ο Δαίμονας των δημαρχείων

Πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Σαλαμίνας Νίκος Δεβελέκος ισχυρίστηκε ότι δύο άγνωστοι ροπαλοφόροι μπήκαν στα γραφεία του συλλόγου και τον έκαναν… μαύρο στο ξύλο. Γεμάτος αίματα, κατάφερε να πάει μέχρι το Κέντρο Υγείας για τις πρώτες βοήθειες. Ύστερα από δύο ημέρες άρχισε να θυμάται με λεπτομέρειες το περιστατικό, γιατί είχε πάθει αμνησία από το πολύ ξύλο. Πήγε λοιπόν στην Αστυνομία και κατέθεσε μήνυση. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται. Πριν από αρκετούς μήνες ο σύλλογος είχε κάνει γραπτή καταγγελία στον δήμο για αυθαιρεσίες μιας επιχείρησης ως προς τους όρους περιβαλλοντικής προστασίας που δεν τους τηρούσε. Η επένδυση ήταν πολύ μεγάλη και οι εργασίες σταμάτησαν προκειμένου να αποκατασταθούν οι αβλεψίες. Αν σχετίζεται η καταγγελία με τον ξυλοδαρμό θα το ερευνήσει η Δικαιοσύνη. Για μένα το ερώτημα είναι άλλο. Πώς διέρρευσε η καταγγελία από τον δήμο; Μια απαντησούλα, αγαπητέ δήμαρχε, δεν θα ήταν άσχημη.

***

Ακυρώθηκε η απόφαση του Δήμου Νίκαιας που παραχωρούσε στον ΟΣΚ την κυριότητα ενός οικοπέδου που ανήκε στον δήμο, προκειμένου να φτιαχτεί σχολείο, ύστερα από προσφυγή στην περιφέρεια συμβούλων της αντιπολίτευσης. Αυτήν την παράνομη, ή μάλλον παράτυπη, παραχώρηση την είχαμε επισημάνει μόλις συνέβη. Είχαμε γράψει τότε ότι δεν έχει δικαίωμα ο δήμος να παραχωρεί την κυριότητα της περιουσίας του, παρά μόνο το δικαίωμα χρήσης. Τα λέγαμε, αλλά δεν μας ακούγανε. Ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, πάντως, όπως μαθαίνω, είναι αδιάλλακτος. Εάν δεν του δοθεί πλήρης κυριότητα, σχολείο δεν φτιάχνει. Ωραία πράγματα.

***

Δεν είμαι κακός άνθρωπος, ρε παιδιά, αλλά επειδή σ’ αυτήν τη ρημάδα την αυτοδιοίκηση περιφέρομαι καμιά εικοσαριά χρόνια, κάτι μπορώ να καταλάβω για το «αύριο», κοιτώντας καλά το σήμερα. Έγραφα και ξανάγραφα ότι οι καλλιτέχνες πάσης μορφής που ασχολούνται με τα κοινά των δήμων αποτελούν μόνο μαγνήτη για ψήφους και τίποτα περισσότερο. Τότε, την περίοδο των εκλογών, μου είχε τηλεφωνήσει ο Κώστας Τσάκωνας, που εξελέγη στον Άγιο Δημήτριο, λέγοντας ότι τον αδικώ. Σκέφτηκα ότι μπορεί να έχει δίκιο. Περίμενα λοιπόν να δω. Δυστυχώς δικαιώθηκα. Ούτε θυμάται πού είναι το δημαρχείο ο ταλαντούχος κατά τ’ άλλα κωμικός. Τα ίδια συμβαίνουν, όπως μου λένε, και με τον γόη Στράτο Τζώρτζογλου, που εξελέγη στη Νίκαια. Μια από τα ίδια και η Βάνα Μπάρμπα. Γιατί τους ψηφίζετε, ρε παιδιά; Είναι άλλο πράγμα το καλό ανέκδοτο του Τσάκωνα ή το παθιάρικο φιλί της Βανούλας και άλλο η ενασχόληση με τα κοινά. Δυστυχώς, η παροιμία είναι σοφή και επίκαιρη: Όσο υπάρχουν άνθρωποι θα υπάρχουν αφεντάδες. Μυαλό πότε θα βάλουμε;

