Ανατροπές δείχνει ο λαός

Πάντως, η τάση αυτή προκύπτει ανάγλυφα και απʼ τη μεγάλη πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας RASS για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», που πραγματοποιήθηκε από 7 έως και 10 Γενάρη, ολοκληρώθηκε δηλαδή την περασμένη Πέμπτη (τηλεφωνική, σε δείγμα 1.203 συνεντεύξεων, σταθμισμένη ως προς το φύλο, την ηλικία και την ψήφο στις εθνικές εκλογές του περασμένου Σεπτέμβρη).

Εν μέσω λοιπόν της συγκυρίας της υπόθεσης Ζαχόπουλου τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται να χάνουν περί τις 10 μονάδες (!), σε σύγκριση με τα ποσοστά των εκλογών (η RASS δεν έχει κάνει έρευνα με πρόθεση ψήφου μετά τις εκλογές) και το συνολικό ποσοστό του δικομματισμού ανέρχεται στο 60,9%!

Αυτή η μεγάλη κρίση του δικομματισμού, κρίση αξιοπιστίας, που αποσυσπειρώνει και την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, εμφανίζεται και στα ποσοτικά και στα ποιοτικά στοιχεία της συγκεκριμένης δημοσκόπησης. Θα μπορούσε μάλιστα να πει κάποιος ότι αποκτά δομικά χαρακτηριστικά, αφού για πρώτη φορά «χρωματίζεται» απʼ την παντελή αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποκομίσει πολιτικά οφέλη απʼ τη βαθιά κρίση της κυβέρνησης! Μέχρι και το 2006 αυτό που ίσχυε ήταν ή ότι η κυβέρνηση ήταν πολιτικά κυρίαρχη, ενώ η αντιπολίτευση σε βαθιά κρίση, ή ότι η κυβέρνηση κατέρρεε (στη δεύτερη τετραετία Σημίτη), αλλά η αντιπολίτευση ανέβαινε και κέρδιζε.

Όπως συγκεκριμένα προκύπτει απʼ τη δημοσκόπηση της RASS:

· Η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου με 2,5 μονάδες (ΠΙΝΑΚΑΣ 1), συγκεντρώνοντας το 31,7% έναντι 29,2% του ΠΑΣΟΚ, που εμφανίζεται με ποσοστά κάτω του 30%! Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι απώλειες του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι (ΠΙΝΑΚΑΣ 2) της τάξης του 7,7% (!), ενώ 3,5% χάνει η ΝΔ προς τον ΛΑΟΣ.

• Τα μικρότερα κόμματα εμφανίζονται ενισχυμένα. Συγκεκριμένα το ΚΚΕ συγκεντρώνει 7,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 7,7%, ο ΛΑΟΣ 4,8%.

• Αξιοσημείωτο ότι εμφανίζεται ένα σημαντικό 2,1% που δηλώνει πρόθεση ψήφου υπέρ των Οικολόγων-Πράσινων, για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια, οφειλόμενο προφανώς τόσο στη μεγάλη κρίση του δικομματισμού όσο και στον απόηχο της μεγάλης οικολογικής καταστροφής απʼ τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

• Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 70,2% έναντι 17,2% του ΠΑΣΟΚ (ΠΙΝΑΚΑΣ 3).

• Ο Κ. Καραμανλής (ΠΙΝΑΚΕΣ 4 και 5) προηγείται του Γ. Παπανδρέου στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, με 51,1% έναντι 30,3%. Είναι γεγονός ότι ο Καραμανλής «κρατάει» ακόμα και αυτό βοηθά και την κυβέρνηση να μην καταρρεύσει ολοσχερώς, αλλά, αντίθετα, να προηγείται καθαρά του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, όπως προκύπτει από άλλα στοιχεία της δημοσκόπησης, ο κόσμος προσβλέπει ακόμα στον Καραμανλή για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, στις οποίες μάλιστα του ζητά να προχωρήσει, παρά την αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης (!) και να είναι ακόμα και σκληρές, σε ποσοστό 57,2%! (ΠΙΝΑΚΑΣ 22) Ωστόσο, για πρώτη φορά, διακρίνεται ένα «ράισμα» στην εικόνα του Καραμανλή, αφού το 49,5% εκτιμά ότι δεν έχει χειριστεί σωστά την υπόθεση Ζαχόπουλου (ΠΙΝΑΚΑΣ 24).

