«Βίος και πολιτεία» η κ. Ζαχοπούλου

Στο κάδρο της πολύκροτης υπόθεσης με πρωταγωνιστή τον τραγικό παρ’ ολίγον αυτόχειρα Χρήστο Ζαχόπουλο και την προφυλακισμένη στον Κορυδαλλό Εύη Τσέκου, υπάρχει κάπου στο βάθος μια τρίτη φιγούρα, αυτή της συζύγου του τέως γενικού γραμματέα κ. Πέρσας Αγραφιώτου – Ζαχοπούλου, η οποία δεν έχει φωτιστεί επαρκώς αν και ο ρόλος της συμπληρώνει μια καταστροφική τριγωνική σχέση.

H σκανδαλιστική ροζ απόχρωση της υπόθεσης αφορά βέβαια άλλους, τα «ταμπλόιντ», διάφορα… ειδικευόμενα κοινωνικά ένθετα και όχι το πολιτικό ρεπορτάζ. Εκείνο που θέλουμε εδώ να εξετάσουμε και παρουσιάζει εξαιρετικό πολιτικό ενδιαφέρον είναι η παράλληλη υπηρεσιακή και πολιτική διαδρομή της κ. Ζαχοπούλου όλο αυτό το διάστημα που ο σύζυγός της «έλυνε και έδενε» στο υπουργείο Πολιτισμού. Υπάκουε δηλαδή στο δόγμα του πρωθυπουργού «σεμνά και ταπεινά» ή έκλινε περισσότερο προς το γνωστό σύνδρομο «αλαζονείας της εξουσίας», το οποίο ανέπτυξε τα χρόνια της ακμής και ο σύντροφός της;

Όσοι την έζησαν και τη γνωρίζουν της αποδίδουν δυστυχώς …. κολακευτικές ιδιότητες όπως αρχομανής, εξουσιομανής και αλαζονικά απρόσιτη. «Θεούσα», λένε από τη μια, καθηγήτρια της επαρχίας που δεν καταδεχόταν να έχει κοινωνικές σχέσεις και να συγχρωτίζεται με κανέναν από την άλλη, η οποία μετά την απόσπασή της στο υπουργείο Παιδείας κατάφερε να περάσει σε όλο το σύστημα της υπηρεσιακής πυραμίδας ως το «νούμερο ένα». Την έτρεμαν, λένε χαρακτηριστικά, όλοι οι υπάλληλοι…

Εκ των εμπίστων στο πλευρό της τότε υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου, διαχειριζόταν με άνεση υπέρογκα κονδύλια, τα οποία αφορούσαν τη χρηματοδότηση διαφόρων εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, είχε τον πλήρη διαχειριστικό έλεγχο όλων των κονδυλίων που προέρχονταν από το υπουργείο Πολιτισμού και συσχετίζονταν με δράσεις και προγράμματα του υπουργείου Παιδείας.

Η κ. Πέρσα Αγραφιώτου – Ζαχοπούλου είχε διαχειριστεί επίσης για τη διοργάνωση των «Καλλιτεχνικών Αγώνων» το δυσθεώρητο ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης διαχείρισης ήταν να διαπιστωθεί ένα τεράστιο «άνοιγμα», μια «μαύρη τρύπα», ύψους 750.000 ευρώ, τα οποία ακόμη ψάχνουν οι άνθρωποι του υπουργείου Παιδείας.

Πολλά, όμως, λέγονται και για προσωπικό χειρισμό φακέλων που αφορούσαν αναθέσεις εκτύπωσης βιβλίων για σχολικές βιβλιοθήκες, καθώς και την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού για τις ανάγκες των πολλαπλών σχολείων, συνολικού ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ.

Η αξία, όση υπάρχει, στη μικρή αυτή ιστορία της συζύγου του κ. Ζαχόπουλου, έγκειται απλώς στην επιβεβαίωση όσων όλοι λίγο πολύ υποψιαζόμαστε.

Ότι δηλαδή η εκάστοτε κυβερνητική «κάστα» αντιλαμβάνεται την άσκηση δημόσιας εξουσίας ως αγαθό το οποίο δικαιούται να νέμεται δίκην λαφύρου. Τα μέλη της, ex officio, αλλά de facto και όλοι οι συγγενείς και φίλοι των κυβερνητικών αξιωματούχων. Νέα ή φεουδαρχική διακυβέρνηση;


Σχολιάστε εδώ