Κλυδωνίζεται το πολίτικο σύστημα!

Εξωθεσμικοί παράγοντες, επιχειρηματικοί κύκλοι, πολιτικοί, παράγοντες του Δημοσίου, μυστικές υπηρεσίες, απόπειρες αυτοκτονίας, DVD, δημοσιογράφοι και δημοσιογραφίσκοι, υποψήφιοι πρόεδροι κομμάτων, ρεύματα και τάσεις στο εσωτερικό των κομμάτων, εκδότες και εκδότριες, αναλυτές ξένου παράγοντα επιχειρούν να προκαλέσουν αναταράξεις, ρήξεις και αντιδράσεις στο πολιτικό σύστημα και να στήσουν ένα νέο, προσαρμοσμένο στα μέτρα τους. Υποταγμένο πλήρως.

Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Είναι η πραγματικότητα που βιώνουμε. Στη μέγκενη Καραμανλής και Παπανδρέου, τους οποίους θέλουν να αποδομήσουν και ταυτόχρονα να αναδείξουν νέους πολιτικούς αρχηγούς, κατασκευάσματα της διαπλοκής. Ελέγξιμους, ευάλωτους, επίπλαστους.

Η απόπειρα αυτοκτονίας του Χρ. Ζαχόπουλου, οι καταγγελίες για τις υποκλοπές πριν από μερικούς μήνες, η «κολεγιά» του πρωθυπουργού με τα ρώσικα συμφέροντα, όλα δείχνουν ότι αυτήν την ώρα ο Καραμανλής βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα. Πρωταγωνιστής σε ένα έργο παρασκηνίου, πιεζόμενος από διάφορα συμφέροντα. Κοντά στον πρωθυπουργό υφίσταται πιέσεις από παρόμοιους κύκλους και ο Παπανδρέου, που κατά τις εσωκομματικές διαδικασίες τάχθηκε ανοικτά κατά ορισμένων παραδοσιακών εκδοτών.

Δοκιμάζουν τις αντοχές Καραμανλή

Το μέγαρο Μαξίμου δέχεται από πολλές πλευρές έναν ανελέητο πόλεμο, που στόχο έχει να αποδομήσει το σύστημα Καραμανλή. Η υπόθεση Ζαχόπουλου ήταν απλώς αφορμή, μια παρωνυχίδα που ενδεχομένως συνέπεσε χρονικά με τις εξελίξεις που κινούν αυτοί που θέλουν να ελέγξουν το πολιτικό σύστημα. Όλοι στο ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνονται ότι ο Καραμανλής δοκιμάζεται, όπως και ο Παπανδρέου με τις κινήσεις Βενιζέλου και Τσίπρα.

Αυτοί που επιχειρούν να φέρουν στα μέτρα τους το πολιτικό σύστημα θα επιδιώξουν ακόμη και διάσπαση των δύο μεγάλων κομμάτων και ήδη διαπραγματεύονται ή επιχειρούν να διαπραγματευτούν με τις ηγεσίες τους τη συνέχειά τους.

Είναι φανερό πως ο Καραμανλής θα αντιδράσει, ίσως μιμούμενος τις κινήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, μαθητής του άλλωστε στις πολιτικές κινήσεις, όπως αρέσκεται να διατυμπανίζει. Η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για το Ασφαλιστικό είναι καλή ευκαιρία για να επιτεθεί στα επιχειρηματικά συμφέροντα που του πάνε κόντρα και να στείλει τα δικά του μηνύματα. Στο ΠΑΣΟΚ πάντως πιστεύουν ότι ο Καραμανλής θα περάσει στην αντεπίθεση. Ότι αν είναι ο πρωθυπουργός έξυπνος, η μόνη λύση είναι η Βουλή: «Αυτό κάνουν οι πρωθυπουργοί που μπαίνουν στη μέγκενη από εξωθεσμικούς παράγοντες».

Ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι η υπόθεση των ροζ DVD και η εμπλοκή του Ανδριανού είναι μόνο το τυράκι στη φάκα. Παγίδα που τοποθετήθηκε στο Μαξίμου για να έχουν στο χέρι το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Στην πρέσα και ο Παπανδρέου

Τηρουμένων των αναλογιών, πιέσεις ασκούνται και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εν όψει του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί αρχές Μαρτίου, με αφορμή τις εσωκομματικές ισορροπίες, που απλώς είναι η πρόφαση, πιέζουν τον κ. Παπανδρέου να ενδώσει σε εκδοτικούς παράγοντες με τους οποίους ήρθε σε ρήξη κατά τις εσωκομματικές διεργασίες. Η πρόθεσή του όμως, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, είναι να πάει κόντρα σε όσους επιχειρούν να διασπάσουν το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου κατονόμασε τον εκδότη του «Βήματος», κάνοντας λόγο για προσπάθεια υπονόμευσης και ύπουλη επίθεση εναντίον του. Είχε προηγηθεί άρθρο της συγκεκριμένης εφημερίδας, που επιχειρούσε να χρεώσει στον Παπανδρέου διάσπαση του κόμματος με αφορμή τους εσωκομματικούς συσχετισμούς. Και μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμπλήρωσε: «Σε μένα αποδίδουν πρόθεση διάσπασης; Ποτέ κερδισμένος και εκλεγμένος πρόεδρος από ένα εκατομμύριο κοντά πολίτες δεν διασπά το κόμμα του», κάτι που ερμηνεύτηκε από πολλούς ότι ενδεχομένως αποδίδει την πρόθεση αυτή σε άλλα στελέχη. Η δημόσια απάντηση ήρθε λίγο μετά με την ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Ραγκούση, που μίλησε για προσπάθειες ορισμένων να διασπάσουν το ΠΑΣΟΚ, αλλά θα αποτύχουν και πάλι οικτρά.

Ο Παπανδρέου πιέζεται, είναι αλήθεια, από διάφορους ανομοιογενείς παράγοντες, με κοινό όμως στόχο και παρονομαστή: να τον έχουν πολιτικό υποχείριο. Τι απαντά ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μέσω συνεργατών του; Πρόκειται για έναν βρώμικο πόλεμο. Ο Παπανδρέου δεν θα τους κάνει τη χάρη, άλλωστε δίπλα του είναι ο λαός, και όσοι κινούνται στο σκοτάδι και το παρασκήνιο τον λαό τον φοβούνται.

Μάλιστα στέλεχος της δημοκρατικής παράταξης, με μεγάλη ιστορία στο ΠΑΣΟΚ, αναφέρει στο «Π» ότι ο Παπανδρέου είναι πιο σκληρός από τον Καραμανλή σε ζητήματα που άπτονται της δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών και ο ξένος παράγοντας θεωρεί δυσκολότερο αντίπαλο τον αρχηγό της αξιωματική αντιπολίτευσης.

Πολλά στελέχη, που απηχούν τις απόψεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, λένε στις κατʼ ιδίαν συναντήσεις τους ότι δυστυχώς υπάρχουν στελέχη του Κινήματος που παίζουν τον ρόλο του Δούρειου Ίππου και κάνουν τα χατίρια στους εκφραστές της διαπλοκής.

Ο ρόλος του ρεύματος Βενιζέλου και οι προθέσεις του

Στην τρικυμία που επικρατεί στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αρκετοί χρεώνουν στον Βενιζέλο –ιδίως μετά την ανακοίνωση την οποία εξέδωσαν κύκλοι του περί αποκλεισμού στελεχών του από τις λίστες του συνεδρίου- ότι θέλει να πάρει τη ρεβάνς. Και ότι μετέχει με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανατροπή του σημερινού πολιτικού συστήματος ή, για άλλη μια φορά, χρησιμοποιείται λόγω δικής του κακής εκτίμησης ή παρασυρόμενος από λανθασμένες πληροφορίες που του δίδουν. «Θα πατήσει την μπανανόφλουδα αν δεν προσέξει», λένε ορισμένοι, ενώ συνεργάτες του Παπανδρέου, εκφράζοντας προσωπική άποψη, υποστηρίζουν ότι αν ο Ευάγγελος Βενιζέλος πιστεύει πως δεν έχει μέλλον στο ΠΑΣΟΚ, ότι είναι τελειωμένος, τότε δεν θα διστάσει να προσχωρήσει στη… διάσπαση και να φύγει, ώστε μαζί με δυνάμεις από διάφορους πολιτικούς χώρους (Τσίπρα, Κοψίδη και ορισμένους από τη ΝΔ, στελέχη μεγάλου βεληνεκούς) να δημιουργήσουν το, υποτίθεται, καινούργιο. Δεν αποκλείεται κάποια στελέχη που τον υποστηρίζουν να του εισηγούνται κάτι τέτοιο, αλλά κάθε στέλεχος ενδέχεται να εκφράζει κάποιο συμφέρον, πολιτικό, επιχειρηματικό, οικονομικό ή εκδοτικό, που ο Βενιζέλος να μη γνωρίζει ή μπορεί να μην κατέχει όλες τις πτυχές του παιχνιδιού.

