Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δδ Καλή χρονιά να έχουμε. Με υγεία, ευτυχία και -ει δυνατόν- κέρδη και υπεραξίες μεγαλύτερες των προσδοκιών μας!

δδ Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2008. Ο Γενικός Δείκτης φλερτάρει με τις 5.200 μονάδες, μεσούσης της πρώτης συνεδρίασης της νέας χρονιάς. Το κλίμα δεν είναι ακριβώς εορταστικό αλλά η εικόνα είναι ήρεμη, απουσιάζουν οι έντονες διακυμάνσεις και τα πάντα βαδίζουν σε ρυθμούς… 2007. Ή, σωστότερα, σε ρυθμούς όμοιους με αυτούς που μας αποχαιρέτησε το 2007. Κι αν δεν σας πείθει για… θετική μια τέτοια εικόνα, φανταστείτε πως το άνοιγμα στις ευρωαγορές ήταν, στην καλύτερη περίπτωση, πολύ πιο «επιφυλακτικό» από το αντίστοιχο του ΧΑ, ενώ η πρώτη μεγάλη επιχειρηματική είδηση από την άλλη όχθη του Ατλαντικού ήταν αυτή της πρόβλεψης της μεγαλύτερης τράπεζας του κόσμου, της Citibank, για διαγραφές ζημιών από επισφαλή δάνεια, ύψους τουλάχιστον 12 δισ. δολαρίων μόνο για το δ’ τρίμηνο του έτους που ολοκληρώθηκε!

δδ Κι αν επιμένετε να βλέπετε τα πράγματα απαισιόδοξα, σκεφτείτε τελικά πως «κουτσά στραβά» η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά πέτυχε να κλείσει το 2007 με κέρδη σχεδόν 18 ποσοστιαίων μονάδων, την ώρα που από τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες του πλανήτη ξεχώρισε ο Nasdaq με κέρδη 9,8%!

δδ Δεν ξέρω πόσοι εξ’ υμών το έχετε συνειδητοποιήσει αλλά η ελληνική αγορά πέτυχε ένα αξιοζήλευτο ρεκόρ το 2007: έκλεισε για πέμπτη (!) συνεχόμενη χρονιά με κέρδη. Ισχνά, με τζίρο διαρκώς μειούμενο χρόνο με τον χρόνο, αλλά πάντως κέρδη!

Κάτι που πολύ θα ήθελαν να τους συμβεί αγορές πολύ πιο «σοβαρές» από τη δικιά μας…

Και σε τελική ανάλυση, δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ολοένα και περισσότερα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια αυξάνουν τις τοποθετήσεις τους στο ΧΑ. Σε κάθε περίπτωση έχει δείξει πολλάκις δείγματα ασφαλούς επενδυτικού λιμένα σε καιρούς χαλεπούς για το σύνολο των διεθνών χρηματαγορών.

δδ Στα αμιγώς τεχνικά των επόμενων ημερών, κανείς δεν πρέπει να περιμένει εξάρσεις και εντυπωσιακές μεταβολές. Η περίοδος είναι αναγνωριστική, τα δεδομένα που πρέπει να καλυφθούν είναι γνωστά εδώ και καιρό (επιχειρηματικά deals, επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων, κ.λπ.), και προς ώρας εκείνο που προέχει είναι η ανασύνταξη δυνάμεων και η αποκρυστάλλωση των επενδυτικών στρατηγικών που εις έκαστος θα επιλέξει. Οψόμεθα λοιπόν…

ΥΓ.: Η εποχή ευνοεί τις πάσης φύσεως προβλέψεις, εκτιμήσεις και τα… στοιχήματα. Φαίνεται λοιπόν (αντιγράφω το αποτέλεσμα δημοσκόπησης γνωστού εξειδικευμένου περί τα οικονομικά site) ότι σχεδόν 7 στους 10 εμπλεκόμενους με το ΧΑ πιστεύουν πως και φέτος η αγορά μπορεί να δώσει κέρδη και υπεραξίες. Την ίδια ώρα δημοσιεύονταν εκθέσεις-συστάσεις γνωστών οίκων του εξωτερικού (UBS, Deutsche Bank και ΗSBC), οι οποίες -εφόσον επαληθευτούν- θα δώσουν «φτερά» στην ελληνική αγορά. Ίδωμεν και εδώ…


Σχολιάστε εδώ