ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ

Αλλάζουν (;) οι πολιτικές ισορροπίες στη Βουλή

Με έκδηλο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι περισσότεροι βουλευτές τη σεναριολογία για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, η οποία άρχισε να διακινείται από την περασμένη εβδομάδα, που ήταν και η πρώτη της λειτουργίας της Βουλής μετά τις γιορτές.

Το ζοφερό κλίμα που αναδύεται από την «υπόθεση Ζαχόπουλου» και εντείνει τα φαινόμενα παράλυσης στο κυβερνητικό στρατόπεδο, το διχαστικό κλίμα που μαίνεται στο ΠΑΣΟΚ, οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν έντονη απογοήτευση του κόσμου και υποχώρηση δυνάμεων για τα μεγάλα κόμματα, αλλά και κάποια, έστω και ασαφή, δημοσιεύματα που «βλέπουν» παρασκηνιακές κινήσεις δημιουργίας νέου πολιτικού σκηνικού έχουν βάλει πολλούς σε ανησυχία.

Όλα αυτά ίσως να έμεναν κουβέντες του καφενείου και του εντευκτηρίου της Βουλής, όπου συνήθως ανοίγουν τέτοιες συζητήσεις, αν δεν υπήρχαν και κάποια σημάδια στο πολιτικό προσκήνιο για αλλαγή των πολιτικών ισορροπιών στο Κοινοβούλιο.

Μιλάμε κυρίως για την παρατηρούμενη αλλαγή των κοινοβουλευτικών συμμαχιών που αναδείχθηκε σχετικά με τους χειρισμούς στη Βουλή της υπόθεσης Ζαχόπουλου, η οποία αποτέλεσε την αφορμή -και όχι την αιτία- για τις αψιμαχίες που είχαμε ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ήταν η πρώτη φορά, από την εποχή που ανέλαβε την ηγεσία του Συνασπισμού ο Αλέκος Αλαβάνος, που τα δύο αυτά κόμματα, τα οποία βρίσκονται σε προσυνεδριακή περίοδο, διαπληκτίστηκαν δημόσια για το αν έπρεπε να γίνει προ ημερησίας διάταξης συζήτηση των αρχηγών ή να πάει το θέμα του υπουργείου Πολιτισμού στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

Και αυτό συνέβη την ίδια ώρα που το ΚΚΕ, το οποίο δεν έχασε ευκαιρία να τα βάλει με την αξιωματική αντιπολίτευση, ήταν το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης που συμφώνησε με την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με τον ΛΑΟΣ, που διαφώνησε, προτείνοντας απευθείας Εξεταστική Επιτροπή.

————–*—————

Τους πρόλαβε η κυβέρνηση με πρόταση για το Ασφαλιστικό

Ανεξάρτητα, πάντως, από τους καβγάδες της αντιπολίτευσης, το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να κλείσει όσο το δυνατόν νωρίτερα το θέμα, το οποίο, όπως παραδέχονται, τους κάνει μεγάλη ζημιά, γιατί ακόμη και η ροζ διάσταση που πάει να δοθεί στην υπόθεση ενοχλεί αφάνταστα τους συντηρητικούς ανθρώπους που ψηφίζουν τη ΝΔ.

Γι’ αυτό και το Μαξίμου έσπευσε, με το που άνοιξε η Βουλή, να καταθέσει πρόταση για να γίνει συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για το Ασφαλιστικό, με στόχο να αποφευχθεί ανάλογη πρωτοβουλία από κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης που θα ζητούσε να πάρει θέση ο πρωθυπουργός για τα όσα έγιναν στο υπουργείο Πολιτισμού, στο οποίο ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής τοποθέτησε γενικό γραμματέα τον Χρήστο Ζαχόπουλο.

Θέλοντας πάση θυσία να αποφύγουν την έκθεση του πρωθυπουργού, οι επικοινωνιακοί επιτελείς της κυβέρνησης δεν έμειναν εκεί. Έσπευσαν να απαντήσουν στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ να κληθούν οι υπουργοί Πολιτισμού της ΝΔ στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Και ζήτησαν, από τη μια, να ξεκινήσει η έρευνα από το 1996 και, από την άλλη, να αποκλείσουν τον κ. Καραμανλή με το αιτιολογικό ότι τις αρμοδιότητες του υπουργού Πολιτισμού, που είχε όταν διατηρούσε το χαρτοφυλάκιο αυτό από τον Μάρτιο του 2004 έως τον Φεβρουάριο του 2006, τις είχε εκχωρήσει στην αναπληρώτρια υπουργό Φάνη Πάλλη – Πετραλιά και στον υφυπουργό Πέτρο Τατούλη.

