Κλήση Καραμανλή στη Βουλή, για να δώσει εξηγήσεις για Ζαχόπουλο, θα ζητήσει το ΠΑΣΟΚ

Στην πρώτη μαραθώνια συνεδρίαση του Συντονιστικού Πολιτικού Οργάνου για το 2008 (την Πέμπτη), αποφασίστηκε να υπάρξουν «επιθετικές πρωτοβουλίες» με κλήση του ιδίου του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και των δύο διαδόχων του στο υπουργείο Πολιτισμού (Γ. Βουλγαράκη και Μ. Λιάπη) για κατάθεση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για την υπόθεση Ζαχόπουλου. Παράλληλα αποφάσισε να ζητήσει να κληθεί ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γιάννης Ανδριανός στην Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κλιμακώνει την αντιπολιτευτική του δράση για την υπόθεση -την οποία χαρακτηρίζει «μέγα γαλάζιο σκάνδαλο»- και τούτο παρότι ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου έχει αποφύγει να κάνει δημόσιες δηλώσεις. Ζήτησε πάντως σκληρή αντιπολίτευση για το θέμα, ενώ επεσήμανε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα» και πως ο «συμψηφισμός είναι στη λογική της Νέας Δημοκρατίας». Όταν ρωτήθηκε για την στάση του κ. Παπανδρέου ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ αρκέστηκε να σχολιάσει ότι «θα μιλήσει όταν κριθεί σκόπιμο».

Ο πρόεδρος του Κινήματος πάντως, στην παρέμβασή του στο Συντονιστικό, επεσήμανε ότι «οι μέρες που διανύουμε είναι κρίσιμες, καθώς όλα όσα αποκαλύπτονται, ουσιαστικά φέρνουν στο φως ένα σύστημα ανθρώπων οι οποίοι έχουν λειτουργήσει -και σ’ αυτήν την περίπτωση- με κριτήρια λαφυραγωγών του κράτους». Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για τη μέχρι τώρα εικόνα της αντιπολιτευτικής πορείας του Κινήματος, την οποία χαρακτήρισε «καλή και συντεταγμένη». Ο κ. Ραγκούσης πάντως στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση χαρακτήρισε την υπόθεση Ζαχόπουλου «μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο που έχει πλήξει τον πρωθυπουργικό πυρήνα».

Ωστόσο στο όργανο διατυπώθηκε προβληματισμός για την εξέλιξη της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ. Υπήρξαν στελέχη που επεσήμαναν τον κίνδυνο να εγκλωβιστεί η Χ. Τρικούπη σε «μονοθεματική αντιπολίτευση», όπως συνέβη και με την υπόθεση των ομολόγων το περασμένο καλοκαίρι, όπου το ΠΑΣΟΚ δεν εισέπραξε τα πολιτικά οφέλη που ήλπιζε. Έτσι συμφωνήθηκε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απλώσει σαν «βεντάλια» όλα τα θέματα που απασχολούν τον πολίτη και το πολιτικό σύστημα. Γι’ αυτό άλλωστε και στη συνεδρίαση οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση Ζαχόπουλου εντάχθηκαν στο ευρύτερο πλαίσιο καθημερινότητας που βιώνει ο μέσος Έλληνας. «Η συγκυρία βρίσκει βαθιά απογοητευμένους τους πολίτες», τόνισε στο πλαίσιο αυτό σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Γ. Ραγκούσης, σημειώνοντας ότι «η ακρίβεια, ο πληθωρισμός και ο υπερδανεισμός, λειτουργούν ως ασφυκτική θηλιά στους πολίτες». Διατυπώθηκε μάλιστα η πρόβλεψη ότι το επόμενο διάστημα θα ανοίξουν κρίσιμα κοινωνικά μέτωπα, όπως το Ασφαλιστικό, τα χωροταξικά, οι ΔΕΚΟ (την ερχόμενη εβδομάδα συζητείται το ζήτημα του ΟΤΕ στη Βουλή) και τα λιμάνια.

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από τη μονοθεματική αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ την ερχόμενη Δευτέρα θα δώσει στη δημοσιότητα την εξειδίκευση της πρότασής του για τον εκλογικό νόμο που θα αφορά προσαρμογή του γερμανικού μοντέλου στα ελληνικά δεδομένα, με μεικτό σύστημα λίστας και σταυρού και μονοεδρικές περιφέρειες.

Στο Συντονιστικό συζητήθηκαν επίσης και τα εθνικά θέματα, η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα και η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν να ζητήσουν από την υπουργό Εξωτερικών την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Το Συντονιστικό οριστικοποίησε ακόμη την ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου, το οποίο μετατίθεται τελικώς για τις 13-16 Μαρτίου, στο γήπεδο του Ταε-Κβο-Ντο, και επεσήμαναν ότι πρέπει να μετατραπεί σε «μεγάλο πολιτικό και εξωστρεφές γεγονός», που να αγγίξει την κοινωνία.


Σχολιάστε εδώ