Ο Απόδημος Ελληνισμός συγκινεί και εντυπωσιάζει
Το συνέδριο συνέπεσε με ιδιαίτερα τιμητική εκδήλωση για τη χώρα μας, με τα αποκαλυπτήρια αγάλματος του Ιπποκράτη στον αίθριο χώρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Παναμά.
Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι από τον διάχυτο φιλελληνισμό που συνάντησαν στη μακρινή αυτή χώρα και τον θαυμασμό για την πολιτιστική μας κληρονομιά επέστρεψαν από τον Παναμά οι έλληνες γιατροί.
Ο έλληνας πρέσβης Αλέξανδρος Μηλιαρέσης (στη φωτογραφία αριστερά) στην προσφώνησή του αναφέρθηκε στην προσφορά του Ιπποκράτη, του «πατέρα της Ιατρικής», όπως είναι διεθνώς γνωστός, και στον πάντα επίκαιρο «Όρκο του Ιπποκράτη» στον οποίον ομνύουν οι αποφοιτούντες της Ιατρικής σε όλο σχεδόν τον κόσμο, δεσμευόμενοι ηθικά να τηρήσουν τον άγραφο δεοντολογικό κώδικα κατά την άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος.
Ο έλληνας πρέσβης διαβίβασε τους θερμούς χαιρετισμούς του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου στην παναμέζα ομόλογό του. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο δήμαρχος της πόλης του Παναμά και υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα J. C. Navarro, o πρύτανης του Πανεπιστημίου του Παναμά G. Garcia de Paredes, πλήθος καθηγητών και φοιτητών, μέλη της ελληνικής ομογένειας και ο επίτιμος γενικός πρόξενός μας στον Παναμά Χαρ. Τζανετάτος, (στη φωτογραφία δεξιά) που δώρισε το ολόσωμο άγαλμα του Ιπποκράτη στο πανεπιστήμιο. Η ναυτιλία είναι σημείο αναφοράς και για τις δύο χώρες, λαμβανομένου υπόψη ότι πολλοί έλληνες πλοιοκτήτες έχουν υψώσει στα πλοία τους τη σημαία του Παναμά, λόγω ευνοϊκότερου φορολογικού καθεστώτος. Από την περίφημη Διώρυγα του Παναμά διέρχονται, καθημερινά, ελληνικά πλοία.
Οι έλληνες γιατροί επισκέφθηκαν και το πρότυπο δίγλωσσο ελληνο-παναμαϊκό σχολείο «Instituto Atenea», με τις σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις του, με γυμναστήριο και μουσείο, σε μεγάλη ιδιόκτητη έκταση, «έργο ζωής» και γενναιόδωρη προσφορά του επίτιμου γενικού προξένου Χαρ. Τζανετάτου. Την ανάγκη να εμπλουτιστεί το μοναδικό αυτό εκπαιδευτικό ίδρυμα με σχολικά βιβλία και λογοτεχνικά βιβλία, αλλά και ενίσχυσή του με εκπαιδευτικούς από την Ελλάδα διαπίστωσαν οι έλληνες γιατροί και υποσχέθηκαν να βοηθήσουν και από πλευράς τους.
Μας εκπλήσσει, πάντα θετικά, ο απόδημος ελληνισμός με την πηγαία φιλοπατρία του, τη γενναιοδωρία του και αρκετές φορές με τα έργα του. Ξεχωριστό παράδειγμα προσφοράς ο επίτιμος γενικός πρόξενός μας στον Παναμά Χαρ. Τζανετάτος από την Κεφαλονιά. Τελευταία του ευγενική προσφορά η θερμή φιλοξενία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου, στο σπίτι του στο Μαϊάμι, κατά την εκεί παραμονή του Μακαριωτάτου, ελπίζοντας, τότε, σε σύντομη αποκατάσταση της υγείας του.