Για παραγκωνισμό του από τα κρατικά ΜΜΕ διαμαρτύρεται το ΚΚΕ

Περίμεναν ότι τη σχετικά -λόγω νομοθεσίας- ισότιμη προβολή των κομμάτων στην προεκλογική περίοδο θα τη διαδεχόταν μια κατάσταση που αν μη τι άλλο δεν θα εξαφάνιζε ουσιαστικά το ΚΚΕ από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ωστόσο -όχι βέβαια ότι πάγωσαν από έκπληξη- είδαν ότι μετά τις εκλογές το ΚΚΕ σχεδόν δεν υπήρχε για την πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης και, αντίθετα, κόμματα με μικρότερη εκλογική δύναμη, όπως ο ΛΑΟΣ, συνέχισαν να απολαμβάνουν υπέρμετρη τηλεοπτική προβολή.

Έτσι, αποφάσισαν να καταγγείλουν ανοιχτά πλέον αυτήν την αδικία τόσο με ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου όσο και με συνέντευξη Τύπου της ίδιας της Α. Παπαρήγα.

Κατά τον Περισσό η αντιμετώπιση του ΚΚΕ από τα ΜΜΕ «είναι κραυγαλέα προκλητική», αφού ο πραγματικός χρόνος που διατίθεται για την προβολή της δράσης του μόλις που ξεπερνάει το 2% και την ίδια στιγμή το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, που είναι αρμόδιο για τον έλεγχο των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, είναι απλός θεατής.

Τα στελέχη του αναφέρουν ότι η στάση αυτή «είναι ταξική επιλογή της πλουτοκρατίας που έχει στην ιδιοκτησία της τα μέσα ενημέρωσης», η οποία μάλιστα δεν λαμβάνει καν υπ’ όψιν της ότι για τη λειτουργία των ΜΜΕ χρησιμοποιεί δημόσιες συχνότητες. Στόχος, τονίζουν, η ακόμα πιο ανισότιμη μεταχείριση του ΚΚΕ και η διαστρέβλωση ή η συσκότιση της δράσης του.

Ως παράδειγμα αναφέρουν την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με εκπροσώπους κομμουνιστικών κομμάτων της Μέσης Ανατολής που πήραν μέρος σε διεθνή διάσκεψη που φιλοξένησε το ΚΚΕ στην Αθήνα. Μια τέτοια συνάντηση αποτελεί εξ αντικειμένου ενδιαφέρουσα είδηση, τονίζουν στελέχη του ΚΚΕ, και όμως αποσιωπήθηκε από την πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης.

Στο ΚΚΕ εκτιμούν ότι τα μέσα ενημέρωσης -κυρίως τα ηλεκτρονικά- επιχειρούν και παρέμβαση στα εσωτερικά των κομμάτων για δικούς τους λόγους, όπως έγινε πρόσφατα με την εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ ή με την τρέχουσα διαδικασία στον ΣΥΝ.

Υπενθυμίζοντας ότι δεν δίστασε να τα βάλει με το μεγαλύτερο τηλεοπτικό κανάλι της χώρας, το Mega (δεν εμφανίζονται στελέχη του στο κανάλι από την προεκλογική κιόλας περίοδο) το ΚΚΕ τονίζει ότι «δεν φοβάται την ισχύ των μέσων ενημέρωσης και δεν πρόκειται να υποκύψει σε κανενός είδους πιέσεις και εκβιασμούς».

Την ίδια στιγμή στον Περισσό εγκατέλειψαν τη φαινομενική αδιαφορία για τα τεκταινόμενα στον ΣΥΝ και την εκλογή νέου προέδρου του κόμματος τον ερχόμενο μήνα. Έτσι, ανοιχτά πλέον, καταφέρονται κατά του Α. Τσίπρα, τον οποίο μάλιστα χαρακτηρίζουν «φερέλπιδα νέο της Κουμουνδούρου και του συστήματος». Μέσω του «Ριζοσπάστη» δεν τσιγκουνεύονται στους χαρακτηρισμούς κατά του Α. Τσίπρα για τον οποίο εκτιμούν ότι «εκφράζει έναν γερασμένο οπορτουνισμό, έστω σε νεανικό περιτύλιγμα».

Μελετώντας τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι υπό τον Α. Τσίπρα ο ΣΥΝ θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία και θα αποκτήσει ακροατήριο και στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ, οργανώνουν από τώρα την άμυνά τους και κατηγορούν τον ΣΥΝ ότι και με τη νέα ηγεσία επιδιώκει να δημιουργήσει μια Αριστερά η οποία θα είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του σημερινού συστήματος.

Η ίδια η Α. Παπαρήγα ξεκαθάρισε εκ νέου ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας των δύο κομμάτων, αφού, όπως είπε, υπάρχει αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσά τους. Για τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ στον ΣΥΝ «υπάρχει αριστερό πασπάλισμα όπως στους κουραμπιέδες όπου υπάρχει αρκετή ζάχαρη άχνη αλλά από μέσα είναι σκέτο ζυμάρι». Στο ΚΚΕ αναγνωρίζουν ότι η θέση του ΣΥΝ (και του Α. Τσίπρα) για τη συνεργασία των δύο κομμάτων «πιάνει σε κάποιον κόσμο» που επιθυμεί τη συνεργασία της Αριστεράς αλλά δεν κουράζονται να επιμένουν ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν τη σημερινή γραμμή πλεύσης.

Στον Περισσό δείχνουν να συμμερίζονται την κριτική που γίνεται ότι η αλλαγή στην ηγεσία του ΣΥΝ προωθείται με μόνο κριτήριο την ηλικία και το «λαϊφστάιλ» και η Α. Παπαρήγα ήταν αρκούντως καυστική όταν ρωτήθηκε σχετικά: «Αν είναι να ψηφίσει κανείς για τον λόγο αυτόν το ΚΚΕ, να φέρουμε την Κάρλα Μπρούνι (μοντέλο και μέλλουσα σύζυγο του Ν. Σαρκοζί) και να την κάνουμε μεταγραφή στο ΚΚΕ. Θα ψηφίσει κανείς ΚΚΕ γιατί ο γραμματέας ή κάποιο στέλεχος έχει προδιαγραφές μανεκέν ανδρικού ή γυναικείου; Η Οκτωβριανή Επανάσταση δεν έγινε γιατί ο Λένιν ήταν ωραίος».


Σχολιάστε εδώ