Η μητέρα Ελλάς εξαπατά την Κύπρο

Ενδοτικοί και οσφυοκάμπτες έλληνες πολιτικοί, κυρίως των δύο μεγάλων κομμάτων που μας κυβερνούν εναλλάξ, επιχείρησαν να οδηγήσουν το ταλαίπωρο νησί σε νέα περιπέτεια. Ευτυχώς οι Κύπριοι γλίτωσαν μόνοι τους…

Μόλις πρόσφατα, 18 Δεκεμβρίου, ο ΥΕΘΑ κ. Μεϊμαράκης μετέβη στην Κύπρο και υπέγραψαν, όψιμα, με τον ομόλογό του κ. Χρ. Πασιάρδη συμφωνία ανταλλαγής οπλικών συστημάτων. Το ρωσικό αντιαεροπορικό S-300, που το είχε αγοράσει η Κύπρος αλλά ουδέποτε είχε φτάσει σ’ αυτήν, περιέρχεται στην κυριότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και 12 αυτοκινούμενα πυροβόλα Suzana, σλοβακικής προέλευσης, συν 8 ρωσικά αντιαεροπορικά TOR-M1 (που αμφότερα βρίσκονται ήδη στην Κύπρο από το 2000), στην κυριότητα της Κυπριακής Εθνικής Φρουράς (ΚΕΦ).

Έντιμος συναλλαγή και ανταλλαγή, εκ πρώτης όψεως. Αν όμως εξετάσουμε την υπόθεση λίγο πιο μέσα από τη γυαλισμένη της κρούστα, θα δούμε ότι πρόκειται περί εξαπατήσεως της Κύπρου από τη μητέρα Ελλάδα, αλλά ταυτοχρόνως και για εξαπάτηση των δύο λαών.

Ας δούμε, κατ’ αρχάς, τι είναι τα

S-300. Χρειάζονται πολλές σελίδες για να αναλύσει κανείς την ιστορία και μάλλον το τέχνασμα προμήθειάς τους από την κυπριακή κυβέρνηση το 1995.

Έγινε αγορά ενός πανάκριβου αντιαεροπορικού συστήματος από την Κύπρο, με συγκατάθεση της ελληνικής πλευράς, ενώ αμφότεροι γνώριζαν καλά ότι η χρησιμοποίησή του ήταν αδύνατη λόγω σφοδρής αντίθεσης ΗΠΑ – Τουρκίας – Ισραήλ. Τότε, θα διερωτηθείτε, γιατί αγοράστηκε; Δίνω αμέσως τον λόγο στη λιτή και έντιμη γραφίδα του τότε αρχηγού της ΚΕΦ Αντγου κ. Δ. Δήμου («ΤΟ ΠΑΡΟΝ» 27/10/07). «Έζησα το θέμα ως αρχηγός της ΚΕΦ και πήγα στη Ρωσία για εκπαίδευση και βολή και ομιλώ μετά λόγου γνώσεως. Οι πύραυλοι S-300 ήταν περισσότερο ένα προεκλογικό τρικ για να κερδίσει τη νίκη ο κ. Κληρίδης, παρά μια μελετημένη στρατιωτική παραγγελία. Ως εκ τούτου η, διά διεθνούς τυμπανοκρουσίας, παραγγελία του συστήματος ουδόλως εξυπηρέτησε αμυντικούς σκοπούς, αλλά άλλους ΑΝΟΜΟΛΟΓΗΤΟΥΣ

ΣΤΟΧΟΥΣ».

Οι S-300 ουδέποτε δοκιμάστηκαν για να ελεγχθεί η αξία τους. Εναποθηκεύτηκαν στην Κρήτη από το 1998, κατ’ απαίτησιν ΗΠΑ – Τουρκίας και για να επανέλθουν σε επιχειρησιακή χρήση ο Ύψιστος γνωρίζει πόσες πιστώσεις απαιτούνται, δεδομένης της γνωστής αδυναμίας ροής των ανταλλακτικών και του μονοπωλίου. Ας ερωτηθεί το ΓΕΝ που προσπαθεί επί χρόνια να αξιοποιήσει τα διάτρητα Zubr.

Να δούμε όμως τι δώσαμε.

Τα πυροβόλα Suzana αποκτήθηκαν με τον πλέον ανορθόδοξο τρόπο. Υπερκοστολογημένα με απευθείας ανάθεση, χωρίς εκπεφρασμένη επιχειρησιακή απαίτηση (δεν τα είχαν ζητήσει, δεν τα ήθελε ο Στρατός). Τα ήθελε όμως ο κ. Άκης Τσοχατζόπουλος! Στις αλλεπάλληλες δοκιμές οι επιτροπές τα απέρριψαν. Ο Τύπος κραύγαζε, οι ερωτήσεις στη Βουλή προς το ΥΕΘΑ ήταν καταιγιστικές. Οι κ. Σημίτης – Τσοχατζόπουλος αδιαφορούσαν…

Τα πυροβόλα αγοράστηκαν εξυπηρετώντας, προφανώς, ανομολόγητους στόχους, αλλά ο τότε Α/ΓΕΣ, στρατηγός κ. Παναγιωτάκης, αρνήθηκε να τα παραλάβει. Τότε οι «αρμόδιοι» σκέφτηκαν τον πατριωτισμό και το ευρισκόμενο σε κώμα Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα. «Να τα δώσουμε στην Κύπρο ως δώρο», είπαν. Οι κύπριοι πολιτικοί δέχτηκαν, οι στρατιωτικοί όμως;

Δίνουμε πάλι τον λόγο στον κ. Δήμου, που του παρέδωσαν, τότε, το «δώρο». Γράφει («ΤΟ ΠΑΡΟΝ» 15/5/2005): «Τα Suzana δεν έπρεπε να αγοραστούν από την Ελλάδα (20 δισ.). Το ότι δεν έπρεπε να σταλούν στην Κύπρο είναι πασιφανές. Ποιοι αξιωματικοί προσυπέγραψαν για την προμήθειά τους; Ποιοι αρχηγοί εισηγήθηκαν την απόκτηση και αποστολή τους στην Κύπρο; Υπάρχει κάποιο έγγραφο συμφωνίας της ΚΕΦ; Η Ελλάδα μάς τα έστειλε γιατί δεν είχε τι να τα κάνει. Δεν ήταν κατάλληλα…»

Εν τω μεταξύ, η σπείρα που τα προώθησε έφτασε στην Κύπρο πριν από το υλικό, για να οργανώσει τη ροή των ανταλλακτικών και πυρομαχικών, για να συνεχιστούν οι εισπράξεις. Όπως γράφτηκε πρόσφατα, τα κυκλώματα πιέζουν τους Κυπρίους να αγοράσουν ακόμη 6 πυροβόλα «διά τας ανάγκας της Αμύνης…». Θα χρειαστεί να επανέλθω στις λεπτομέρειες αυτές της απάτης και των αντισταθμιστικών της, καίτοι η ΝΔ φρόντισε για την παραγραφή του σκανδάλου. Το 2004 προχώρησε ανάκριση στο θέμα, αποκαλύφθηκε πλήρως η ληστεία και ο ανακριτικός φάκελος, μέσω Αρείου Πάγου, υποβλήθηκε στη Βουλή την 15/5/2005 για τα περαιτέρω. Αν διαβάσει κανείς το πόρισμα θα φρίξει. Τι έπρεπε να κάνει η Βουλή; Να τον παραπέμψει σε Εξεταστική Επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος. Ο κ. πρωθυπουργός, όμως, που διακηρύσσει υποκριτικά «ουδεμία ανοχή στη διαφθορά», είχε δώσει εντολή «κουκουλώματος». Έπρεπε να προστατευτεί το γόητρο του πολιτικού κόσμου». Ο φάκελος έμεινε στο ράφι μέχρι τις 15/10/06, σχεδόν 18 μήνες, χωρίς να συγκινήσει κανέναν, ούτε τους βουλευτές της Αριστεράς, οπότε επεστράφη στον Άρειο Πάγο, λόγω παραγραφής! Παραλίγο οι λωποδύτες να παρασημοφορηθούν!

Εν τω μεταξύ, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής, οι κ. Καραμανλής – Παπανδρέου συναγωνίζονταν ποιος θα φωνάξει περισσότερο κατά της διαφθοράς, ενώ 50 μ. από το βήμα υπήρχε ο ουσιώδης φάκελος των Suzana που κανείς δεν τον άνοιγε.

