ΓΚΙΟΥΛ: ΘΕΛΕΙ ΛΥΣΗ ΕΞΠΡΕΣ
Καλοβλέπουν Χριστόφια
Η δραστηριότητα των Βρετανών και των Αμερικανών θα εξελιχθεί αναλόγως του ποιος θα είναι ο νέος Πρόεδρος. Καθόλου, πάντως, δεν επιθυμούν να έχουν στα πόδια τους τον Τ. Παπαδόπουλο. Στην περίπτωση της εκλογής Χριστόφια εκτιμούν ότι θα διευκολυνθούν οι κινήσεις τους και ότι η προωθούμενη λύση θα έχει την πλήρη στήριξη του ΔΗΣΥ. Μέσα σε αυτό το σκηνικό οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί θα δύνανται όπως ταχύτερα και αποτελεσματικότερα θέσουν σε εφαρμογή το χρονοδιάγραμμα της λύσης εξπρές, που προβλέπει την επιστροφή του Σχεδίου Ανάν με άλλο όνομα και την επιβολή του το αργότερο ως την άνοιξη του 2009.
Η καταγγελία
Ο κ. Γκιουλ στην Νέα Υόρκη είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπους καθώς και με τον γενικό γραμματέα των Ην. Εθνών Μπαν Κι Μουν. Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μπους, ο τούρκος Πρόεδρος είπε ότι διαβίβασε στον αμερικανό ομόλογό του την ακόλουθη θέση: «Θα πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία λύσης και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ να υποστηρίζει τη διαδικασία μέσω του ΟΗΕ για λύση στο πλαίσιο του
ΟΗΕ». Ταυτοχρόνως, κατηγόρησε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και την κυπριακή κυβέρνηση για τη στάση της στο Κυπριακό και επιπροσθέτως ζήτησε τον τερματισμό του λεγόμενου εμπάργκο σε βάρος των Τουρκοκυπρίων, με την προσδοκία της πολιτικής, νομικής και οικονομικής του αναβάθμισης.
Χρονοδιαγράμματα
Η τουρκική πλευρά ζήτησε την ανάληψη πρωτοβουλίας στο Κυπριακό, που αναμένεται να εκδηλωθεί αρχικά με τη μορφή κινητικότητας. Η Άγκυρα με την κίνηση αυτή θέλει να κερδίσει τις εντυπώσεις επικοινωνιακά, αλλά και να δημιουργήσει κλίμα στο παρασκήνιο υπέρ της θέσης της ότι η λύση του Κυπριακού θα στηρίζεται στο Σχέδιο Ανάν.
Ο κ. Γκιουλ έθεσε το θέμα της άρσης της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και υποστήριξε ενώπιον του κ. Μουν τη λύση εξπρές και τον καθορισμό χρονοδιαγραμμάτων με την ταυτόχρονη εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία όμως δεν θα περιλαμβάνουν την εκ των προτέρων σταδιακή αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, ώστε να διευκολυνθεί η λύση. Ο κ. Γκιουλ επισήμανε στον γενικό γραμματέα του
ΟΗΕ ότι στο θέμα των τεχνικών Επιτροπών θα πρέπει να τεθεί χρονοδιάγραμμα δράσης όχι πέραν, για παράδειγμα, των τριών μηνών και ότι ακολούθως θα πρέπει να αρχίσει διάλογος για συνολική λύση μεταξύ των ηγετών, που θα έχει καταληκτικό ορόσημο το 2008 ή την άνοιξη του 2009. Η τουρκική πλευρά θέλει να παρακάμψει τη διαδικασία που προβλέπει η 8η Ιουλίου και μέσω της φόρμουλας των χρονοδιαγραμμάτων και με τη συμβολή των Βρετανών να επαναφέρει -μέσω δικών της και βρετανικών προτάσεων, που θα εμφανιστούν ως συμβιβαστικές των Ην. Εθνών- το Σχέδιο Ανάν και τη λύση των δύο, όπως υποστηρίζει δημοσίως ο κ. Γκιουλ, κρατών.
Ο γενικός γραμματέας των Ην. Εθνών προτίθεται να αποστείλει δικό του αντιπρόσωπο τον Μάρτιο στην Κύπρο για να εξετάσει την κατάσταση. Απεσταλμένους στο Κυπριακό προτίθενται να διορίσουν οι Βρετανία και οι ΗΠΑ.
Το δίλημμα
Η καταληκτική ημερομηνία και τα χρονοδιαγράμματα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια νέα επιδιαιτησία των Ην. Εθνών και των Βρετανών, που θα κολλήσει στον τοίχο την ελληνοκυπριακή πλευρά και θα τη φέρει μπροστά στο ακόλουθο δίλημμα: «Ή αποδέχεστε τη λύση της επιδιαιτησίας ή η de facto διχοτόμηση θα εξελιχθεί μέσω αναγνωρίσεων του ψευδοκράτους σε de jure».
Για να μην καταλήξει η ελληνοκυπριακή πλευρά σε αυτό το τραγικό κάλπικο δίλημμα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είναι προσεκτικός στις δηλώσεις του και στην πολιτική του. Τονίζει ότι η νέα πρωτοβουλία για να αναληφθεί και να προχωρήσει πρέπει να είναι καλά οργανωμένη, χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες. Είναι γνωστό ότι για την επιδιαιτησία στο Σχέδιο Ανάν είπε δημοσίως «mea culpa».
Η διζωνική και η λύση
Οι δύο άλλοι υποψήφιοι για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας και Γ. Κασουλίδης αφενός συναγωνίζονται ποιος θα συναντηθεί μετά τις εκλογές πρώτος με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αφετέρου εμφανίζονται ελαστικότεροι στην πολιτική τους και έναντι των τουρκικών και βρετανικών χρονοδιαγραμμάτων.
Δηλώνουν έτοιμοι για λύση ακόμη και εντός του 2008, ενώ ο κ. Παπαδόπουλος αποφεύγει να θέτει χρονικά ορόσημα, διατυπώνοντας τη θέση ότι είναι έτοιμος για διάλογο και για μια συμφωνημένη λύση χωρίς δύο αμιγώς εθνικές περιοχές, αλλά στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Η πολεμική που δέχεται και από το ΑΚΕΛ και από τον ΔΗΣΥ, αλλά και από τους Βρετανούς είναι ότι δεν επιθυμεί λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδία, αλλά -όπως τον «κατήγγειλε» ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά το Σχέδιο Ανάν ο τότε Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης Όλι Ρεν- λύση ενιαίου κράτους. Πάντως, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η ανάληψη κινητικότητας και πρωτοβουλίας στο Κυπριακό θα εξαρτηθεί από το ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας…