Καρκινοβατεί ο διάλογος για το Ασφαλιστικό

Η υπουργός παραπέμπει στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για το «περίγραμμα» των αλλαγών που κυοφορούνται, καθώς και στο νομοσχέδιο που καταρτίζεται και θα δημοσιοποιηθεί μετά τη συζήτηση στη Βουλή (άλλες πηγές αναφέρουν ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ενδεχομένως να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες).

Η συνάντηση της κ. Φάνης Πάλλη-Πετραλιά με τη συνδικαλιστική ηγεσία της ΑΔΕΔΥ την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί υπό τη σκιά της απόφασης για απεργιακή κινητοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων, με απόφαση του συνόλου των συνδικαλιστικών παρατάξεων

(ΠΑΣΚ/ΔΥ, ΔΑΚΕ, ΠΑΜΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση), ενώ:

• Το ΠΑΜΕ για πρώτη φορά απουσίαζε από την επίσκεψη της υπουργού στη ΓΣΕΕ την περασμένη Πέμπτη. Σημειώνεται πως οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ συμμετείχαν σε παρόμοιες συναντήσεις υπουργών είτε επί ΠΑΣΟΚ είτε τώρα, επί ΝΔ, και η στάση αυτή ερμηνεύεται σαν «σκλήρυνση» και προς την κυβέρνηση, αλλά και προς την ηγεσία της ΓΣΕΕ.

Εξάλλου:

• Στις 28 Ιανουαρίου το ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήριο στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, με αίτημα τη βελτίωση των ασφαλιστικών παροχών και ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Στο μεταξύ, από τη συνάντηση της κ. Πετραλιά με την ηγεσία της ΓΣΕΕ προκύπτει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όλων των συνδικαλιστών, πως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού μας συστήματος θα κινηθεί με βάση το πλαίσιο που ο προκάτοχός της κ. Βασίλης Μαγγίνας είχε εκθέσει στη Βουλή, προκαλώντας τις γνωστές θυελλώδεις αντιδράσεις εργαζομένων και συνταξιούχων, όπως και των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΝ). Πάντα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικαλιστών, η κυβέρνηση επιχειρεί στη φάση αυτή μια «στρογγυλοποίηση» αιχμηρών επιλογών, προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις και η κοινωνική όξυνση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, «καμιά ρητή, κατηγορηματική απάντηση» δεν έδωσε η υπουργός Απασχόλησης σε σειρά ερωτημάτων που έθεσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, απαντώντας συνεχώς ότι «θα δει το θέμα με καλές προθέσεις και κατανόηση», ενώ τις σαφείς απαντήσεις θα τις δώσει ο πρωθυπουργός στη Βουλή…

Όταν ο αναπληρωτής πρόεδρος Αλ. Καλύβης ζήτησε να μάθει αν θα τοποθετηθεί στους «όρους» της ΓΣΕΕ, η κ. Πετραλιά απάντησε πως «δεν ξεκινούν οι συναντήσεις από το μηδέν και ο διάλογος έχει λήξει». Παρενέβη ο κ. Φιλ. Ταυρής, αντιπρόεδρος της ΔΑΚΕ, για να εκφράσει τη διαφωνία του με την απάντηση της κ. Πετραλιά, καθώς, όπως είπε, τα συμπεράσματα του διαλόγου του κ. Μαγγίνα έγιναν γνωστά από διαρροές και ότι η ΓΣΕΕ δεν έχει καμιά επίσημη καταγραφή τους.

Η υπουργός Απασχόλησης είπε ακόμη ότι θα συζητήσει με «θετικό μάτι» την πρόταση του γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ Κώστα Πουπάκη, προέδρου της ΔΑΚΕ, για κάλυψη με ομόλογα προς τα ασφαλιστικά ταμεία του ποσού της τελευταίας πενταετίας που δεν διατέθηκε σε αυτά με βάση τον νόμο 3029/02.

Πάντως, διαφωνία εκδηλώθηκε μεταξύ του υπεύθυνου Τύπου της ΓΣΕΕ Στ. Ανέστη και του επιστημονικού συμβούλου της Συνομοσπονδίας Γ. Ρωμανιά, όταν ο τελευταίος τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών που αντιστοιχούν σε ορισμένα χρόνια υπηρεσίας.

Στο τέλος της συνάντησης όλοι μίλησαν για καλό κλίμα και εποικοδομητικές επαφές. Συγκεκριμένα:

• Πολύ χρήσιμη χαρακτήρισε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πετραλιά τη σημερινή συνάντησή της με τη ΓΣΕΕ, με θέμα τις εξελίξεις για το Ασφαλιστικό, και εκτίμησε ότι θα υπερισχύσει τελικά η διάθεση για μια κοινωνική συμφωνία, με στόχο τη διασφάλιση του συμφέροντος των πολλών στο Ασφαλιστικό.

• Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε ότι η υπουργός παρουσίασε κατά τη συνάντηση ένα πολύ γενικό περίγραμμα των βημάτων που θα ακολουθηθούν. Στα βήματα αυτά, όπως είπε, διέκρινε συνέχεια της κυβερνητικής πολιτικής, στο πλαίσιο που ήδη έχει παρουσιαστεί στη συζήτηση των κοινοβουλευτικών επιτροπών.

• Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σημείωσε ότι οι συνδικαλιστές έθεσαν ως προτεραιότητες τα ζητήματα της χρηματοδότησης του συστήματος, τα οργανωτικά και λειτουργικά θέματα που αφορούν τις ενοποιήσεις και τα παραμετρικά, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν με τρόπο που να επιτρέπει την ενίσχυση των κατώτερων συντάξεων.

• Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Κώστας Πουπάκης (εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ) δήλωσε ότι η κ. Πετραλιά παρουσίασε σήμερα καλές προθέσεις, αλλά μένει ανοιχτό να δούμε τις προθέσεις αυτές στην υλοποίησή τους.

• Ο κ. Πουπάκης είπε ακόμα ότι πρέπει να συμμετάσχουν όλοι στον διάλογο «χωρίς να κρύβουν το πρόβλημα του Ασφαλιστικού κάτω από το χαλί», θέτοντας ως προϋποθέσεις το να μη μειωθούν οι συντάξεις, να μην αυξηθούν οι εισφορές και να μην αυξηθούν τα όρια ηλικίας. Η ΔΑΚΕ, κατέληξε, θα συμμετάσχει στον διάλογο, όπως συμμετέχει και στους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

• Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλέκος Καλύβης (Αυτόνομη Παρέμβαση) δήλωσε ότι, με βάση τη συζήτηση με την κ. Πετραλιά, τα συνδικάτα βρίσκονται σήμερα στο ίδιο σημείο όπου βρίσκονταν την επομένη μέρα της μεγάλης απεργίας της 12ης Δεκεμβρίου, εκτιμώντας ότι, παρά τους ελιγμούς, η κυβερνητική πολιτική παραμένει ίδια.


Σχολιάστε εδώ