Μαλώνουν οι… «υπάλληλοι»

Η υπερβολική και αδικαιολόγητη αυτή καθυστέρηση έσπασε τα νεύρα των «πράσινων» σε όλη τη χώρα. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, όπου οι «Βενιζελικοί» έχουν εγκαταστήσει το στρατηγείο τους για όλη τη βόρεια Ελλάδα, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ.

Η πολυπληθής ομάδα των παραδοσιακών κομματικών στελεχών που επέλεξαν να στρατευτούν στο πλευρό του Βαγγέλη βρήκε ελεύθερο το γήπεδο για να συσπειρώνει στελέχη και να ετοιμάζεται για τη μάχη του συνεδρίου. Από την άλλη, οι πανελλαδικοί νικητές και τοπικοί χαμένοι υποστηρικτές του Παπανδρέου αδυνατούσαν να «κάνουν παιχνίδι». Δεν είχαν την απαραίτητη κομματική νομιμοποίηση για κάτι τέτοιο (καθώς ο ορισμός της Επιτροπής προετοιμασίας του συνεδρίου αργούσε), ενώ τους προέκυψε και το μη αναμενόμενο πρόβλημα της «εσωτερικής αντίθεσης» με τη γνωστή ιστορία του «ηγεμονισμού» για τον οποίο κατηγορήθηκαν οι άνθρωποι που αντλούσαν την ισχύ τους από τον Χάρη Καστανίδη. Η περίοδος της «ανακωχής» όπου οι αντιπαρατιθέμενοι παρέμεναν με το όπλο «παρά πόδας» εξαντλήθηκε με την ανακοίνωση των ονομάτων που απαρτίζουν τη Νομαρχιακή Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΝΟΕΣ) και κυρίως τη «γραμματεία» της εν λόγω επιτροπής, η οποία ουσιαστικά θα αποτελεί το συντονιστικό-καθοδηγητικό όργανο του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη για το διάστημα μέχρι το συνέδριο και την εκλογή των νέων κομματικών οργάνων που θα ακολουθήσει.

Το γεγονός ότι στα 23 μέλη της εν λόγω γραμματείας μετέχουν 19 δηλωμένοι υποστηρικτές του Γιώργου και μόνον 4 ψηφοφόροι του Βενιζέλου προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια των «βενιζελικών», που άρχισαν να σκέφτονται για αντάρτικα και καταγγελίες. Τελικά, αρκέστηκαν σε ανώνυμους ψιθύρους, καθώς ο Βενιζέλος δεν τους άναψε το «πράσινο φως» για να… βγουν στο βουνό. Πρόλαβαν ωστόσο να μιλήσουν -ανωνύμως βεβαίως σε δημοσιογράφους- βαφτίζοντας τους μετέχοντες στη γραμματεία ως «υπαλλήλους του Παπανδρέου».

«Ποιοι το λένε αυτό, οι υπάλληλοι του Πρετεντέρη και του Μπόμπολα»; ήταν η πληρωμένη απάντηση -επίσης ανωνύμως- της άλλης πλευράς, φανερώνοντας ότι το χάσμα στο ΠΑΣΟΚ είναι βαθύ και πολύ δύσκολα θα γεφυρωθεί.

= Οι οριστικές αποφάσεις των στελεχών του «ρεύματος» θα παρθούν σήμερα, καθώς το Σαββατοκύριακο επρόκειτο να βρίσκεται στην πόλη ο Βαγγέλης Βενιζέλος, που θα συναντηθεί μαζί τους για να τους ακούσει και να εκφράσει τις αποφάσεις του. Όπως έμαθα, τα στελέχη του μηχανισμού του ετοιμάζονται να τον συναντήσουν, παρουσιάζοντάς του τρεις εκδοχές για την έκφραση της εναντίωσής τους στην ηγεσία. Πρώτη εκδοχή, η άσκηση πίεσης σε όλους του κλίματός τους που επελέγησαν να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους και να αποχωρήσουν από τα όργανα. Δεύτερη εκδοχή, να παραμείνουν στα όργανα κωλυσιεργώντας και ουσιαστικά απέχοντας από την κομματική δουλειά. («Λευκή απεργία» το αποκαλούν).