Πιστεύουν ότι έτσι ο κ. Καραμανλής θα μείνει στο απυρόβλητο.

————–*—————

Προβληματισμοί από την επίθεση Γιάννας στον Βενιζέλο

Ένα -μάλλον παράπλευρο- ζήτημα που προβλημάτισε αρκετούς στη Βουλή ήταν και ο τρόπος που επέλεξε να προβάλει ο «Ελεύθερος Τύπος» την πρόταση με την οποία απάντησε η ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ για την κλήση στην Επιτροπή Μορφωτικών όσων διετέλεσαν υπουργοί Πολιτισμού.

Η πρωτοσέλιδη ταύτιση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Χρήστο Ζαχόπουλο εκνεύρισε τον πρώην υπουργό Πολιτισμού και επίδοξο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, πολύ περισσότερο γιατί στην πρόταση της ΝΔ γινόταν ευθεία αναφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι «γαλάζιοι» βουλευτές μιλάνε για την ανάγκη να ενημερωθεί η Βουλή «για τη διαχείριση τεραστίων κονδυλίων δημοσίου χρήματος που εκταμιεύτηκε» κατά τη μετά το 1996 περίοδο, οπότε, όπως λένε, «πραγματοποιήθηκαν δαπανηρά πολιτιστικά συμβάντα, με αποκορύφωμα την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων».

Συνεργάτες του Βενιζέλου, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ο πρώην υπουργός τηλεφώνησε στην ιδιοκτήτρια του «Ελεύθερου Τύπου» και της είπε ότι ο ίδιος δεν έχει κανένα πρόβλημα να πάει στη Βουλή και να πει ότι τα μεγαλύτερα ποσά της υπουργικής του περιόδου τα διαχειρίστηκε ο οργανισμός Αθήνα 2004 και, έτσι, να καλέσουν την κ. Αγγελοπούλου να δώσει εκείνη εξηγήσεις για το πώς και σε ποιους διατέθηκαν.

Το τι του απάντησε η Γιάννα δεν το μάθαμε, ενώ αν θα το κάνει ή όχι ο κ. Βενιζέλος θα το δούμε όταν θα παρουσιαστεί τις επόμενες μέρες στην κοινοβουλευτική επιτροπή.

————–*—————

Γιατί δεν βιάζονται για Εξεταστική στο ΠΑΣΟΚ

Μπορεί βέβαια το ΠΑΣΟΚ να μην πέτυχε την παρουσία του Κώστα Καραμανλή, που ούτως ή άλλως δεν ήταν και ο πιο εφικτός στόχος, αφού δεν είναι και το πλέον συνηθισμένο να καλείται ένας εν ενεργεία πρωθυπουργός σε επιτροπή, αλλά είναι μάλλον άδικες οι επικρίσεις που δέχεται για την κοινοβουλευτική τακτική που επέλεξε.

Προτίμησε και μάλλον καλά έκανε να προχωρήσει κλιμακωτά τις πρωτοβουλίες του, επιδιώκοντας από τη μια να συντηρήσει το θέμα και ελπίζοντας από την άλλη να «ανοίξουν στόματα» και να βγουν κάποια παραπάνω στοιχεία, πέραν αυτών που εν είδει κουτσομπολιού διακινούν κάποιοι στα κανάλια.

Γι’ αυτό και δεν προχώρησαν αμέσως, όπως επέμενε, κατά πολύ περίεργο τρόπο, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, σε πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή, που είναι το «έσχατο όπλο» που διαθέτει η αντιπολίτευση.

Μια τέτοια βιαστική πρωτοβουλία θα απορριπτόταν, αφού δύσκολα κάποιος βουλευτής της ΝΔ θα έλεγε «ναι» στην πρόταση της αντιπολίτευσης και ακόμη δυσκολότερα θα δεχόταν η κυβέρνηση να γίνει Εξεταστική.

Αποδείχτηκε αυτό, άλλωστε, με την απόρριψη στο «άψε σβήσε» των ανάλογων προτάσεων που είχαν γίνει στην προηγούμενη Βουλή, για τις υποθέσεις των υποκλοπών, της απαγωγής των Πακιστανών και των δομημένων ομολόγων.


Σχολιάστε εδώ