ο Δαίμονας των δημαρχείων

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι, όπως μου λένε, μια τέτοια κίνηση θα βρει την αμέριστη συμπαράσταση δύο δημοτικών συμβούλων που καταλαμβάνουν για τέσσερις τετραετίες τις πρώτες θέσεις στην προτίμηση των ψηφοφόρων. Πρόκειται για τον γιατρό Παναγιώτη Κωκώνη και τον Θανάση Χαμπεσή, μέχρι χθες αντιδήμαρχο, που, όπως ο ίδιος μας είπε, η αποπομπή του από τη θέση αυτήν ήταν απαίτηση «κάποιων» και για όλα αυτά θα μιλήσει πολύ σύντομα. Αυτό όμως που έχει εξαγριώσει σχεδόν όλους τους συμβούλους της διοίκησης του δήμου είναι ότι τρεις συνάδελφοί τους, υποψήφιοι δηλαδή στο ίδιο ψηφοδέλτιο, διόρισαν τα παιδιά τους στον δήμο χωρίς να πάρει χαμπάρι κανείς. Θυμηθείτε το. Έρχονται δύσκολες μέρες για τον φίλτατο τοπάρχη.

QQQ

Μόνο τα κλάματα δεν έβαλε ο ταλαίπωρος δήμαρχος Γαλατσίου, όταν η άτυχη μάνα που έχασε το παιδί της σε τροχαίο, εξαιτίας μιας παράνομης διαφημιστικής πινακίδας που βρισκόταν επί της λεωφόρου Γαλατσίου, μπούκαρε στην κυριολεξία στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου κατά την τελευταία συνεδρίαση και με το δίκιο της τους πέρασε όλους, και προπαντός τον δήμαρχο, γενεές δεκατέσσερις. «Δεν φταίω εγώ. Ο νόμος τούς επιτρέπει», φώναζε ο τοπάρχης Τσίρος. Τον έπιασε από το πουκάμισο η χαροκαμένη μάνα και τον τίναζε σαν κουβέρτα. Είχε χάσει τη μιλιά του και προσπαθούσε να γλιτώσει το ξύλο από τη δίκαια αγανακτισμένη γυναίκα που άκουγε, για μια ακόμα φορά, ψέματα και μισόλογα από το στόμα του δημάρχου. Εδώ που τα λέμε, ευτυχώς που κάποιοι μπόρεσαν να συγκρατήσουν την κυρία, γιατί προβλέπω, από τους μώλωπες που γλίτωσε στο παρά πέντε, να έμενε κλεισμένος στο σπίτι του ο δήμαρχος για κανά μήνα.

QQQ

Σιγά μην έμενε εκτός σκανδάλου Ζαχόπουλου το Μαρούσι. Δημοτικός σύμβουλος της πόλης ήταν ο περιβόητος ξενοδόχος που ζητούσε διευκολύνσεις διά μέσου του δικηγόρου που φέρεται ότι εκβίαζε τον τέως γενικό γραμματέα. Ο ίδιος δημοτικός σύμβουλος είχε καταγγελθεί σε δημόσια συνεδρίαση, με πρακτικά δηλαδή, από τον τέως δήμαρχο Παναγιώτη Τζανίκο ότι του είχε ζητήσει λεφτά, προκειμένου να ψηφίσει θετικά υπέρ μιας απόφασης που αφορούσε τη λήψη δανείου για τον δήμο. Καταλάβατε το μπουμπουκάκι ποιο είναι; Όσοι δεν καταλάβατε, περιμένετε λίγες ημέρες για να κληθεί από τον ανακριτή για την υπόθεση που συγκλονίζει την Ελλάδα.

QQQ

Τραβάνε τα μαλλιά τους εκατοντάδες δημοτικοί σύμβουλοι σε όλη την Αττική, εξαιτίας των αποκαλύψεων που έκανε η εφημερίδα μας, σχετικά με τις παχυλές χρηματοδοτήσεις ανύπαρκτων σωματείων-σφραγίδα που βρίσκονται σε διάφορους δήμους. Μου τηλεφώνησαν δεκάδες άνθρωποι της αυτοδιοίκησης και μου είπαν ότι πολλές από αυτές τις οργανώσεις «μαϊμού» είχαν κοπεί από τις χρηματοδοτήσεις του κάθε δήμου, εξαιτίας της προφανούς ανυπαρξίας τους. Μόνο στην Καλλιθέα τρεις οργανώσεις πήραν συνολικά 200.000 ευρώ. Αντιδήμαρχος της πόλης μού είπε ότι η έδρα τους βρίσκεται μέσα στα σπίτια των… προέδρων τους. Τα ίδια σχεδόν συμβαίνουν σε όλους τους δήμους. Κύριε εισαγγελέα, τ’ ακούς;