Η διάσπαση του ΠΑΣΟΚ κανέναν δεν ενοχλεί

Όταν προ ημερών νεαρό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, που στις εκλογές ταυτίστηκε με την πλευρά Παπανδρέου και τώρα είναι πρωτεργάτης της ΚΟΕΣ κοντά στον κ. Πολυζωγόπουλο, έλεγε στο «Π», «Άντε να τελειώνουμε γιατί αυτό που ζούμε είναι καρκίνωμα», μπορεί να μη γνώριζε σε βάθος τα παιχνίδια εξουσίας, καταλάβαινε όμως το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος. Αυτήν την ώρα, Παπανδρέου και Βενιζέλος μπορεί να βρίσκονται στο σημείο όπου, αφού έκαναν τεστ στις σχέσεις τους και είδαν ότι δεν μπορούν να συμβιώσουν πολιτικά, «μετράει» ο ένας τον άλλο για το ποιος θα πάρει πρώτος την απόφαση. Αν δεν γίνεται αλλιώς, είναι πιθανό τη διάσπαση να την επιθυμούν και οι δύο ως λυτρωτική κίνηση. Η απόφαση ωστόσο θα στιγματίσει πολιτικά τον «διασπαστή» και γιʼ αυτό κανείς τους δεν παίρνει το ρίσκο. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον.

Αλλαγές σε πρόσωπα, όργανα και σύμβολα

Όσοι γνωρίζουν αρκετά καλά τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι δεν θα είναι αυτός που θα στιγματιστεί ως διασπαστής του κόμματος που ίδρυσε ο πατέρας του. Γιʼ αυτό και εκτιμούν ότι δεν θα παραμείνει θεατής, περιμένοντας τις ευρωεκλογές, ώστε στη συνέχεια, αν το αποτέλεσμα είναι δυσάρεστο, να αντιμετωπίσει καταιγίδα αντιδράσεων από τα στελέχη εκείνα που σήμερα τον εμπιστεύονται ή του έχουν δώσει πίστωση χρόνου. Θα προχωρήσει σύντομα σε αλλαγές μέσα στο κόμμα του, φέρνοντας τα πάνω κάτω, όπως σημειώνουν ορισμένοι εκ των συνεργατών του.

Υπό την πίεση του Αλέξη Τσίπρα, που άλλωστε δεν είναι τυχαία και σχετίζεται με τις πιέσεις από διάφορους παράγοντες που έχουν τους παραπάνω στόχους, αλλά και μπροστά στον κίνδυνο να βρεθεί πολιτικά γερασμένος, «παππούς του Τσίπρα», και με το κόμμα του να καταρρέει εκλογικά, κινείται να προλάβει τις εξελίξεις. Ήδη προσανατολίζεται να τοποθετήσει ως έναν από τους τρεις γραμματείς του κόμματος (αν επιλεγεί αυτή η λύση) τον Θάνο Μωραΐτη, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, τον Χρήστο Πολυζωγόπουλο για τα οργανωτικά και τη Φώφη Γεννηματά στη θέση που μέχρι σήμερα κατέχει το ιστορικό στέλεχος Νίκος Αθανασάκης. Ταυτόχρονα, επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή ενότητα, θα δώσει ρόλους στους επικριτές του, αν όμως εκπληρώνουν τους πολιτικούς όρους που θα τους θέσει, διαφορετικά ίσως δούμε τον Παπανδρέου να εξωθεί τους Βενιζελικούς σε αποχώρηση πριν από το συνέδριο! Είναι σαφές ότι ο Παπανδρέου θέλει ένα καθαρό δικό του κόμμα. Τίποτα άλλο.

