XΡΗΜΑτιστήριο

>«Μπήκε, βγήκε» θετικά! Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στο Χρηματιστήριο Αξιών, τόσο κατά την τελευταία συνεδρίαση του 2007 όσο και κατά την πρώτη του 2008. Έτσι, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 5.178,83 μονάδες πριν και στις 5.207,44 μετά, παρουσιάζοντας άνοδο 0,52% και 0,55 % αντίστοιχα.

> Μεγάλες οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Καραμανλή το 2008, καθώς οι φιλόδοξοι στόχοι του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2007-2010 συνδέονται με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, τις άμεσες και έμμεσες επενδύσεις, τον κρατικό δανεισμό, τις φορολογικές ρυθμίσεις, την πορεία του πληθωρισμού, τις αποκρατικοποιήσεις, την ακρίβεια, το Ασφαλιστικό, τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του δημόσιου τομέα και τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

> Όταν οι περισσότεροι, για να μην πούμε όλοι, κονδυλοφόροι του οικονομικού ρεπορτάζ σιωπούν, εμείς εδώ συνεχίζουμε τις αποκαλύψεις μας σχετικά με τις φερόμενες ως παράνομες δανειοδοτήσεις των πρώην διοικούντων την ΑΤΕbank! «… Κατά την υπ’ αριθμόν 32/23-8-2000 συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου Χορηγήσεων της ΑΤΕ (Λάμπρου, Σαντιξής, Καζαντζής, κ.λπ.) εγκρίθηκε η χορήγηση δανείου 6 δισ. δρχ. στην εταιρεία ΑΛΦΑ ΑΛΦΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ για την εξαγορά του 40% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΕΣΧΑ ΕΛΛΑΣ, που το κατείχε ο Απόστολος Αλλαμανής, αν και το ΓΣΧ γνώριζε ότι το προϊόν του δανείου θα χρησιμοποιούνταν για σκοπό άλλον από αυτόν που φαινομενικά χορηγήθηκε και συγκεκριμένα με το ποσόν αυτό θα εξοφλούνταν εν μέρει προσωπικό δάνειο που είχε χορηγηθεί στον Απόστολο Αλλαμανή…». Έχουμε συνέχεια…

> Αποδόσεις μέχρι και 314,7% παρακαλώ! Κερδισμένους βρήκε το τέλος του 2007 τους περισσότερους εισηγμένους τίτλους, καθώς τα ετήσια κέρδη του Γενικού Δείκτη άγγιξαν το 17,86%, σε βάση πενταετίας το 253%, με τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο 15,9%, της μεσαίας κέρδη 19,5% και της μικρής να ενισχύεται κατά 20,1%. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες την καλύτερη επίδοση την κατέγραψε αυτός των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, που παρουσίασε κέρδη της τάξης του 73,67%. Από τις μετοχές του FSTE-20 τα υψηλότερα κέρδη τα σημείωσαν οι ΔΕΗ, 3Ε και Εθνική Τράπεζα, από τον FTSE-40 οι Sprider, Ελληνικά Χρηματιστήρια και Σαράντης, ενώ από τον FTSE-80 οι Centric Multimedia, Παρνασσός και ΑΒ Βασιλόπουλος.

> Επειδή πολλά ακούγονται σχετικά με το ύψος του τιμήματος των 17,8 εκατομμυρίων ευρώ, θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ολοκλήρωση του οικονομικού ελέγχου δεν θα αποτελέσει τροχοπέδη στην οριστική εξαγορά της Proton Ασφαλιστική από την Commercial Value.

> Τι σας λέγαμε; Με το βλέμμα στραμμένο στις αλλαγές του συνταξιοδοτικού και στις φορολογικές ελαφρύνσεις που έχουν απαιτήσει από τα συναρμόδια υπουργεία, «ζουν και αναπνέουν» αυτήν την περίοδο οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις της χώρας.

> Διευκρίνιση και από την εταιρεία του μπαμπά! Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ξυλεμπορίας, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 5.131.803,60 ευρώ, διαιρούμενο σε 11.663.190 μετοχές ονομαστικής αξίας 0,44 ευρώ εκάστη.

> Παρά την άρση της επιτήρησης, η χώρα μας εξακολουθεί να διαθέτει το δεύτερο σε μέγεθος δημόσιο χρέος και τη χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα, μεταξύ των μελών της «σύγχρονης» Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που στιγματίζει και την αγορά ομολόγων.