QQQ

Καταπέλτης ήταν το Ελεγκτικό Συνέδριο για τον περιβόητο διαγωνισμό στον Δήμο Σαλαμίνας, που αφορά το δίκτυο αποχέτευσης. Δέκα στιλό έχουμε χαλάσει γράφοντας γι’ αυτό το σκάνδαλο. Με την υπ’ αριθμόν 834/2007 πράξη του Συμβουλίου της Επικρατείας απαγορεύτηκε στον δήμο να υπογράψει τη σύμβαση έτσι όπως την τροποποίησε, με σκοπό να αυξηθεί το κόστος του έργου κατά 5.000.000 ευρώ! Έπειτα από αυτήν την εξέλιξη θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η προθεσμία για την εκταμίευση των χρημάτων από την Ευρωπαϊκή

Ένωση θα λήξει, με αποτέλεσμα να χαθούν τα χρήματα. Μαθαίνω ότι ο δήμαρχος του νησιού προσπαθεί, με γνωστούς και φίλους, ν’ ανατρέψει την απόφαση αυτή, αφού έχει δικαίωμα να κάνει ένσταση προκειμένου να μη χαθεί αυτό το τεράστιο έργο για το νησί. Εμείς τα λέγαμε και τα ξαναλέγαμε, αλλά ο αγαπητός δήμαρχος μάς έλεγε ότι είμαστε υπερβολικοί. Δήμαρχε, τι λες τώρα;

QQQ

Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα προσφύγει η πρόεδρος του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, Αλίκη Μαραγκοπούλου, ύστερα από την απόρριψη από το ΣτΕ της προσφυγής που είχε κάνει κατά της εκλογής του δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη, επειδή, όπως ισχυρίζεται, η ποσόστωση του ψηφοδελτίου δεν ήταν η νόμιμη. Το ΣτΕ, έπειτα από αρκετούς μήνες, απέρριψε την προσφυγή με την υπ’ αριθμόν 3779/2007 απόφασή του. Η αλήθεια είναι ότι το Διεθνές Δικαστήριο είναι πολύ αυστηρό σε τέτοια ζητήματα και ειδικότερα όταν αφορούν θέματα ισότητας. Η όποια απόφαση εκδοθεί θα είναι αμετάκλητη και η μη τήρησή της επιφέρει πρόστιμο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, αφού όλες οι αποφάσεις που εκδίδουν συνοδεύονται, εάν είναι καταδικαστικές, από μεγάλα χρηματικά πρόστιμα. Ίδωμεν.

QQQ

«Μίνι ανασχηματισμός στο Μαρούσι»! Δύο αντιδήμαρχοι εγκατέλειψαν τις θέσεις τους, ο καθένας για τους δικούς του λόγους (!) και στη θέση τους ορίστηκαν νέοι.

Με απόλυτη ικανοποίηση οι Μαρουσιώτες δέχτηκαν την απόφαση του δημάρχου να αναθέσει καθήκοντα αντιδημάρχου -και μάλιστα με υπεραρμοδιότητες- στον επί σειρά πολλών τετραετιών πρώτο σε σταυρούς δημοτικό σύμβουλο της πόλης Νώντα Γαρδέλη.

Δεν έλειψαν όμως και τα παρατράγουδα, αφού κάποιοι αντιδήμαρχοι, προφανώς γιατί δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει το… έργο τους (!), αποφάσισαν να δυσκολέψουν (!) το έργο του Πατούλη, παραμένοντας στις θέσεις τους, αν και η προσφορά τους μέχρι σήμερα μπορεί να χαρακτηριστεί από μικρή έως ανύπαρκτη. Ίδωμεν…

QQQ

Συνωστισμός ανεγκέφαλων στο δημαρχείο Αμαρουσίου και συγκεκριμένα στον τρίτο όροφο του κτιρίου, όπου κάποιοι έχουν στήσει το προσωπικό τους οπλοστάσιο και πυροβολούν ανεξέλεγκτα όλους όσοι μπαίνουν εμπόδιο στα… σχέδιά τους.