***

Κωμικοτραγικά γεγονότα συμβαίνουν στον Δήμο Αμαρουσίου, με όλους σχεδόν τους αντιδημάρχους να έχουν κυριολεκτικά γαντζωθεί (!) στις θέσεις τους και να μη λένε να τις αποχωριστούν με τίποτα, δημιουργώντας έτσι τεράστιο πρόβλημα στον δήμαρχο Γιώργο Πατούλη.

«Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι θα περάσουν από τις θέσεις αντιδημάρχων», είχε δηλώσει προεκλογικά ο δήμαρχος.

Οι περισσότεροι όμως, αν και έχουν προσφέρει στον πρώτο χρόνο αρνητικό έως ανύπαρκτο έργο (!), δεν μπορούν να το καταλάβουν και απειλούν θεούς και δαίμονες στην περίπτωση που ο Πατούλης τούς αντικαταστήσει.

***

«Πολλά βαρύς» είναι ο αντιδήμαρχος διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου Αμαρουσίου, αποτυχημένος πρώην διοικητής κρατικού νοσοκομείου των βορείων προαστίων, που μπαίνο-βγαίνει στον δήμο έναν ολόκληρο χρόνο «χωρίς να λέει καλημέρα (!) » στους εργαζομένους.

Είπαμε, η εξουσία διαφθείρει, αλλά όχι και σε τέτοιον βαθμό! Η καλημέρα είναι του Θεού, κύριε αντιδήμαρχε, και πάνω απ’ όλα δεν κοστίζει και τίποτα.

***

Έχω την εντύπωση ότι ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης θα πρέπει να τραβήξει λίγο τα λουριά σε αρκετούς συμβούλους του που έχουν εξαφανιστεί από τα πόστα όπου τους έχει τοποθετήσει, φυσικά με μισθό, λόγω άλλων υποχρεώσεων που ανέλαβαν σε νέες γενναιόδωρα αμειβόμενες θέσεις. Η πρόεδρος του ΔΣ, αγαπητή Κοσμά, τοποθετήθηκε αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος στον ΗΣΑΠ. Ο πρόεδρος του αθλητικού οργανισμού, Θωμάκος, διορίστηκε μέλος του ΔΣ στην ΕΘΕΛ. Ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης, φίλτατος Παπαδόπουλος, διορίστηκε στο ΔΣ του ΕΟΤ. Πότε προλαβαίνουν, βρε δήμαρχε, να διεκπεραιώνουν τα δημοτικά τους καθήκοντα; Είναι κρίμα, γιατί στην παράταξη, δόξα τω Θεώ, υπάρχουν και άλλα στελέχη που μπορούν να προσφέρουν ισάξια ίσως και καλύτερα. Γιατί κάποιοι να παίρνουν δύο μισθούς και άλλοι κανέναν;

***

Ο Δήμος Ν. Ψυχικού διαθέτει ένα δημοτικό κατάστημα που βρίσκεται μπροστά από τον Σκλαβενίτη. Το πόστο είναι καλό και το μαγαζί πιασάρικο. Πρόσφατα η δημαρχιακή επιτροπή του δήμου νοίκιασε το κατάστημα αυτό με 600 ευρώ τον μήνα. Μου είπαν ότι ο ενοικιαστής έχει συγγενική σχέση με τον δήμαρχο. Δεν ξέρω αν αληθεύει. Ψάχνω τον δήμαρχο στο τηλέφωνο, αλλά είναι άφαντος. Πού θα πάει, θα μάθω την αλήθεια.