> Ο καθένας με τον πόνο του καθώς οι «μεγάλοι» επενδυτικοί οίκοι προτείνουν τις «μεγάλες» εγχώριες εταιρείες, μετοχές των οποίων διαθέτουν και στα χαρτοφυλάκιά τους! Συστάσεις αγοράς λοιπόν από τις UBS, Deutsche Bank και ΗSBC για τις Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και ΟΠΑΠ.

> Κάθε αρχή και! Για να δούμε αν ο Ιανουάριος, από πλευράς επενδυτικών αποδόσεων, παρουσιαστεί και πάλι συνεπής, αν δηλαδή οι μετοχές ακολουθήσουν την παράδοση των τελευταίων χρόνων, που τις θέλει να πραγματοποιούν υψηλές διακυμάνσεις.

> «Ψάξε ψάξε, μήπως και βρεις!» Ο λόγος για την απεγνωσμένη προσπάθεια της διοίκησης της Aspis Bank να προχωρήσει σε αναζήτηση κάθε είδους συνεργασίας με εγχώριο ή αλλοδαπό επενδυτικό σχήμα.

> Εκ του αποτελέσματος θα κριθούν τα πολυδιαφημισμένα πρόστιμα των «υποτιθέμενων» ανεξάρτητων αρχών, καθώς και εφέσιμα είναι και οι γνωμοδοτήσεις των νομικών αρνητικές, αλλά και σθεναρά υπερασπίζονται ενώπιον της Δικαιοσύνης.

> «Χέρι χέρι» και στις ενδοομιλικές κινήσεις! Στις 28/12 η Marfin Popular Bank προέβη στην απόκτηση 1.200.000 μετοχών της Marfin Investment Group, ενώ την ίδια ημέρα η δεύτερη προχώρησε στην αγορά 450.000 ιδίων μετοχών της. Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που μελετά να θέσει, σε προσεχή γενική συνέλευση, θέμα ακύρωσης ιδίων μετοχών.

> Πλούσιοι θα γίνουν όσοι έχουν εκ των έσω πληροφόρηση! Ο λόγος γι’ αυτούς που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με την αγορά ακινήτων και κινούνται ως «δορυφό ροι» γύρω από υπουργούς – νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, οι οποίοι είναι σε θέση να γνωρίζουν, πριν από όλους εμάς τους «κοινούς θνητούς», ποια από τα εκτός σχεδίου οικόπεδα πρόκειται να ενταχθούν στο σχέδιο πόλεως.

> Να και το πρώτο Road Show του 2008! Η «πολυπαιγμένη» εταιρεία Sal Oppenheim έχει αναλάβει, για τα μέσα Ιανουαρίου, την οργάνωση της «παρθενικής» παρουσίασης, στην οποία θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων οι Alapis, Lamda Development και Αττικής.

> Σε ποιους απευθύνονται άραγε; Βομβαρδισμός ολοσέλιδων διαφημιστικών καταχωρήσεων σε οικονομικά κυρίως έντυπα, που αφορούν αναλύσεις αγορών και υπηρεσίες διαχείρισης χαρτοφυλακίων, αποκλειστικά και μόνο στην αγγλική γλώσσα.

> «Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε!» Η αναφορά μας στους «παράξενους» λόγους στους οποίους αποδίδεται η παραίτηση του καθηγητή κ. Μαγείρου από τη θέση του μέλους του διοικητικού συμβούλιου της ΔΕΗ.

> Τα προβλήματα στις ΔΕΚΟ όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά αντιθέτως αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς, καθώς τα ελλείμματα παραμένουν, ενώ η αδυναμία παρουσίασης ολοκληρωμένων στοιχείων επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

> Θεατής και πάλι η κυβέρνηση! Δεν ξέρουμε αν οι εκτιμήσεις σχετικά με τον κύκλο εργασιών και τα μετά φόρων κέρδη του 2008 είναι υπεραισιόδοξες, αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι οι ενδιαφερόμενοι στην ΕΥΑΘ έχουν ήδη «βγάλει τα μαχαίρια».

> Επιχειρηματική ή πολιτική ήταν τελικά η συμβιβαστική λύση που επετεύχθη μεταξύ της ΕΛΠΕΤ – ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ και της κυβέρνησης των Σκοπίων; Μπορεί τα 40 εκατομμύρια δολάρια να ακούγονται πολλά, δεν αντιστοιχούν όμως στο 100% της απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου!

