«Δημοκρατικό Κόμμα», το νέο όνομα του ΠΑΣΟΚ!

Η υπόθεση Ζαχόπουλου ίσως αποτελέσει τον καταλύτη εξελίξεων και διεργασιών που εδώ και καιρό («ΤΟ ΠΑΡΟΝ» έχει κατ’ επανάληψη γράψει σχετικά…) βρίσκονται σε συρτάρια και… σε μυαλά «νταβατζήδων».

Οι πολιτικοί αρχηγοί απ’ τη μεριά τους παίρνουν -όσο μπορούν να πάρουν… – τα μέτρα τους.

Ο Γ. Παπανδρέου στη λογική «να προλάβω τις εξελίξεις» στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε επώνυμα τον εκδότη του «ΒΗΜΑΤΟΣ» Στ. Ψυχάρη ότι απεργάζεται σενάρια διάσπασης του ΠΑΣΟΚ. Μια αναφορά που περιέργως «έπνιξαν» όλα τα τηλεοπτικά ΜΜΕ…

Απ’ την άλλη μεριά, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», έχει στις «καβάντζες» του την πρόθεση, αν χρειαστεί, να υπερβεί το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του, και να «ιδρύσει» στη θέση του ένα νέο κόμμα.

Μάλιστα έχει κατ’ αρχάς καταλήξει και στο όνομά του. Θα το ονομάσει «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει επίσης έτοιμο και το καταστατικό καθώς και τη Διακήρυξη του νέου κομματικού σχηματισμού.

Εκτιμά ότι υπό προϋποθέσεις δεν θα συναντήσει σοβαρές αντιστάσεις σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Άλλωστε «τα ζιζάνια» έχουν φροντίσει να σπείρουν εδώ και χρόνια τόσο ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Χρυσοχοΐδης όσο και η «εκσυγχρονίστρια» και νυν σύμμαχός του Α. Διαμαντοπούλου. Μάλιστα ο πρώην γραμματέας ήταν αυτός που πρώτος μίλησε για αλλαγή ονόματος και συμβόλων…

Απ’ τη μεριά του ο Κ. Καραμανλής προετοιμάζει τη δική του αντεπίθεση και θα χρησιμοποιήσει, σύμφωνα με πληροφορίες μας, την πρώτη αφορμή που θα βρει μόλις επιστρέψει απ’ την Ινδία, ίσως την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό, την οποία προκάλεσε ο ίδιος.

Πάντως σε κάθε περίπτωση αναμένεται παρέμβασή του βαρύνουσα, όπως μας τόνισε στενός του συνεργάτης…

«Νταβατζήδων» σχέδια…

Και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες μας, έχουν γίνει κοινωνοί των σχεδίων εξωπολιτικών κύκλων για αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος, διά της εκμεταλλεύσεως της βαθιάς κρίσης του δικομματισμού, που την καταγράφουν όλες οι μετεκλογικές δημοσκοπήσεις (και η σημερινή της RASS για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ»).

Μάλιστα συνεργάτες τόσο του Καραμανλή όσο και του Παπανδρέου μιλώντας στο «ΠΑΡΟΝ» υπογράμμιζαν την «ολομέτωπη επίθεση» που δέχεται το πολιτικό σύστημα στα πλαίσια επιχείρησης αποσταθεροποίησής του από επιχειρηματίες αλλά και εκδοτικά κέντρα.

Κατά την εκτίμησή τους το ιδεολογικό περίγραμμα που θα χρησιμοποιήσουν θα είναι η ανάγκη μιας νέας μεταπολίτευσης.

Και θα επιχειρηθεί αυτό που δεν πέτυχαν στις πρόσφατες εκλογές, δηλαδή ακυβερνησία που θα τους επιτρέψει να ελέγξουν τις εξελίξεις μέσω της συγκρότησης νέου κόμματος.

Οι ίδιοι πάντα μας επισήμαιναν:

• Τις «περίεργες» κινήσεις της Γ. Αγγελοπούλου, μέσω της γραμμής της εφημερίδας της κι όχι μόνο…

• Τις αποστασιοποιήσεις της Ντόρας απ’ τη μεριά της ΝΔ και του Βενιζέλου απ’ τη μεριά του ΠΑΣΟΚ, κινήσεις… α λα Γκένσερ.

• Τη στάση παραδοσιακών εκδοτικών συγκροτημάτων, κινήσεις «χαοτικές», που αξιοποιούν τη μεγάλη κρίση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να παίξουν παιχνίδια. Το πρόβλημα βέβαια που αντιμετωπίζουν είναι ότι οι «συγκροτηματάρχες» ηλικιακά είναι στη δύση τους, ενώ οι «διάδοχοι» δεν είναι του ιδίου βεληνεκούς… στρατηγοί. Αναφέρεται μάλιστα ενδεικτικά το παράδειγμα διαδοχής στην «Ελευθεροτυπία»…

• Την αξιοποίηση της υπόθεσης Ζαχόπουλου για να χτυπηθεί άγρια ο Καραμανλής.

• Τον άγριο εκδοτικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει εξαιτίας της υπόθεσης Ζαχόπουλου και του ποιος έδωσε το DVD στο Γ. Ανδριανό.

• Την επιχείρηση προβολής του Αλ. Τσίπρα, ως «σφήνας» στο δικομματισμό.

• Την περίεργη, για όσους δε γνωρίζουν, στήριξη του Γ. Καρατζαφέρη στον Καραμανλή, που έχει οδηγήσει σε μεγάλη κρίση με κίνδυνο ακόμα και διάσπασης του ΛΑΟΣ!

Τα παραπάνω βέβαια εδράζονται, επαναλαμβάνουμε, στη βαθιά κρίση των δύο πόλων του δικομματισμού, στην αίσθηση ότι «έχουμε πιάσει πάτο», στην αναξιοπιστία κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αλλά πρέπει να επισημανθεί ότι ο λαός αν και αποστρέφει το πρόσωπό του απ’ τον δικομματισμό απ’ την άλλη δεν βλέπει ως λύση τη δημιουργία νέων κομμάτων, όπως δείχνει και η σημερινή δημοσκόπηση που δημοσιεύει «ΤΟ ΠΑΡΟΝ».

Ωστόσο αναζητεί διέξοδο. Είναι απογοητευμένος και τα περιθώρια ανοχής του στενεύουν. Υπάρχει εξ αντικειμένου πολιτικό κενό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα, ακόμα και όσοι στήριξαν τον Γιώργο στην εσωκομματική διαμάχη εμφανίζονται σήμερα απογοητευμένοι. Ενώ η δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση έχει… χτυπήσει «ταβάνι» και το ΠΑΣΟΚ απ’ τη μεριά του αδυνατεί να την αξιοποιήσει πολιτικά!

Οπότε;

Οπότε απομένει να δούμε αν το σύστημα έχει ακόμα εφεδρείες ή αν θα ξεπεραστεί εκ των πραγμάτων και ανεξάρτητα απ’ τις προθέσεις των «νταβατζήδων».


Σχολιάστε εδώ