***

Στις 5 Φεβρουαρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας θα γίνει, για πρώτη φορά, η ημερίδα της ΤΕΔΚΝΑ, για να κατατεθούν επιτέλους προτάσεις και σχέδια για το μεγάλο ζήτημα των σκουπιδιών της Αττικής. Πολύ καλή η πρωτοβουλία και μακάρι ν’ ακουστούν εποικοδομητικές προτάσεις και όχι λόγια για να περνάει η ώρα. Να σας πω επίσης ότι έφτασε στα χέρια μου ένα CD με τα πρακτικά του τακτικού συνεδρίου που έγινε πριν από λίγο καιρό. Έμαθα ότι αυτό το υλικό δόθηκε σε όλους τους συνέδρους. Επίσης πολύ καλή ενέργεια. Να σας πω και κάτι άλλο, για να μη νομίζετε ότι λέω μόνο καλά για την ΤΕΔΚΝΑ. Μόνο 140.000 ευρώ δόθηκαν στους πυροπαθείς της Πελοποννήσου από το ταμείο της Ένωσης. Λέω «μόνο» γιατί θυμάμαι κάτι βαρύγδουπες δηλώσεις δημάρχων, οι οποίοι μόλις έσβησαν τα φώτα εξαφανίστηκαν.

***

Παράνομες άδειες παραμονής αλλοδαπών στη χώρα μας, που ξεπερνούν τις 300, είχε εκδώσει ο Δήμος Περάματος κατά την προηγούμενη τετραετία. Το πόρισμα της ΕΔΕ είναι καταπέλτης για τον πρώην δήμαρχο Λαγουδάκο και φυσικά εστάλη στον Εισαγγελέα. Εάν ο Εισαγγελέας ασκήσει ποινική δίωξη και κατά ποίων είναι ένα ζήτημα που σίγουρα θα μας απασχολήσει, αφού το αδίκημα είναι σε βαθμό κακουργήματος. Το πόρισμα δεν ρίχνει ευθύνες σε υπαλλήλους, αλλά μόνο στον πρώην δήμαρχο. Τώρα πώς γίνεται αυτό είναι κάτι που δυσκολεύομαι να το καταλάβω. Πάντως, στην Ομόνοια οι άδειες αυτές πωλούνται έναντι 3.000 ευρώ η καθεμία. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η δουλίτσα απέφερε κέρδος σε κάποιους 900.000 ευρώ. Καλό μεροκάματο.

***

Η συνταγή είναι παλιά αλλά, όπως δείχνουν τα πράγματα, πάντα κάνει το φαγητό νόστιμο. Μου στέλνουν έναν ογκώδη φάκελο που αφορά ένα θέμα, το γράφω εγώ, αλλά από «πίσω» ο καταγγέλλων πάει και τα βρίσκει με τον καταγγελλόμενο. Με παίρνει τηλέφωνο και μου λέει μετά: «Ξέρετε, τώρα γίναμε φίλοι…». Τι λες, ρε λεβέντη; Έκανες τη δουλίτσα σου και τώρα γίνατε φίλοι; Συντρόφια, ξεκάθαρες κουβέντες. Δεν έχει τέτοια μ’ εμάς. Άπαξ και έχουμε τον φάκελο θα πάρει την πορεία του προς δημοσίευση. Όλα αυτά τα γράφω για κάτι φίλους στον Δήμο Ηλιούπολης και κάτι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση.

***

Έξω φρενών έχει γίνει ο «κανατάρχης» αντιδήμαρχος, που γύρω στο μεσημέρι περπατάει σαν το σκυλί στη διαφήμιση το οποίο έχει ρουφήξει την μπίρα από το πεζοδρόμιο, επειδή αποκαλύψαμε την κρασοαδυναμία του. Μας βρίζει από το πρωί μέχρι το βράδυ. Δεν πειράζει. Συνηθισμένοι είμαστε. Κρίμα είναι, πάντως, γιατί και καλός γιατρός είναι και πρώτος σε ψήφους εκλέγεται στην περιοχή του.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Με τις άδειες και τις γιορτές των ημερών έχει διαλυθεί το κράτος. Τηλεφωνώ για ρεπορτάζ και όλοι λείπουν. Κατάντημα ανεπανάληπτο. Ελλάδα, ποτέ δεν πεθαίνεις.


Σχολιάστε εδώ