Τεράστια ήττα των αμερικανικών σχεδίων

Ο πραγματικός λόγος γι’ αυτήν του την απόφαση ήταν η προσπάθεια να απομακρυνθεί χρονικά από τα δραματικά γεγονότα η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες, έτσι ώστε η αυξημένη συμπάθεια προς την Μπούτο να μη σηματοδοτήσει την άνοδο της εκλογικής επιρροής του κόμματός της.

Τίποτε ωστόσο δεν είναι ίδιο μετά τη δολοφονία της. Η απόφαση των στελεχών του κόμματός της, την περασμένη Κυριακή, να εκχωρήσουν την ηγεσία του κόμματος (που είχε ιδρύσει ο πατέρας της Μπεναζίρ) στον γιο της και τον σύζυγό της δεν έλυσε το πρόβλημα, αλλά αντίθετα έδειξε ακόμη πιο έντονα πόσο μεγάλο είναι το κενό που άφησε πίσω της, μια και πρόκειται για πρόσωπα που στερούνται οποιασδήποτε λαϊκής αποδοχής. Ο 19χρονος γιος σπουδάζει στην Οξφόρδη, απουσιάζοντας πολλά χρόνια από το Πακιστάν, ενώ ο πρώην σύζυγός της έχει ταυτιστεί με τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς, με αποτέλεσμα η μεν Δικαιοσύνη της Σουηδίας να τον έχει καταδικάσει σε 8 χρόνια κάθειρξης με κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και ο δε λαός του Πακιστάν να τον αποκαλεί ο «κύριος 10%», μια και αυτή ήταν η μίζα που έπαιρνε για τον εαυτό του από κάθε κρατική προμήθεια που υπέγραφε, όσο ήταν στην κυβέρνηση μαζί με την Μπεναζίρ.

Μοχλός εξελίξεων ενδέχεται να αποδειχθεί, ωστόσο, η πρόσκληση που απηύθυνε ο «κύριος 10%» στον ΟΗΕ να διατάξει διεθνή έρευνα για τις αιτίες του θανάτου της Μπούτο, υποδεικνύοντας μάλιστα τη βρετανική κυβέρνηση (αποικία της οποίας ήταν το Πακιστάν μέχρι το 1947) ως πιθανή σύμβουλό του σ’ αυτήν την έρευνα. Αφορμή γι’ αυτήν την πρωτοβουλία στάθηκε η άγαρμπη προσπάθεια της κυβέρνησης Μουσάραφ να κρύψει το γεγονός ότι ο θάνατος της Μπούτο προήλθε από πυροβολισμούς, αποδίδοντας το μοιραίο γεγονός στην έκρηξη που ακολούθησε, έτσι ώστε να μη φανούν τα εγκληματικά κενά που υπήρχαν στην ασφάλειά της. Πιθανή όμως προσπάθεια των Βρετανών και του ΟΗΕ να παρέμβουν στα εσωτερικά του Πακιστάν, ακόμη και στα άδυτα των αδύτων όπως είναι η περίφημη μυστική του υπηρεσία ISI, θα οδηγήσει σε έκρηξη το μίσος των Πακιστανών εναντίον των Δυτικών και στο απόγειο την ήδη μεγάλη συμπάθειά τους προς την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν. Αρκεί να αναφερθεί ότι έρευνα που έγινε τον Αύγουστο ανέδειξε πιο δημοφιλή προσωπικότητα στο Πακιστάν τον Μπιν Λάντεν, με ποσοστό αποδοχής 46% και κατόπιν τον Μουσάραφ με 38%!

Ήδη ο θάνατος της Μπούτο έριξε νέο λάδι στη φωτιά που σιγόβραζε το προηγούμενο διάστημα με τις σχεδόν καθημερινές επιθέσεις αυτοκτονίας και, το χειρότερο, την ντε φάκτο αυτονόμηση ακριτικών περιοχών στις οποίες όλη η εξουσία είχε μεταφερθεί στους φύλαρχους, οι περισσότεροι εκ των οποίων διατηρούν σχέσεις αίματος με τους Ταλιμπάν και τους φονταμενταλιστές του ισλάμ από το Πακιστάν (γνήσιο τέκνο της προαναφερόμενης μυστικής υπηρεσίας του, της ISI, που τους εκπαίδευε για να τους αξιοποιήσει στο Κασμίρ…). Η δολοφονία της Μπούτο έβαλε στον χορό του αίματος και τους σχετικά μετριοπαθείς οπαδούς της, με αποτέλεσμα σε συγκρούσεις τους με την Αστυνομία να σκοτωθούν περισσότερα από 30 άτομα μέχρι στιγμής.

Δεν υπάρχει λοιπόν αμφιβολία ότι όσο περνάει ο καιρός η κατάσταση στο Πακιστάν εκτραχηλίζεται, σηματοδοτώντας μια τεράστια ήττα των αμερικανικών σχεδίων, και είναι όλο και πιο δύσκολο να ελεγχθεί…


Σχολιάστε εδώ