Τα μαχαιρώματα από πίσω, τα καρφώματα και οι ρουφιανιές, στο επίκεντρο της καθημερινότητας, έχουν φέρει τον Πατούλη σε δύσκολη θέση και, σύμφωνα με πληροφορίες μας, είναι έτοιμος να πάρει δραστικά μέτρα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

QQQ

Παρέμεινε και μετά τον τελευταίο μίνι ανασχηματισμό επικεφαλής των βρεφονηπιακών σταθμών στο Μαρούσι ο γνωστός και μη εξαιρετέος δημοτικός σύμβουλος που τελευταία ξαναχτύπησε, όταν τη μέρα των Θεοφανίων παρουσιάστηκε ως ο… «νεώτερος Άδωνις», με μικροσκοπικό μπικινάκι (!), να βουτά στη «μικρή δεξαμενή» για να πιάσει τον Τίμιο Σταυρό. Κάποιος πρέπει να του τραβήξει τ’ αφτί.

QQQ

Δυστυχώς, χωρίς κανένα αποτέλεσμα ήταν η συνάντηση του δημάρχου Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη με τους συμβασιούχους του δήμου, αφού τελικά δεν βρέθηκε καμία λύση για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Η αρχική δικαίωση που φάνηκε ότι υπήρχε, για την επαναπρόσληψή τους, ακυρώθηκε με νέα απόφαση της Περιφέρειας Αττικής. Όλα δείχνουν ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί και δυστυχώς θα πρέπει να αναζητήσουν με οποιονδήποτε τρόπο μια νέα δουλειά στην ελεύθερη αγορά. Η αλήθεια πάντως είναι ότι ο δήμαρχος τούς εξήγησε με κάθε λεπτομέρεια ότι οι δικές του δυνάμεις έχουν πλέον εξαντληθεί, ως προς την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. «Δεν είμαι Θεός. Δήμαρχος είμαι. Είμαι δίπλα σας, αλλά η Πολιτεία δεν βοηθάει». Ομολογώ, επειδή ήμουν παρών, ότι ο τοπάρχης ήταν ειλικρινής, ευθύς, με ξεκάθαρες κουβέντες. Το αποτέλεσμα όμως, δυστυχώς, είναι κατάμαυρο για τους εργαζομένους. Ποιοι φταίνε; Μα φυσικά αυτοί που τους προσλάμβαναν κατά δεκάδες, σε μια επιχείρηση που με μαθηματική ακρίβεια κάποια στιγμή θα έκλεινε. Δισεκατομμύρια ευρώ κατασπαταλήθηκαν σε όλη τη χώρα για τις εν λόγω προσλήψεις, που γινόντουσαν από τα παράθυρα, μόνο και μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους.

QQQ

Ο αγαπητός μου δήμαρχος Βουλιαγμένης Κασιδόκωστας θα μας τρελάνει και θα είναι μέρα μεσημέρι. Μέχρι σήμερα τον είχαμε συνηθίσει να δίνει άδειες για να χτίζονται αναψυκτήρια πάνω στην άμμο της παραλίας. Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο πάρθηκε απόφαση να γκρεμιστεί ένα νόμιμα κτισμένο δημοτικό αναψυκτήριο, που μέχρι σήμερα στέγαζε τη Δημοτική Αστυνομία. Μιλάμε για ένα καλαίσθητο κτίσμα, δίπλα στη θάλασσα, που κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών

Αγώνων που έγιναν στη χώρα μας χρησιμοποιήθηκε από την Ολυμπιακή Επιτροπή του τρίαθλου. Βάζω το μυαλό μου να σκεφτεί γιατί ο δήμαρχος, με ψήφους και της μειοψηφίας, αποφάσισε να το γκρεμίσει. Κατ’ αρχάς πρόκειται για δημοτική περιουσία. Πώς την εξαφάνισες, βρε τοπάρχη, με μια μπουλντοζιά; Κάπου πάει το μυαλό μου, αλλά δεν μπορώ να το πιστέψω. Μου είπε κάποιος φίλος που ξέρει πολλά ότι αυτό το κτίσμα έκρυβε τη θέα προς τη θάλασσα σε τρία αναψυκτήρια, που τυχαίνει ένα εξ αυτών να ανήκει σε δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας. Τι να υποθέσω. Μόνο θεωρίες.

