Στο ίδιο έργο θεατές…

ΤΥΠΙΚΑ εδώ και έξι ημέρες τρέχουμε στους ρυθμούς του 2008, πολιτικά ωστόσο το… 2007 συνεχίζει ακάθεκτο! Η υπόθεση Ζαχόπουλου εξακολουθεί να κυριαρχεί στην επικαιρότητα και οι διαδοχικές αποκαλύψεις (καταγγελίες) ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στο σκηνικό της χώρας. Στο Αιγαίο οι Τούρκοι συνεχίζουν τις προκλήσεις τους, ο Αρχιεπίσκοπος ανεβαίνει –με απαράμιλλο κουράγιο και στωικότητα– τον Γολγοθά του, ενώ σε δύο περιοχές του πλανήτη, Πακιστάν και Κένυα, μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος.

Για τρίτη συνεχή εβδομάδα η κυβέρνηση βρίσκεται στη δίνη της υπόθεσης του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς οι διαδοχικές αποκαλύψεις προσδίδουν και νέες διαστάσεις στο θέμα. Πολιτικές, αστυνομικές, δικαστικές, ερωτικές… Δεν εννοεί, προφανώς, όλα αυτά το site του πρωθυπουργού, που υπογραμμίζει ότι «το 2008 έρχεται γεμάτο προκλήσεις για όλους μας». Το ροζ διαδέχεται το γκρίζο, όταν δεν επικρατεί το κίτρινο. Η έμμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού με το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι θα τηρήσει τη συμφωνία του με τον λαό για διαφάνεια, ελάχιστα άμβλυνε τις εντυπώσεις, όπως επίσης και τις εντεινόμενες ανησυχίες των στελεχών της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα στο Μαξίμου επικρατεί αμηχανία λόγω των επιθέσεων που δέχεται ως προς τους χειρισμούς του, αλλά και την εμπλοκή του στενού συνεργάτη του κ. Καραμανλή, Γ. Αδριανού. Η κυβερνητική εκδοχή ότι η υπόθεση είναι μόνο «ροζ» αποδυναμώνεται μετά τις νεώτερες αποκαλύψεις, σύμφωνα με τις οποίες πίσω από την 35χρονη ενδεχομένως λειτουργούσε κύκλωμα εκβιαστών. Το οποίο προσπαθούσε να επιτύχει ευνοϊκές αποφάσεις του πρώην γενικού γραμματέα για αποχαρακτηρισμούς αρχαιολογικών χώρων κ.ά. Οι αστυνομικές αρχές εξέτασαν το περίφημο βίντεο και κατέληξαν ότι είναι μονταρισμένο, ενώ στα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία διακινούνται φήμες και σενάρια για περισσότερα βίντεο με πιο γαργαλιστικές λεπτομέρειες. Ενώ οι δικαστικές έρευνες ξεκίνησαν προκειμένου να διαπιστώσουν αν ευσταθούν οι καταγγελίες για παρατυπίες σε παλαιότερες αποφάσεις του κ. Ζαχόπουλου.

Επιμένει…

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ δείχνει αποφασισμένο να μην επιτρέψει στην κυβέρνηση να απεμπλακεί τόσο εύκολα από την υπόθεση και εκτοξεύει καταγγελίες για προσπάθεια συγκάλυψης του «σκανδάλου». Την περασμένη Τετάρτη, μάλιστα, βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή ζητώντας αποδείξεις και ονόματα, την οποία συνόδευσαν με καταγγελίες για αδιαφάνεια και κακοδιαχείριση χρημάτων του υπουργείου Πολιτισμού. Ταυτόχρονα, έκαναν λόγο για σκανδαλώδεις αποφάσεις και ρυθμίσεις, τακτοποιήσεις ημετέρων και εμπλοκή συγγενικών προσώπων κυβερνητικών στελεχών σε κρατικές δραστηριότητες. Τα κόμματα της Αριστεράς έχουν τις δικές τους αγωνίες: Το ΚΚΕ ανησυχεί για την τύχη του κομμουνισμού στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ –διά στόματος Αλ. Αλαβάνου– δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του ελληνικού λαού.

Την ίδια στιγμή οι δημοσκοπήσεις δείχνουν περαιτέρω κάμψη του δικομματισμού και άνοδο των μικρότερων κομμάτων, έτσι που αρκετοί αναλυτές να σπεύδουν να εκτιμήσουν ότι η αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές θα είναι κάτι το ακατόρθωτο. Σε διάστημα λίγων εβδομάδων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «έχασαν» περισσότερο από 2 μονάδες, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «επιτυγχάνει» το χαμηλότερο ποσοστό τα τελευταία χρόνια στις δημοσκοπήσεις.

Προκλήσεις

Παραμονές της επίσκεψης του Κ. Καραμανλή στην Άγκυρα, οι Τούρκοι κλιμακώνουν τις προκλήσεις τους, επεκτείνοντάς τες στον λεγόμενο… «πόλεμο της τσιπούρας». Οι επίσημες καταγγελίες της γειτονικής χώρας ότι έλληνες ψαράδες παραβιάζουν τα χωρικά της ύδατα όταν ψαρεύουν πέριξ των Υμίων δεν προδίδουν το ενδιαφέρον της για τα ψάρια, αλλά υποκρύπτει διεκδικήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή του Αιγαίου. Για τον λόγο αυτόν προκάλεσε και την έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.

Η στάση ωστόσο της Τουρκίας προβληματίζει το Μαξίμου, ενώ αυξάνονται μέσα στην κυβέρνηση εκείνοι που αντιτίθενται στην επίσκεψη του κ. Καραμανλή στην Άγκυρα. Στο Πακιστάν, μετά τη δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο, επικρατεί αναταραχή και χάος, ενώ η απόφαση του Μουσάραφ να μεταθέσει την ημερομηνία των εκλογών, κόντρα στις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, επιβαρύνει περισσότερο το κλίμα. Ο Μουσάραφ κατηγορεί την Αλ Κάιντα για τη δολοφονία, ενώ οι αρχές της χώρας επιμένουν στην εκδοχή του… ατυχήματος και οι ΗΠΑ δήλωσαν πρόθυμες να βοηθήσουν στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Στην Κένυα πάλι, το αμφισβητούμενο αποτέλεσμα των εκλογών ήταν η σπίθα για τον εμφύλιο που τείνει να πάρει διαστάσεις εθνικής εκκαθάρισης. Ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται καθημερινά, ο αριθμός των τραυματιών είναι ανυπολόγιστος, ενώ η διεθνής κοινότητα αδυνατεί να παρέμβει αποτελεσματικά.

Κατά τα λοιπά, η τιμή του πετρελαίου τραβάει την ανηφόρα, την εβδομάδα που πέρασε έσπασε το ρεκόρ των 100 δολαρίων το βαρέλι και αυτό ήταν απλώς το πρόσχημα για νέο κύμα αυξήσεων σε προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης, με τους κερδοσκόπους να δρουν ανεξέλεγκτοι στην εγχώρια αγορά. Πάντως εδώ στην Ελλάδα τα σεξουαλικά όργια των φίλων του πρωθυπουργού σκεπάζουν κάθε άλλο θέμα… Μπράβο μας…


Σχολιάστε εδώ