• Μαύρα παραμένουν τα μαντάτα για τον Γ. Παπανδρέου. Και αυτό δεν προκύπτει μόνο απʼ την υπεροχή της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ και του Καραμανλή έναντι του ιδίου. Προκύπτει και από άλλα σημαντικά ευρήματα της έρευνας. Είναι σαφές ότι δύο μήνες μετά τη νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές δεν έχει καταφέρει να βρει βηματισμό και ότι η βαθιά κρίση στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται…

• Η κοινή γνώμη με πλειοψηφία 53,3% (ΠΙΝΑΚΑΣ 11) πιστεύει πως το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα αδυνατεί να λύσει τα προβλήματα της χώρας. Ωστόσο, υπέρ του σχηματισμού νέων πολιτικών κομμάτων τάσσεται μόνο το 14,7%. (ΠΙΝΑΚΑΣ 12)

• Το 57,9% ζητά απʼ τον Β. Βενιζέλο να μείνει στο ΠΑΣΟΚ. Αλλά ένα όχι ευκαταφρόνητο 21,9%, μεταξύ των οποίων και ένας στους δέκα ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, του προτείνει να κάνει νέο κόμμα… (ΠΙΝΑΚΕΣ 13, 14)

• Οι ερωτηθέντες, με σημαντική πλειοψηφία, απορρίπτουν τους χειρισμούς κυβέρνησης και Καραμανλή τόσο στην αντιμετώπιση της διαφθοράς όσο και στην υπόθεση Ζαχόπουλου. Και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά το Μαξίμου…

• Ωστόσο, με συντριπτική πλειοψηφία-κόλαφο για τα ΜΜΕ, η κοινή γνώμη απορρίπτει τον χειρισμό του θέματος Ζαχόπουλου απʼ τα ΜΜΕ. Μόνο το 16,3% πιστεύει ότι έχουν καλύψει αντικειμενικά το θέμα! (ΠΙΝΑΚΑΣ 27, 28)

Απογοήτευση…

Στον βαθμό ικανοποίησης απʼ τους πολιτικούς αρχηγούς (ΠΙΝΑΚΑΣ 6) προηγείται μεν ο Κ. Καραμανλής, αλλά με το χαμηλό 28,9%, ενώ είναι εντυπωσιακό ότι στη δεύτερη θέση είναι ο Αλ. Αλαβάνος με 14,6% και ο Γιώργος έχει πέσει στην τρίτη θέση, με μόλις 10,9%!

Στη δε δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών (ΠΙΝΑΚΑΣ 7) ο Γιώργος παθαίνει κυριολεκτικά στραπάτσο, αφού βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 51,4% αρνητικές γνώμες και μόλις 34% θετικές!

Αξίζει να καταγραφεί η απογοήτευση των πολιτών απʼ τα κόμματα που ψήφισαν στις εκλογές του Σεπτέμβρη (ΠΙΝΑΚΑΣ 8). Το 39% δηλώνει απογοήτευση και το 34,9% ικανοποίηση.

Όταν (ΠΙΝΑΚΕΣ 9 και 10) πάμε στους ψηφοφόρους των δύο μεγάλων κομμάτων, τότε αποτυπώνεται η ακόμα μεγαλύτερη απογοήτευση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα:

• Ικανοποίηση απʼ το κόμμα που ψήφισε εκφράζει το 43,5% των ψηφοφόρων της ΝΔ και μόνο το 18,5% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

• Απογοήτευση εκφράζει το 31,8% των ψηφοφόρων της ΝΔ και, αντίστοιχα, το 54,4% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ!