QQQ

Ένα ΚΑΠΗ είχε ο Δήμος Βούλας και αυτό αποτελεί πλέον παρελθόν. Έληξε η σύμβαση των εργαζομένων και μας τελείωσε η υπαλληλική φροντίδα προς τους ηλικιωμένους. Πώς τα κατάφερες, βρε δήμαρχε, έτσι; Επειδή πάντως ο δήμαρχος σε όλα βρίσκει απαντήσεις, στις έντονες διαμαρτυρίες όσων τον επισκέφτηκαν στο γραφείο του, είπε: «Δεν έκλεισε το ΚΑΠΗ, αλλά το κυλικείο». Αυτό λέω κι εγώ. Δεν υπάρχει πλέον ένας άνθρωπος να προσφέρει ένα ποτήρι νερό στους πατεράδες μας και στις μανάδες μας. Τι νόημα έχει να πάει κάποιος σε μια παγωμένη αίθουσα με καρέκλες; Θυμάμαι πάντως ότι στην προεκλογική περίοδο ο δήμαρχος έλεγε: «Εν ανάγκη εγώ θα φτιάχνω καφέδες. Το ΚΑΠΗ δεν θα κλείσει». Μεγάλα λόγια. Γεια σου, δήμαρχε, με τις υποσχέσεις σου.

QQQ

Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει. Οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης, ύστερα από καταγγελίες του επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Δήμο Σπατών, Αντώνη Τούντα, είχαν κάνει έλεγχο για παράνομες μεταδημοτεύσεις που είχαν ως αποτέλεσμα την εκλογή του σημερινού δημάρχου Θανάση Τούντα. Οι αντίπαλοι είναι και ξαδέλφια. Έτσι έλεγε η καταγγελία. Πράγματι έγινε ο έλεγχος και η έκθεση των επιθεωρητών που έχω στα χέρια μου απέδειξε ότι έγιναν παράνομες μεταδημοτεύσεις. Τελεία και παύλα. Σύμφωνα με αυτό το πόρισμα, ο Αντώνης Τούντας προσέφυγε στο ΣτΕ για να ακυρωθεί η εκλογή του ξαδέλφου του. Ύστερα από αρκετούς μήνες βγήκε, επιτέλους, η απόφαση. Ναι μεν έγιναν παράνομες μεταδημοτεύσεις, λέει το ΣτΕ, αλλά ο αριθμός τους δεν ήταν ικανός να αλλοιώσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Η διαφορά των ψήφων ήταν 247. Οι παράνομες μεταδημοτεύσεις ήταν λιγότερες. Τι να σχολιάσω εγώ ο ταλαίπωρος; Έκλεισε λοιπόν κι αυτή η εκκρεμότητα που απασχολούσε την αυτοδιοίκηση. Κρίμα, αυτά βλέπει ο δημότης και δεν θ’ αργήσει η ώρα που η απαξίωση της πολιτικής ζωής του τόπου, ιδιαίτερα στην αυτοδιοίκηση, θα φτάσει στο ζενίθ.

QQQ

Στο κέντρο του Δήμου Πεύκης, επί πολλά χρόνια, υπάρχει ένα οικόπεδο δύο στρεμμάτων που βρίσκεται υπό αμφισβητούμενο καθεστώς ιδιοκτησίας. Οι κάτοικοι τ’ ονόμασαν το «τέρας της πόλης». Μέχρι πριν από λίγες ημέρες το οικόπεδο αυτό ήταν χώρος μπάζων και σκουπιδιών. Τις ημέρες των Χριστουγέννων, με μια επιχείρηση που θα ζήλευαν και οι σκηνοθέτες του Χόλιγουντ, ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Θεοδωρακόπουλος πήρε μπουλντόζες και φορτηγά και καθάρισε τον συγκεκριμένο χώρο. Τον περίφραξε, ξήλωσε τις διαφημιστικές πινακίδες που υπήρχαν περιμετρικά, έβαλε πινακίδα του δήμου και κατάφερε έτσι να ικανοποιήσει ένα αίτημα, δεκάδων χρόνων, όλων των κατοίκων. Όπως μου είπε ο δήμαρχος, ο χώρος θα παραχωρηθεί στους δημότες σε λίγο καιρό, αφού μελετηθεί με κάθε λεπτομέρεια η χρήση του. Αξίζουν συγχαρητήρια σε τέτοιες πρωτοβουλίες και μακάρι να επαναλαμβάνονται συχνότερα. Αμφισβητούμενο οικόπεδο; Φέρ’ το, κύριε, προς διάθεση των δημοτών και τράβα στα δικαστήρια να αποδείξεις ότι ήταν του οπλαρχηγού προπάππου σου, που ήταν δίπλα στον Κολοκοτρώνη. Έτσι κάνουν οι δήμαρχοι που σέβονται τους πολίτες τους. Και πάλι μπράβο.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Τώρα που είναι της μόδας τα DVD και οι αυτοκτονίες, φοβάμαι μην έχουμε τίποτα άλλες απόπειρες στα βόρεια προάστια, γιατί και εκεί «παίζεται» το ίδιο έργο.


Σχολιάστε εδώ