνειρμούς, θα πρέπει το θέμα να ξεκαθαρίσει άμεσα. Ο κόσμος απαιτεί να μάθει τι έγινε και οι ένοχοι να πληρώσουν. Μόνο έτσι θα πεισθεί πως η Δικαιοσύνη λειτουργεί και δεν… αλληθωρίζει υπέρ των προνομιούχων και των βαρύγδουπων ονομάτων.


Σχολιάστε εδώ