Μεγάλη κρίση του πολιτικού συστήματος…

Έχει αξία και δείχνει τη βαθιά απογοήτευση των πολιτών έναντι του πολιτικού συστήματος, όπως έχει διαμορφωθεί, το εύρημα (ΠΙΝΑΚΑΣ 11) σύμφωνα με το οποίο:

• Το 53,3% των ερωτηθέντων πιστεύει πως το πολιτικό σύστημα αδυνατεί να λύσει τα προβλήματα της χώρας και να υπηρετήσει τις ανάγκες της, έναντι του 44,8% που έχει αντίθετη άποψη.

Αλλά στο ερώτημα (ΠΙΝΑΚΑΣ 12) ποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν μόνο το 14,7% βλέπει ως λύση τη δημιουργία νέων κομμάτων. Ενώ το 42,3% ζητάει την «είσοδο» στην πολιτική νέων, άφθαρτων προσώπων και το 36% την ενασχόληση με την πολιτική νέων σε ηλικία ατόμων.

Τη δυσπιστία για τον σχηματισμό νέων κομμάτων δείχνει και η απάντηση στο ερώτημα (ΠΙΝΑΚΕΣ 13 και 14) αν ο Β. Βενιζέλος θα πρέπει να μείνει στο ΠΑΣΟΚ και να συνεργαστεί με τον Γ. Παπανδρέου ή να φύγει και να δημιουργήσει δικό του κόμμα. Το 57,9% τάσσεται υπέρ της παραμονής του στο ΠΑΣΟΚ, ενώ το 21,9%, μεταξύ αυτών και ένας στους δέκα ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, πιστεύει πως θα ήταν καλύτερα να φύγει και να δημιουργήσει δικό του κόμμα.

Μαύρα για κυβέρνηση, ακόμα πιο μαύρα για ΠΑΣΟΚ!

Εν μέσω των εξελίξεων της υπόθεσης Ζαχόπουλου, η δημοσκόπηση αποτυπώνει ένα εξαιρετικά αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση.

Μόνο το 27,5% δηλώνει (ΠΙΝΑΚΑΣ 15) ικανοποιημένο απ’ την κυβέρνηση, ενώ το 72,1% δηλώνει καθόλου ή λίγο ικανοποιημένο. Πρόκειται για μια απʼ τις χαμηλότερες «επιδόσεις» ικανοποίησης απʼ την κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια!

Ωστόσο (ΠΙΝΑΚΕΣ 16 και 17), τα πράγματα είναι ακόμα πιο τραγικά για το ΠΑΣΟΚ. Μόνο το 11% δηλώνει ικανοποίηση απʼ την αντιπολίτευση που ασκεί το ΠΑΣΟΚ, ενώ το 88,2% δηλώνει καθόλου ή λίγο ικανοποιημένο! Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ακόμα και το 77,8% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δηλώνει καθόλου ή λίγο ικανοποιημένο απʼ την αντιπολίτευση που ασκεί το κόμμα του!

Μοναδικό παρήγορο για τον Γ. Παπανδρέου είναι (ΠΙΝΑΚΑΣ 18) ότι απʼ όσους τον ψήφισαν στις 11 Νοέμβρη για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, το 56,7% δηλώνει δικαιωμένο για την επιλογή του, ενώ το 27,2% δηλώνει μη δικαιωμένο. Αλλά, επαναλαμβάνουμε, πρόκειται για όσους τον ψήφισαν την 11η Νοέμβρη…

«Ναι» σε μεταρρυθμίσεις, ακόμα και σκληρές!

Είναι εντυπωσιακό το εύρημα (ΠΙΝΑΚΕΣ 19 και 20) σύμφωνα με το οποίο, στην ερώτηση αν η κυβέρνηση μπορεί να κάνει μεταρρυθμίσεις, όταν όλη η αντιπολίτευση διαφωνεί με αυτά που προτείνει:

• Το 60,7% καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ακόμα και υπʼ αυτές τις συνθήκες, έναντι του 36,5% που εκτιμά ότι δεν θα πρέπει να προχωρήσει. Μάλιστα μεταξύ αυτών που καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει είναι και το 54,5% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, καθώς και το 60,1% των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων!

• Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το εύρημα-απάντηση στο ερώτημα αν αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να είναι ήπιες ή σκληρές, αν πρόκειται για το καλό του τόπου. Το 57,2% τις θέλει σκληρές και μόνο το 37,4% τις θέλει ήπιες! Μάλιστα (ΠΙΝΑΚΕΣ 21 και 22) σκληρές τις θέλει και το 50,7% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 56,8% των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων! Είναι αυτά τα ευρήματα μια σημαντική αβάντα στην κυβέρνηση, ιδιαίτερα τώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το Ασφαλιστικό, αλλά και η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών. Και δείχνει και τον βαθμό εμπιστοσύνης στον Καραμανλή, ο οποίος επαγγέλθηκε τις μεταρρυθμίσεις.

Μετεξεταστέα… η κυβέρνηση στη διαφθορά

Απʼ την άλλη μεριά, ωστόσο, είναι αρνητικό και για την κυβέρνηση και για τον Καραμανλή το ότι φαίνεται πως σιγά σιγά χάνουν το ηθικό πλεονέκτημα που είχαν έναντι του ΠΑΣΟΚ στο μείζον ζήτημα της αντιμετώπισης της διαφθοράς. Συγκεκριμένα:

• Το 73,4% των ερωτηθέντων (ΠΙΝΑΚΑΣ 23) πιστεύει πως οι εξαγγελίες περί «μηδενικής ανοχής» στη διαφθορά δεν έγιναν πράξη, έναντι μόνο του 25,3% που διατείνεται ότι πραγματοποιήθηκαν.

• Λάθος στάση καταλογίζει στον Καραμανλή (ΠΙΝΑΚΕΣ 24 και 25) στον χειρισμό της υπόθεσης Ζαχόπουλου το 49,5% και σωστή το 31%. Λάθος χαρακτηρίζει τη στάση Καραμανλή και ένας στους πέντε ψηφοφόρους της ΝΔ (το 21,7%).

• Ωστόσο (ΠΙΝΑΚΑΣ 26), ακόμα και τώρα, η πλειοψηφία του λαού επιδεικνύει εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό. Έτσι, το 65% πιστεύει ότι μετά τα γεγονότα που εκθέτουν άμεσους συνεργάτες και φίλους του ο Καραμανλής «έλαβε το μήνυμα» και εφεξής θα είναι πιο προσεκτικός στην επιλογή των συνεργατών του. Το 31,6% δεν το πιστεύει αυτό…

Χαστούκι στα ΜΜΕ!

Αν όμως η κυβέρνηση μένει… μετεξεταστέα στο θέμα της αντιμετώπισης της διαφθοράς, τα ΜΜΕ δέχονται κυριολεκτικά χαστούκι, μένουν πολύ κάτω απʼ τη βάση στο πώς έχουν καλύψει το θέμα Ζαχόπουλου!

Είναι κυριολεκτικά κόλαφος για τα «παράθυρα» (κυρίως) και γενικότερα για τα ΜΜΕ η γνώμη του λαού. Ίσως να αποτελεί την αρχή του τέλους αυτού του τηλεφασισμού, αυτών των κατʼ επίφασιν «δελτίων ειδήσεων» που υποβαθμίζουν, κακοποιούν την έννοια της ενημέρωσης!

Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΕΣ 27 και 28) μόνο το 16,3% πιστεύει πως τα ΜΜΕ κάλυψαν στις πραγματικές τους διαστάσεις τα γεγονότα τα σχετιζόμενα με την υπόθεση Ζαχόπουλου, ενώ το 47,2% και το 36,2% αντίστοιχα τούς καταλογίζει υπερβολές, μεγαλοποιήσεις, μεροληψία και άλλα συναφή! Μάλιστα αυτό το κλίμα διαπερνά τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων!

Φταίνε και οι πολίτες για τη διαφθορά!

Πάντως, ένα ελπιδοφόρο εύρημα είναι (ΠΙΝΑΚΕΣ 29 και 30) η άποψη του 63,5% των ερωτηθέντων ότι μπορεί τελικά να περιοριστεί η διαφθορά στη χώρα μας. Αντίθετη γνώμη έχει το 35,4%. Και αυτή η εκτίμηση διαπερνά διακομματικά την κοινή γνώμη.