Ο ρόλος της Γιάννας

Είναι αλήθεια πως η πρωτοσέλιδη φωτογραφία του «Ελεύθερου Τύπου» με το πρόσωπο του Ζαχόπουλου, που σταδιακά μεταβαλλόταν στο πρόσωπο του Βενιζέλου, προκάλεσε ποικίλες ερμηνείες, όχι κατʼ ανάγκην συγκλίνουσες. Σύμφωνα με ορισμένους, επιχειρήθηκε να «τσαλακωθεί» το πρόσωπο του Ευάγγελου Βενιζέλου και να ταυτιστεί με την υπόθεση Ζαχόπουλου και τα ροζ σκάνδαλα που έχουν πολιτικές προεκτάσεις και εντάσσονται σε σχεδιασμούς ευρύτερους. Ο Παπανδρέου αναγκάστηκε να παράσχει ομπρέλα στον Βενιζέλο, καθαρά όμως για λόγους τακτικής. Ήξερε ότι θα ήταν θέμα ημερών να αντιδράσει ο Βενιζέλος, δεν το περίμενε όμως τόσο σύντομα, με την ανακοίνωση περί των αποκλεισμών του συνεδρίου. Από το περιβάλλον του Βενιζέλου ερμήνευσαν το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ως μήνυμα της εκδότριας κ. Γιάννας Αγγελοπούλου, ενώ κάποιοι από τους συνεργάτες του Βενιζέλου έλεγαν ότι μʼ αυτόν τον τρόπο, μέσα από τις επιθέσεις, θα γίνει συμπαθής στον κόσμο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν οι συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου, η κ. Αγγελοπούλου δεν ήταν ιδιαίτερα ευτυχής γιʼ αυτό το πρωτοσέλιδο και περισσότερο ενοχλήθηκε γιατί στην κούρσα της διαδοχής είχε πάρει με προσοχή αποστάσεις και από τους δύο κύριους μονομάχους.

Από την άλλη όμως, στελέχη του Βενιζέλου που έχουν εμπειρία από παιχνίδια για γερούς παίκτες, δεν εξαιρούν την κ. Αγγελοπούλου από τα παιχνίδια εξουσίας, σημειώνοντας ότι ίσως να ενδιαφέρεται για το νέο που μπορεί να γεννηθεί από τις στάχτες του παλαιού πολιτικού συστήματος.

Στον Βενιζέλο πάντως οι συνεργάτες του έδωσαν, ανακουφισμένοι, συγχαρητήρια για το ότι δεν εξερράγη δημόσια… Γνωρίζουμε πως ο Βενιζέλος ενοχλήθηκε σφόδρα από την «παρέμβαση» της συγκεκριμένης εφημερίδας. Έγιναν πολλά στο παρασκήνιο, πολλές επαφές, αλλά ο ίδιος κράτησε την ψυχραιμία του δημόσια. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η ηγεσία της εφημερίδας, τα ανώτερα κλιμάκια, κάλυψε την πρωτοσέλιδη «παρέμβαση» στο στυλ ότι… δεν έγινε και τίποτα.