Παιάνας στην υποκρισία…

Για τα TOR-M1, τα ξέρουμε. Καραμπινάτο σκάνδαλο, παραπέμφθηκε σε Εξεταστική Επιτροπή, όπου υπό τις επευφημίες των βουλευτών όλων των κομμάτων κουκουλώθηκε! Τα 25 εκατ. δολάρια της μίζας των ελβετικών λογαριασμών που ο κ. Τραγάκης «δεν κατάφερε» να ανοίξει δεν τους συγκίνησαν!

Την αξία του υλικού αφήνω να τη σχολιάσουν δύο πρώην Α/ΓΕΣ, οι στρατηγοί κ. Μ. Παραγιουδάκης και Παν. Χαρβάλας, κατά σειράν:

* Τα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν, πρακτικά, από αντιαεροπορικά βραχέος βεληνεκούς, δηλαδή τα TOR-M1.

* Μόνο το 40% της αποστολής του και του σκοπού για τον οποίο αγοράστηκε μπορεί να καλύψει το TOR-M1. Αλλά και ο κ. Τ. Γκουριώτης, έμπιστος συνεργάτης του τ. ΥΕΘΑ κ. Σπηλιωτόπουλου, δεν υστερεί. Χαρακτηρίζει τα αντιαεροπορικά της κατηγορίας αυτής «κατάλληλα για το μουσείο» (άρθρο του στο «Έξυπνο χρήμα», 3/3/1999).

Κοντολογίς, πήραμε ένα πανάκριβο υλικό X επιχειρησιακής αξίας και ως αντάλλαγμα δώσαμε υλικά, ακριβοπληρωμένα μεν, αλλά μικρής συγκριτικά αξίας, επιχειρησιακής ικανότητας Χ/20, που το μόνο που προσφέρουν στον κυπριακό λαό είναι η ηδονή να πληρώνει τη συντήρησή τους!

Διασταυρωμένες πληροφορίες φέρουν τη ρωσική πλευρά να πιέζει για την αγορά του βελτιωμένου συστήματος S-400 (τρώγοντας έρχεται η όρεξη μετά τα 450 ΤΟΜΑ) και τη μαφία των απατεώνων να σκηνοθετεί την αγορά ακόμη 8 πυροβόλων SUZANA «διά τας ανάγκας της Αμύνης».

Περιττό να προσθέσω ότι οι απέναντι έχουν ξεκαρδιστεί στα γέλια για τη συγκινητική εκ μέρους της Ελλάδας ενίσχυση της κυπριακής άμυνας… Οι εγχώριοι πολιτικοί νομίζουν ότι μας εξαπατούν ακόμη…

Σημείωση: Όπως πληροφορήθηκα εσχάτως, η Ελλάδα έριξε κι άλλο ένα «κανόνι» στην Κύπρο: Το 1999 το ΥΕΘΑ προχώρησε στην προμήθεια εννέα σουηδικών σύγχρονων ραντάρ τύπου Arthour (τα χρησιμοποιούν ήδη εννέα κράτη). Τα τρία προορίζονταν για την Κύπρο με κυπριακά χρήματα. Καθ’ οδόν, τα εννέα έγιναν τρία, γιατί η πίστωση για τα έξι δόθηκε για αγορά άλλων, πλέον προσφιλών (!) στο ΥΕΘΑ. Τα τρία παρελήφθησαν, δοκιμάστηκαν, έγιναν αποδεκτά, εκπαιδεύτηκαν στελέχη, αλλά τελικά, λόγω άρνησης των ΗΠΑ (που είχαν μικρή συμμετοχή στην κατασκευή) να εγκρίνουν την εισαγωγή τους στην Κύπρο, τα ραντάρ παρέμειναν στην Ελλάδα και… εναποθηκεύτηκαν!

Εν το μεταξύ, η Ελλάδα εξακολουθεί να οφείλει τρία ραντάρ στην Κύπρο, που τα έχει πληρώσει και τα έχει απόλυτη ανάγκη, ενώ τα εναποθηκευμένα βρίσκονται στη διάθεση των αρουραίων που καταστρέφουν τα ελαστικά μέρη…

Ελλάς, το μεγαλείο σου! Αν διερωτηθεί κανείς με ποια ραντάρ επιτηρούνται σήμερα τα σύνορα Ελλάδας – Κύπρου δεν θα πάρει απάντηση!


Σχολιάστε εδώ