Αλλά ακόμα πιο εντυπωσιακή, που μάλιστα καταγράφεται για πρώτη φορά, είναι η… αυτοκριτική των πολιτών για τα φαινόμενα διαφθοράς (ΠΙΝΑΚΕΣ 31 και 32)!

Και αυτό το πράγματι ελπιδοφόρο εύρημα διαπερνά επίσης διακομματικά τη κοινή γνώμη. Συγκεκριμένα, το 85,5% δηλώνει ότι ευθύνη για τα φαινόμενα διαφθοράς έχουν και οι πολίτες. Μόνο το 13,7% έχει αντίθετη άποψη.

Υπέρ Αλαβάνου-Τσίπρα

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στον ΣΥΝ (ΠΙΝΑΚΑΣ 33) η κοινή γνώμη με ποσοστό 46,8% επικροτεί την απόφαση του Αλ. Αλαβάνου να αποχωρήσει απʼ την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και να εκφράσει την προτίμησή του για τον Αλ. Τσίπρα. Αντίθετη άποψη έχει το 32,3%.

Αξίζει ωστόσο να επισημανθεί ότι (ΠΙΝΑΚΑΣ 34) η πλειοψηφία της κοινής γνώμης εκτιμά (39,5%) ότι ο λόγος ένεκα του οποίου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεπερνά κάποιο -ποσοτικό- όριο είναι το ότι δεν έχει πρόταση διακυβέρνησης και φαίνεται σαν κόμμα διαμαρτυρίας.

Το 26,9% το αποδίδει στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 21,3% κάνει λόγο για τη συνολικότερη διάρθρωση του πολιτικού συστήματος.

Να πάει ο Καραμανλής στην Άγκυρα

Στο ερώτημα αν πρέπει να πάει στην Άγκυρα ο πρωθυπουργός (ΠΙΝΑΚΕΣ 35 και 36), με δεδομένες τις προκλήσεις της Τουρκίας τις τελευταίες ημέρες, το 66,4% εκτιμά ότι τελικά θα πρέπει ο Καραμανλής να πραγματοποιήσει αυτήν την επίσκεψη, έναντι του 26,4% που τάσσεται υπέρ της αναβολής της επίσκεψης.

Με την πλειοψηφούσα άποψη τάσσονται, με μικρές παρεκκλίσεις ως προς τα ποσοστά, οι ψηφοφόροι όλων των κομμάτων.

Να επανεκλεγεί ο Τάσσος

Έχει ακόμα ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι με μεγάλη πλειοψηφία 47,1% οι ερωτηθέντες τάσσονται υπέρ της επανεκλογής του Τ. Παπαδόπουλου στην Προεδρία της Κύπρου, εξαιτίας και της σθεναρής του αντίστασης στο Σχέδιο Ανάν (ΠΙΝΑΚΑΣ 37).

Κατά της επανεκλογής του τάσσεται μόλις το 13,4%.

Αλλά είναι αξιοσημείωτο ότι ένα μεγάλο ποσοστό 38,7% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τα πολιτικά της Κύπρου. Φαίνεται πως η τάση των ΜΜΕ να υποβαθμίζουν μέχρις εξαφάνισης τις εξελίξεις στο Κυπριακό και στην Κύπρο έχει παίξει σοβαρό ρόλο…

Τέλος (ΠΙΝΑΚΑΣ 38), η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης, συγκεκριμένα το 71,9%, πιστεύει πως ζει χειρότερα απʼ τους άλλους πολίτες της ΕΕ.

Ότι ζούμε καλύτερα πιστεύει μόνο το 12,1% των ερωτηθέντων.

Αυτή η εκτίμηση, σοβαρή έτσι κι αλλιώς, αν συσχετιστεί με άλλα ευρήματα που δείχνουν απαισιοδοξία για το (οικονομικό) μέλλον των πολιτών και των νοικοκυριών, αποτελεί ένα ακόμα αρνητικό εύρημα για τα κυβερνητικά πεπραγμένα…


Σχολιάστε εδώ