> Πόσα υπουργεία, υπηρεσίες και οργανισμοί εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στη μοιρασιά των κονδυλίων του ΚΠΣ για την περιφέρεια; Η απάντηση καταδεικνύει και τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ τους!

> Συμφωνούμε με την πολιτική ορισμένων εισηγμένων εταιρειών, για «γενναία» επιστροφή χρημάτων στους μετόχους τους, αρκεί όμως να μη γίνεται κάτω από πιέσεις και εις βάρος της ανάπτυξής τους!

> Δεν είναι όλα ρόδινα! Άλλη μια εισηγμένη εταιρεία που λίγο πριν από τη λήξη της τρέχουσας χρήσης προχωρά στην έκδοση ομολογιακού δανείου, το οποίο θα χρησιμοποιήσει αποκλειστικά και μόνο για την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού και την εξυπηρέτηση τρεχουσών αναγκών. Περί της Δάιος Πλαστικά ο λόγος.

> Φταίμε και εμείς! Μαθαίνουμε ότι με δανεικά πραγματοποιήσαμε και φέτος τα γιορτινά μας ταξίδια, ενώ πληροφορούμαστε ότι με πιστωτικές κάρτες πληρώθηκαν τα περισσότερα «πακέτα», που είχαν αλλοδαπούς προορισμούς.

> Γεια σου, κ. Καπράλο… με τα «ωραία σου»! Αυτά που θα έπρεπε να είχε πράξει το 2007, όπως την εισαγωγή του πρώτου ETF και τη δημιουργία της ΕΝΑ, έρχεται να τα πλασάρει ως νέα το 2008.

> Κατά παράδοση, δανειζόμαστε σχετικά νωρίς και ελαφρώς «τσιμπημένα»! Αυτό τουλάχιστον δείχνουν και οι πρόσφατες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου, το οποίο μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2008 ετοιμάζεται να «λάβει» κάποια δισ. ευρώ.

> Την τελευταία χρηματιστηριακή συνεδρίαση του 2007 επέλεξαν ορισμένες εισηγμένες επιχειρήσεις για να ανακοινώσουν αλλαγές σε υψηλόβαθμο στελεχικό προσωπικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αντικατάσταση των ελεγκτών στις εταιρείες Βάρδας ΑΕΒΕΕ και Πειραιώς.

> Οι αλλοδαπές πιστωτικές «ανωμαλίες» αναμένεται να ομαλοποιήσουν τα εγχώρια επιτόκια καταθέσεων. Τώρα στα δύσκολα θα φανούν άλλωστε οι τραπεζίτες που «ξέρουν καλά τη δουλειά τους», που γνωρίζουν να πουλούν ακόμα και «φθηνό» χρήμα.

> Με αφορμή την πρόσφατη πιστωτική κρίση που οδηγεί στη δραματική μείωση των επενδύσεων, για να δούμε αν οι επιχειρηματικές συμφωνίες μεταξύ εγχώριων ή αλλοδαπών, εισηγμένων και μη εταιρειών το 2008, είναι ικανές να ξεπεράσουν τα αντίστοιχα 12 δισ. του 2007;

> Κάθε πέρυσι και καλύτερα! Με πτώση του τζίρου που ξεπερνά το 15% κλείνει για τους εμπόρους η εορταστική περίοδος του 2007, ενώ για πολλούς οι εκπτώσεις του Ιανουαρίου αποτελούν το τελευταίο «χαρτί», πριν από το οριστικό «λουκέτο».

> Εκ του αποτελέσματος θα κριθεί η νέα μόδα που θέλει την απόκτηση μειοψηφικών εταιρικών πακέτων με τα οποία αποκτούν το δικαίωμα να ρυθμίζουν τις εξελίξεις, χωρίς όμως να αναλαμβάνουν την ευθύνη άσκησης διοίκησης.

> Όταν οι περισσότεροι από τους βασικούς μετόχους των εισηγμένων εταιρειών απουσιάζουν λόγω διακοπών υπάρχουν κάποιοι άλλοι που εκλέγουν ακόμα και μέλη διοικητικού συμβουλίου. Ο λόγος για τις επιχειρήσεις Elmec Srort ABETE και Unibrain.

