Νέος κύκλος απεργιακών κινητοποιήσεων στο Δημόσιο

Και η ΔΑΚΕ στην ΑΔΕΔΥ, μαζί με τις άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις (ΠΑΣΚ/ΔΥ – ΠΑΜΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση), τάσσεται υπέρ της συνέχισης των απεργιακών κινητοποιήσεων στον δημόσιο τομέα, καθώς: «Λάδι στη φωτιά» έριξε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης με την πρόσφατη δήλωση – παρέμβασή του, σύμφωνα με την οποία δεν πρέπει να δοθούν μεγάλες αυξήσεις στο Δημόσιο, για να μην εκτιναχθεί ο πληθωρισμός… Η παρέμβαση του κ. Αλογοσκούφη ερμηνεύεται ως «προετοιμασία» για ανακοίνωση ποσοστού αυξήσεων για το 2008 στους δημοσίους υπαλλήλους της τάξεως του 3% – 3,5%, όταν μετά την 1η Ιουλίου 2007 οι κρατήσεις για τους εν ενεργεία υπαλλήλους είναι 24 ευρώ, ενώ οι αυξήσεις (με βάση την εισοδηματική πολιτική του 2007) είναι της τάξεως των 22 ευρώ!

Σύμφωνα με τη συνδικαλιστική ηγεσία της ΑΔΕΔΥ (σ.σ.: πορεύεται χωρίς αντιπαραθέσεις), η κυβερνητική ανακοίνωση για το ύψος των αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους τοποθετείται χρονικά στο τέλος Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου.

Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλ. Βρεττάκος καταγγέλλει τη διαχρονική πολιτική λιτότητας που επιβάλλεται στον δημόσιο τομέα, υποστηρίζοντας ότι και το 2007 και το 2008 οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν πια «και ονομαστική μείωση των αποδοχών τους…».

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση, όπως πάντα γινόταν, αντισταθμίζει τις ανύπαρκτες αυξήσεις με τη χορήγηση κλαδικών επιδομάτων, ώστε να αποτρέπει δυναμικές αντιδράσεις των δημοσίων υπαλλήλων, παρότι οι ετήσιες αυξήσεις καταβάλλονται στις βασικές αποδοχές.

Υπέρ των απεργιακών κινητοποιήσεων για την εισοδηματική πολιτική, το Ασφαλιστικό, το φορολογικό, τις εργασιακές σχέσεις κ.λπ. τάσσεται και η ΔΑΚΕ διά του εκπροσώπου της και γενικού γραμματέα της ΑΔΕΔΥ Ηλ. Ηλιόπουλου. Και βεβαίως η ΠΑΣΚ/ΔΥ, διά του προέδρου Σπ. Παπασπύρου, και το ΠΑΜΕ, διά του Δημ. Αγκαβανάκη. Συγκεκριμένες πάντως αποφάσεις θα ληφθούν τη Δευτέρα οπότε συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, που θα διαμορφώσει και το συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο.

Η επίσκεψη της υπουργού Απασχόλησης – Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνης Πάλλη-Πετραλιά στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ την Τρίτη έχει δημιουργήσει μεγάλη κινητικότητα τόσο σε επίπεδο διαπαραταξιακό όσο και στην κάθε συνδικαλιστική παράταξη ξεχωριστά. Το Ασφαλιστικό «καίει» εργαζόμενους και συνταξιούχους του Δημοσίου και αναμένεται ότι θα επιδιωχθεί όπως η κ. Πετραλιά εκθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στην ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, ώστε να υπάρξει και υπεύθυνη τοποθέτηση σ’ αυτές.


Σχολιάστε εδώ