ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών η δημοσίευση του νόμου Ρουσόπουλου, τον Ιούλιο του 2007, είναι το ορόσημο, η τελευταία ημερομηνία μέχρι την οποία οι επιστροφές στις διαφημίσεις μπορούν να ξεπερνούν το 9,9% χωρίς κυρώσεις, εφόσον οι σχετικές συμβάσεις κατατέθηκαν στην Εφορία. Η διάταξη στο σχέδιο νόμου αναφέρει (άρθρο 31 πως «η απαγόρευση της άμεσης ή έμμεσης καταβολής της ανωτέρω επιβράβευσης, από τους διαφημιστές στους διαφημιζόμενους, ισχύει κατ’ εξαίρεση από 1.1.2008 και μόνο για τις συμβάσεις που είχαν καταρτιστεί πριν από τη δημοσίευση του νόμου αυτού εγγράφως μεταξύ επιχειρήσεων Μέσων Ενημέρωσης και διαφημιστών ή και διαφημιζομένων και είχαν γνωστοποιηθεί ή αναγγελθεί στις αρμόδιες ΔΟΥ, εντός της νομίμου προθεσμίας, αλλιώς η εν λόγω απαγόρευση ισχύει από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου». Δηλαδή για τις συμβάσεις του τελευταίου 5μήνου ισχύουν οι κυρώσεις του νόμου Ρουσόπουλου (ν. 3592/2007), άρα προβλέπονται 5πλάσια πρόστιμα της αξίας της επιστροφής.

Επίσης, στο ίδιο σχέδιο νόμου προβλέπεται πως οι αλλαγές στη μείωση των εκπτώσεων στην ανταλλακτική διαφήμιση από 99% σε 80% ισχύουν από την περασμένη Τρίτη, δηλαδή από την 1.1.2008. Θυμίζουμε πως πλέον για την ανταλλακτική διαφήμιση ισχύουν τα εξής: «Όταν συνάπτονται ανταλλακτικές συμβάσεις μεταξύ των πάσης φύσεως μέσων ενημέρωσης για την αμοιβαία διαφημιστική προβολή τους, οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι, καθώς και οι λοιπές επιβαρύνσεις υπέρ του Δημοσίου και τρίτων, υπολογίζονται με βάση την τιμή του τιμολογίου, όπως αυτή προκύπτει μετά την αφαίρεση τυχόν χορηγούμενης έκπτωσης από τις τιμές του ειδικού τιμοκαταλόγου. Στην περίπτωση αυτή, η έκπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσοστό 80% της αξίας του τιμοκαταλόγου της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού».

Κι ακόμη πως «για υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον των φορολογικών αρχών και των διοικητικών δικαστηρίων για την εφαρμογή των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου λαμβάνονται οι εκπτώσεις, όπως αυτές προκύπτουν από τα εκδοθέντα στοιχεία και έχουν καταχωρηθεί στα τηρούμενα βιβλία των επιχειρήσεων».


Σχολιάστε εδώ