> Η προσπάθεια σύνδεσης των αμοιβών των υψηλόβαθμων στελεχών με την πορεία των τιμών των μετοχών των εκάστοτε εισηγμένων εταιρειών αποτελεί παγίδα τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις.

> Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΛΠ και ΕΥΑΘ είναι κάποια από τα «κρατικόχαρτα» στα οποία η Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών και το ελληνικό Δημόσιο κατέχουν σημαντικά ποσοστά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πρόγραμμα αποκρατικοποίησής τους.

> Πάντα κάτι άλλο τους φταίει! Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η μεγάλη αύξηση του ελλείμματος στο ενδεκάμηνο οφείλεται μεταξύ άλλων στην εκτέλεση αποφάσεων του Διαιτητικού Δικαστηρίου για την Ολυμπιακή και στις αυξημένες δαπάνες υλοποίησης των έργων του Γʼ ΚΠΣ.

> Από «προέδρους» άλλο τίποτε! Στην «πανηγυρική» πρώτη συνεδρίαση του 2008 μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν οι πρόεδροι της ΕΧΑΕ, του ΧΑ, της Κεφαλαιαγοράς, του ΣΜΕΧΑ, της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών, της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών και του Συνδέσμου Επενδυτών Διαδικτύου.

> Τα προβλήματα από τη διεθνή κρίση των ενυπόθηκων δανείων, και όχι μόνο, καλά κρατούν! Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Citigroup στο δ΄ τρίμηνο, αναμένεται να προχωρήσει σε διαγραφές ζημιών, απομειώσεις ενεργητικού, ύψους 12 δισ. δολαρίων.

> Ίσως του χρόνου! Απ’ ό,τι φαίνεται, η παρακράτηση των πόρων που έχει εισπράξει το υπουργείο Οικονομίας για λογαριασμό των δήμων παρατείνεται, καθώς, σύμφωνα με τις προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, οι ΟΤΑ δεν προλαβαίνουν να είναι λογιστικά «ενήμεροι».

> Ποιο είναι αυτό το περίφημο «εταιρικό γεγονός» που οδήγησε στη μείωση, από 25,097% σε 24,823%, της συμμετοχής του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Everest, στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας του;

> Τα βρήκαν σε όλα! Στο πλαίσιο της νέας επιχειρησιακής σύμβασης, η διοίκηση της ATEbank μοίρασε στους εργαζομένους της εορταστικά «δώρα». Οι αυξήσεις στα επιδόματα και στους χαμηλούς μισθούς είχαν την τιμητική τους, ενώ σε καλό δρόμο φαίνεται να είναι οι συζητήσεις για το νέο σύστημα αξιολόγησης, την αναμόρφωση του βαθμολογίου και τη διευθέτηση οικονομικών εκκρεμοτήτων με το Ταμείο Υγείας.

> Κατά τα άλλα όλα καλά… για την κυβέρνηση! Η κάκιστη πορεία του ελλείμματος που εμφανίζει το εμπορικό ισοζύγιο οδήγησε τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας να ζητήσει την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών.

> Με κέρδη δεκαετίας έκλεισε «πετρελαϊκά» το 2007, καθώς οι τιμές του από τις αρχές του έτους έχουν αυξηθεί κατά περίπου 60%, αγγίζοντας μάλιστα τον Νοέμβριο το υψηλό ρεκόρ των 99,29 δολαρίων.

> Άνοδο για έβδομη συνεχόμενη χρονιά; Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών ανήλθε μεσοβδόμαδα η τιμή του χρυσού, ξεπερνώντας τα 843 δολάρια την ουγκιά, επηρεαζόμενη θετικά από την υποχώρηση του δολαρίου και την ενίσχυση των πετρελαϊκών τιμών.

> Αυτά και αν ήταν πρωτοχρονιάτικα μηνύματα με νόημα! Για σύγκρουση με τα φαινόμενα διαφθοράς μίλησε ο πρωθυπουργός, για κυβερνήσεις που συγκαλύπτουν σκάνδαλα έκανε αναφορά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ για το δικαίωμα στη δουλειά, τους ανθρώπινους μισθούς, τα μεροκάματα, τις συντάξεις και τα διευρυμένα ασφαλιστικά δικαιώματα έκαναν λόγο οι αρχηγοί των κομμάτων της Αριστεράς.


Σχολιάστε εδώ