ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟ… 2012

Μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η Αρχαία Ολυμπία, η κοιτίδα του Ολυμπισμού όπου μετά τη θέρμη των πρώτων ημερών μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου, οι εργασίες αποκατάστασης που έχει αναλάβει το ΥΠΠΟ προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και να είναι ορατός ο κίνδυνος να μην είναι έτοιμος ο χώρος για την αφή της ολυμπιακής φλόγας για τους αγώνες του Πεκίνου, που έχει προγραμματιστεί για τις 24 Μαρτίου, σε δυόμισι δηλαδή μήνες από τώρα.

Η καθυστέρηση που παρατηρείται, βέβαια, σε όλα τα επίπεδα είχε ξεκινήσει πολύ πριν ξεσπάσει η υπόθεση Ζαχόπουλου. Όταν πέρασαν οι πρώτες ημέρες οπότε και υπήρξε το μεγάλο ενδιαφέρον και η πίεση των ΜΜΕ, αλλά και οι εξαγγελίες και οι επισκέψεις του πρωθυπουργού και των συναρμόδιων υπουργών, οι εργασίες αποκατάστασης σταμάτησαν να προχωρούν με τους αρχικούς ταχείς ρυθμούς.

Ανησυχεί ο δήμος

Η αφή της φλόγας γίνεται στην ιερή άλτη στον ναό της Ήρας και η τελετή συνεχίζεται στο αρχαίο στάδιο. Σε αυτούς τους χώρους τα πράγματα αναμένεται να είναι κάπως καλύτερα μέχρι την 24η Μαρτίου. Απέναντι από το αρχαίο στάδιο, όμως, όπου βρίσκεται το Άλσος Πιέρ Ντε Κουμπερτέν, ο Κρόνιος Λόφος και η Ολυμπιακή Ακαδημία, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Οι εργασίες αποκατάστασης του Κρόνιου Λόφου, όπου προγραμματίζεται δενδροφύτευση 30.000 δενδρυλλίων, άρχισαν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και εκτιμάται πως η πρώτη φάση αποκατάστασης θα είναι έτοιμη λίγο πριν από τον Μάρτιο, έτσι ώστε η εικόνα που θα παρουσιαστεί και την οποία θα δει όλος ο κόσμος να είναι αξιοπρεπής. Εξ εκείνων που ανησυχούν σφόδρα είναι ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Αηδόνης, ο οποίος δηλώνει πως οι εργασίες τεχνητής αναδάσωσης θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει από τις 10 Νοεμβρίου. Οι εκτιμήσεις των στελεχών του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών είναι πως τα έργα αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας θα έχουν ολοκληρωθεί σε τέσσερα χρόνια από τώρα, το διάστημα δηλαδή που θα πραγματοποιηθεί η τελετή αφής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, την άνοιξη του 2012. Κάποιες άλλες εκτιμήσεις αναφέρουν πως πρόκειται να ξεπεραστεί και ο αρχικός προϋπολογισμός των 5,8 εκατ. ευρώ λόγω των καθυστερήσεων.


Σχολιάστε εδώ