Και τι δεν βρήκαν…

Η συγκομιδή της πρωτοφανούς για τα ελληνικά χρονικά επιχείρησης είναι άκρως εντυπωσιακή: 142 όπλα διαφόρων τύπων, 111 μαχαίρια, σπαθιά και ξιφολόγχες σε ποικιλία τύπων και μεγεθών, 5.512 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, 1.586 κάλυκες και 107 γεμιστήρες διαφόρων τύπων, 156 κροτίδες, 5 χειροβομβίδες, εκρηκτικές ύλες και φυτίλια ή «κουλούρες» διαφόρων τύπων! Αν μη τι άλλο… πλουραλισμός εξοπλισμού! Και σε ποσότητες μάλιστα ικανές να εξοπλίσουν ένα ολόκληρο σύνταγμα πεζικού…

Τα προσφιλή «σπορ» των αδίστακτων συμμοριών που είχαν ιδρύσει το δικός τους «Παλέρμο» στα Ζωνιανά προσδιορίζονται με περισσότερη ακρίβεια και από τα υπόλοιπα «ανευρεθέντα και κατασχεθέντα αντικείμενα», σύμφωνα με τη σχετική αποτίμηση του υπουργείου Εσωτερικών: 234 κιλά, 337 δενδρύλλια, 958,5 γραμμάρια και 300 σπόροι ινδικής κάνναβης, 2.599,7 γραμμάρια κοκαΐνης, 16 ζυγαριές ακριβείας, 70 κλεμμένα αυτοκίνητα, φορτηγά και μοτοσικλέτες, αλλά και άλλες 36 κλεμμένες μοτοσικλέτες. Βρέθηκαν επίσης εξαρτήματα και κομμάτια από ΑΤΜ τραπεζών, ενώ συνολικά πραγματοποιήθηκαν 138 κατ’ οίκον και σε καταστήματα έρευνες και συνελήφθησαν 77 άτομα για παράβαση των νόμων περί ναρκωτικών και όπλων, από τα οποία οκτώ προφυλακίστηκαν και επτά αφέθηκαν ελεύθεροι. Άλλοι πέντε, τέλος, συνελήφθησαν για πλημμεληματικές παραβάσεις που πιθανόν να σχετίζονται με τις ερευνηθείσες υποθέσεις.

Με αφορμή το άπλωμα στο τραπέζι των όπλων του εγκλήματος, καθίσταται ίσως απαραίτητος και ένας ευρύτερος απολογισμός.

Όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές, έγινε πράγματι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Η νομιμότητα, το κράτος Δικαίου αποκαταστάθηκε και στα Ζωνιανιά, παρά τις κάποιες «ανορθογραφίες» στον τρόπο. Ωστόσο το μεγάλο στοίχημα δεν έχει ακόμη κερδηθεί. Οι αδίστακτοι «πιστολέρο» που έστησαν τη δολοφονική ενέδρα με άδικο θύμα τον ειδικό φρουρό πρέπει πάση θυσία να οδηγηθούν στο εδώλιο. Πολύ περισσότερο όμως, «εκ των ων ουκ άνευ» για το οριστικό γύρισμα σελίδας στην περιοχή είναι η μονιμότερη παρουσία της Πολιτείας, με χειροπιαστές πολιτικές στήριξης και ανασυγκρότησης της τοπικής κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Άλλες αντιλήψεις χωρίς αποκλεισμούς και περιθωριοποίηση.


Σχολιάστε εδώ