Τρίτη εκδοχή, να επιχειρήσουν συλλογή υπογραφών καταγγελίας της ηγεσίας για «σκανδαλώδεις και πραξικοπηματικές επιλογές» και να αμφισβητούν δημόσια την ικανότητά της να οδηγήσει το κόμμα σε νικηφόρα προοπτική.

Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν πρόκειται να «πάρει επάνω του» την αντιπαράθεση των μεσαίων στελεχών και φυσικά δεν προτίθεται να αναμιχτεί σ’ αυτήν.

Ο ίδιος φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει άμεσα -ακόμη και πριν από το συνέδριο του κόμματος- στη δημιουργία της «οργανωτικής έκφρασης της τάσης του». Το καταστατικό και τα πρώτα ονόματα που θα στελεχώσουν τον «Δήμο Ιδεών» είναι έτοιμα. Εκείνα που δεν ολοκληρώθηκαν είναι οι λίστες των τοπικών πυρήνων του «ρεύματος», που θα δημιουργηθούν στη συνέχεια σε κάθε νομό της χώρας, αποτελώντας τον μόνιμο πυρήνα των Βενιζελικών.

= Η δυσαρέσκεια των «Βενιζελικών» δεν εκφράστηκε μόνον για τις επιλογές των προσώπων που στελεχώνουν τη ΝΟΕΣ Θεσσαλονίκης, αλλά επεκτάθηκε σε όλη την κεντρική Μακεδονία, όπου συνέβησαν περίπου τα ίδια, με καθολική κυριαρχία των «παπανδρεϊκών» σε όλα τα ορισμένα κομματικά όργανα.

Υπήρξαν μάλιστα περιπτώσεις όπου το τσουνάμι της αλλαγής των συσχετισμών δεν σταμάτησε ούτε στα πρόσωπα των παλιών συντονιστών των Νομαρχιακών, που κατά κανόνα τοποθετήθηκαν επικεφαλής και στις ΝΟΕΣ.

Από αυτόν τον άτυπο κανόνα εξαιρέθηκε η Χαλκιδική, όπου ο «βενιζελικός» Γιάννης Δαλαμπίρας αντικαταστάθηκε από τον «παπανδρεϊκό» Άγγελο Πράτσα, ο νομός Κιλκίς, στον οποίο αντί της Λιάνας Λαμπίδου ορίστηκε συντονιστής ο «παπανδρεϊκός» Σάκης Μιχαηλίδης. Το ίδιο συνέβη και στην Καστοριά, όπου στη θέση της Κατερίνας Κράγια που πρόσκειται στον κ. Βενιζέλο, τοποθετήθηκε επικεφαλής ο Χρήστος Νάτος που ανήκει στην πλευρά του κ. Παπανδρέου. Αντιθέτως, παρέμειναν στη θέση τους, καίτοι «βενιζελικοί», ο συντονιστής της Β΄ Θεσσαλονίκης Κώστας Χαραλαμπίδης, της Κοζάνης Παναγιώτης Χατζόγλου, των Σερρών Δημήτρης Κακαρούδης.

Πάντως αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο είναι πως οι γραμματείες όλων των ΝΟΕΣ ελέγχονται πλήρως από τους «παπανδρεϊκούς», οι οποίοι διαθέτουν άνετη πλειοψηφία (στην Α΄ Θεσσαλονίκης 19-4, στη Β΄ 13-4, στη Χαλκιδική 9-0, στην Πέλλα 17-2, στο Κιλκίς 9-2, στην Πιερία 11-2, στις Σέρρες 12-1, στην Κοζάνη 11-2, στη Φλώρινα 9-2, κ.ο.κ.)


Σχολιάστε εδώ