Θύμωσε η γιαγιά…

Στο σχόλιό μας για τη… συνταγή που έστειλε ως ευχές με τη φετινή χριστουγεννιάτικη κάρτα, επισημαίναμε ότι μόνο προβοκάτορας θα ήταν ο σύμβουλος που της πρότεινε αυτό το εξυπνακίστικο κείμενο που την εκθέτει, απόδειξη ότι όποιος το διάβασε γέλαγε –γιʼ αυτό και το δημοσιεύουμε αυτούσιο στη συνέχεια, για να διασκεδάσετε κι εσείς…– και ρωτούσαμε ποιος είναι για να του απονείμουμε το βραβείο της ανοιχτής παλάμης!

Κάποιος κακόπιστος και άθλιος αυλοκόλακας, που ήθελε να ρίξει λάδι στη φωτιά, της μετέφερε, προφανώς τηλεφωνικά, ότι γράψαμε να απονεμηθεί στην υπουργό το βραβείο της ανοιχτής παλάμης. Η κυρία Ντόρα πίστεψε το παπαγάλακι της και αργά το βράδυ της Κυριακής τηλεφώνησε με άγριο ύφος στον Μάκη Κουρή, εκφράζοντας την οργή και την αγανάκτησή της γιατί ενώ αυτή μας έστειλε ευχές, η εφημερίδα τη βρίζει, ενώ αν δεν μας άρεσε η κάρτα θα μπορούσαμε να την επιστρέψουμε…

Της απαντήσαμε ότι θα ήταν δικαιολογημένη η αντίδρασή της αν πράγματι τα περί ανοιχτής παλάμης αναφέρονταν σʼ αυτήν. Επειδή μάλιστα δεν θυμόμασταν την ακριβή διατύπωση είπαμε ότι μάλλον ο δαίμων του τυπογραφείου έκανε το θαύμα του, γιατί τούτη η εφημερίδα ποτέ μέχρι σήμερα στη 15ετή διαδρομή της δεν έχει χρησιμοποιήσει προσωπικούς χαρακτηρισμούς που ξεπερνούν το όριο μιας κριτικής, ακόμα και σκληρής. Όμως είχαμε δίκιο, όπως προκύπτει από το κείμενο, όπου σαφέστατα προτείναμε το παράσημο της ανοιχτής παλάμης να απονεμηθεί στον αφελή σύμβουλο (για να μη χρησιμοποιήσουμε βαρύτερο χαρακτηρισμό) και όχι φυσικά στην κυρία υπουργό.
Γράφαμε συγκεκριμένα:

«Ειλικρινά δεν ήξερα ότι χρειάζεται τόσο λίγη κοινή λογική, μόλις 200 γραμμάρια, και 3 κουταλιές εμπειρία για να απολαύσει κανείς το 2008. Για να το λέει όμως η Ντόρα κάτι θα ξέρει… Θα κρίνει εξ ιδίων… Αλήθεια, ποιου συμβούλου ιδέα ήταν η χριστουγεννιάτικη κάρτα που έστειλε η υπουργός Εξωτερικών για να του δώσουμε το βραβείο της ανοικτής παλάμης… Άραγε κατάλαβε κανείς τους ότι την κάρτα την έστελνε η υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας; Το σκέπτεστε να έστελνε μια τέτοια κάρτα ο πρωθυπουργός; Θα γέλαγε και το παρδαλό κατσίκι. Έχω την πληροφορία ότι κάποιος… πληρωμένος προβοκάτορας σχεδίασε την κάρτα με τον τίτλο “Η συνταγή της Ντόρας”. Μόνο που συνταγές αφήνουν οι γιαγιάδες…»

Πού είναι, κυρία Ντόρα, η ύβρις και η απαξίωση στο πρόσωπο της υπουργού Εξωτερικών; Αν σε κάποιον πρέπει να τα ψάλετε και να του τραβήξετε το αφτί είναι σʼ αυτον που είχε την… ιδέα (αλήθεια, κατανάλωσε πολλή φαιά ουσία – αν και αποκλείεται, όπως αποδείχθηκε, να έχει) γιʼ αυτήν τη συνταγή της… γιαγιάς Ντόρας, που σας εξέθεσε. Άλλωστε μόνο χιουμοριστική και αρκετά σαρκαστική ήταν η υποδοχή του περιεχομένου της χριστουγεννιάτικης κάρτας σας. Κανένα σχόλιο που να πρότεινε… βραβείο Νόμπελ δεν γράφτηκε. Πέρα για πέρα ήταν μια αποτυχημένη… εξυπνάδα. Σημείωνε το «Πρώτο Θέμα» την περασμένη Κυριακή, με τίτλο: «Από πού ψωνίζει η Ντόρα;»

«Δεν παύουμε να είμαστε περίεργοι. Και έτσι, ρωτάμε (καλόπιστα πάντα): Από πού ψωνίζει η Ντόρα; Η απορία αυτή μάς γεννήθηκε ξεφυλλίζοντας την κάρτα, αφού και εμείς ψάχνουμε με αγωνία πού στο καλό πουλάνε τα υλικά που βάζει στη “συνταγή” της (όπως λέει στο εξώφυλλο) η υπουργός Εξωτερικών. Διότι δεν είναι υλικά που βρίσκει κανείς χύμα στην αγορά και κάθε μέρα. Διαλέχτε πράμα: αισιοδοξία, σκληρή δουλειά, κοινή λογική, πείρα, ομαδική δουλειά, υποσ χέσεις που κρατάμε, μπόλικη συνέπεια και λιγότερα λάθη (αν μας πει κιόλας ότι τα πουλάνε όλα στο ίδιο μαγαζί, ακόμη καλύτερα). Είπαμε, βέβαια, να μη γίνουμε κακοί λόγω των ημερών. Αλλά θα μπούμε στον πειρασμό να σχολιάσουμε πως η κυρία Μπακογιάννη σίγουρα θα μπορούσε να βρει κάτι καλύτερο και πιο πρωτότυπο ως ιδέα για τις χριστουγεννιάτικες ευχές της. (…) Εντύπωση μας έκανε, τέλος, στα συστατικά της “συνταγής” τα μόλις 150 γραμμάτια “υποσχέσεων που κρατάμε”. Δηλαδή, αυτές που δεν κρατάμε, πόσο ζυγίζουν; Τόνους;»

Ουσιαστικά δηλαδή το ίδιο με το «ΠΑΡΟΝ» επισήμανε η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα. Δεν είναι ευχάριστο, κυρία Ντόρα, να σας γράφουμε ότι θα μπορούσατε να βρείτε κάτι καλύτερο και πιο πρωτότυπο ως ιδέα για τις χριστουγεννιάτικες ευχές σας. Και μετά ψάχνουμε να βρούμε γιατί όλο γκάφες κάνετε…

ΥΓ.: Αλήθεια, την αισιοδοξία, την κοινή λογική και όλα τα… υλικά της συνταγής με τι είδους ζυγαριά τα ζυγίζετε;


Σχολιάστε εδώ