Το παιχνίδι με τα κουκιά

Αν και η σύνθεση του συνεδρίου δεν φαίνεται να απασχολεί κανέναν στην ελληνική κοινωνία, ούτε καν όλα τα στελέχη και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, είναι αλήθεια ότι η πλευρά Βενιζέλου επιζητούσε επιχειρήματα ώστε να βρίσκεται συνεχώς σε εσωκομματική σύγκρουση με τον κ. Παπανδρέου. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν ο Θ. Μωραΐτης ζήτησε από στέλεχος του Βενιζέλου να του παραδώσει κατάλογο με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θα ήθελε να συμμετάσχουν στην ΚΟΕΣ και στις ΝΟΕΣ, πήρε την απάντηση: «Είσαι καλά, να σου δώσω ονόματα; Κι εγώ ποιον θα βρίζω μετά;». Εννοώντας φυσικά ότι δεν θα είχε επιχειρήματα για αντιπαράθεση. Παρόμοιες απαντήσεις πήρε και ο Πολυζωγόπουλος από άλλα στελέχη του Βενιζέλου, που αρνήθηκαν να δώσουν ονόματα, με προφανή σκοπό τη συνεχή αμφισβήτηση του Παπανδρέου.

Το παρασκήνιο της διαρροής για τους αποκλεισμούς στις λίστες του συνεδρίου

Καμία πρόθεση δεν υπήρχε να συνδυαστεί η διαρροή των κατηγοριών ενάντια στον Παπανδρέου για αποκλεισμούς Βενιζελικών στελεχών με τη χρονική στιγμή που ο Βενιζέλος βρισκόταν στο γραφείο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή και συνεδρίαζαν μαζί με άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη για την τακτική που θα ακολουθήσουν στην υπόθεση Ζαχόπουλου. Όλα ξεκίνησαν την προηγούμενη Τρίτη, όταν στο γραφείο του Βενιζέλου υπήρξε κινητοποίηση μετά την ανακοίνωση των ονομάτων που απαρτίζουν την ΚΟΕΣ και τις ΝΟΕΣ. Έγινε μια σύσκεψη στο «πόδι» με όσους βρέθηκαν πρόχειρα: Λοβέρδος, Βερελής, Φλωρίδης. Εκτίμησαν την κατάσταση και είπαν «ως εδώ και μη παρέκει». Ο Βενιζέλος συμφώνησε να υπάρξει αντίδραση (με τη μορφή «κύκλων» του) και ανέλαβαν Φλωρίδης και Λοβέρδος να μιλήσουν στον κ. Δατσέρη, για την επίθεση της Βουκουρεστίου στη Χαριλάου Τρικούπη. Στην ίδια σύσκεψη αναζητήθηκαν επίσης η Τόνια Αντωνίου, ο Λευτέρης Κατσικαρέλης και ο Πάρης Κουκουλόπουλος, για να εξετάσουν τους υπάρχοντες συσχετισμούς ανά την επικράτεια, πώς διαμορφώνονται σε επίπεδο στελεχών σε κάθε τοπική κοινωνία. Την Τετάρτη το μεσημέρι ο κ. Δατσέρης έκανε τη διαρροή (ως από «κύκλους» του Βενιζέλου) σημειώνοντας πως το ζήτημα της εσωτερικής δημοκρατίας στο ΠΑΣΟΚ παίρνει μεγάλες διαστάσεις. Ο αποκλεισμός είναι βαθιά πεποίθηση και οριστική επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου. Το λάθος ίσως –αν πρόκειται για λάθος– του συνεργάτη του Βενιζέλου ήταν ότι δεν γνώριζε ότι την ώρα της διαρροής στους δημοσιογράφους ο Βενιζέλος βρισκόταν μαζί με τον Παπανδρέου. Έτσι η κίνηση αυτή θεωρήθηκε ευθεία αιχμή προς τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Και πάντως όχι τυχαία. Μόλις ο Βενιζέλος βγήκε από τη σύσκεψη με τον Γιώργο Παπανδρέου, τηλεφωνήθηκε με τον κ. Δατσέρη, ο οποίος και του εξήγησε τι είχε μεσολαβήσει. Νωρίτερα, όταν ο Βενιζέλος ρωτήθηκε από δημοσιογράφο, στον διάδρομο της Βουλής, αν υιοθετεί τη διαρροή Δατσέρη, απάντησε «ποιος είναι αυτός;». Είναι προφανές ότι δεν ήθελε να δώσει συνέχεια στα όσα του αποδίδονται ως προς τις προθέσεις και την τακτική του ακόμη κι όταν βρίσκεται στο ίδιο τραπέζι με τον Παπανδρέου.


Σχολιάστε εδώ