«ΚΑΡΑΒΙΕΣ» ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ!

Πρόκειται για τη μη αποδοχή πλέον από μεγάλες αγορές του εξωτερικού ελληνικών αγροτικών προϊόντων, επειδή παρουσιάζουν μεγάλες ποσότητες κατάλοιπων από φυτοφάρμακα και λιπάσματα στην περιεκτικότητά τους και έχουν αποκλειστεί από τις αγορές αυτές για να προστατευθούν οι τοπικοί πληθυσμοί από δηλητηριάσεις, καρκινογενέσεις και άλλες παρενέργειες!

Το… ποτήρι ξεχείλισε την περίοδο των εορτών, όταν από τη Ρωσία μάς επεστράφησαν «ολόκληρες καραβιές», όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά παράγοντες του εμπορικού κόσμου, με κονσέρβες ελληνικών ροδάκινων, επειδή κατά την έρευνα που τους έκαναν ρώσοι γεωπόνοι διαπίστωσαν ότι οι τιμές των κατάλοιπων των φυτοφαρμάκων που περιείχαν ήταν κατά πολύ πιο αυξημένες από τις ανώτατες επιτρεπτές! Επτά ολόκληρα φορτία, πολλών χιλιάδων τόνων, επεστράφησαν και φυσικά δεν πρόκειται να πληρωθούν. Αλλά και ούτε να διατεθούν κάπου αλλού μπορούν, αφού έχουν «βγει» στη διεθνή αγορά ως άκρως επικίνδυνα! Εκτός βέβαια κι αν… ταΐσουν εμάς μ’ αυτά και… λύσουν το πρόβλημά τους!

Επίσης χιλιάδες τόνοι αγγουράκια αποσύρθηκαν από τις αγορές της Φρανκφούρτης, του Αμβούργου και του Ανόβερου για τον ίδιο λόγο!

Όπως τόνιζαν παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας, το πρόβλημα πρέπει να… χρεωθεί αποκλειστικά στους γεωπόνους οι οποίοι θα έπρεπε τόσα χρόνια να έχουν προνοήσει, ώστε τα χωράφια να μη δέχονται κάθε χρόνο μεγάλες ποσότητες λιπασμάτων για να μην παρουσιάζει σήμερα πρόβλημα η παραγωγή.

Το χειρότερο όμως είναι πως τα χωράφια είναι τόσο… ποτισμένα με φυτοφάρμακα και λιπάσματα που δεν μπορούν, ακόμα κι αν περάσουν χρόνια αγρανάπαυσης, να παράγουν βιολογικά προϊόντα.

Να σημειώσουμε επίσης ότι δυτικές εταιρείες που έχουν αναλάβει την πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων πιέζουν τους γεωπόνους και τους υπαλλήλους των ελεγκτικών μηχανισμών να πιστοποιούν, ως βιολογικά, προϊόντα που δεν είναι! Έτσι η αγροτική μας παραγωγή δέχεται ακόμα ένα πλήγμα, αφού χαρακτηρίζεται διεθνώς, πέρα από επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, και αναξιόπιστη!

Επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό και το φαινόμενο των επιστροφών προϊόντων μας θα πάρει στο μέλλον μορφή… χιονοστιβάδας, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, οι αρμόδιοι θα πρέπει αμέσως να πάρουν δραστικά μέτρα. Οι συνέπειες για την αγροτική μας οικονομία θα είναι οδυνηρές και ήδη ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα.


Σχολιάστε εδώ