ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ αποτελεί η λειτουργία του ΕΣΡ που η θητεία μελών του έχει λήξει εδώ και 20 μήνες!

Και μπορεί ο νόμος να προβλέπει ότι για εύλογο χρόνο δύναται να παραταθεί η θητεία κάποιων μελών του συμβουλίου, όμως οι 20 μήνες έχουν ξεπεράσει και την πιο ακραία ερμηνεία του εύλογου χρόνου…

Στις επανειλημμένες προσπάθειες που έγιναν και επί της προέδρου της Βουλής κυρίας Μπενάκη και τώρα επί Σιούφα, για να λήξει η εκκρεμότητα, το ΠΑΣΟΚ ήταν αντίθετο. Οχυρωμένο πίσω από τη διάταξη ότι η πλήρωση των θέσεων της Ανεξάρτητης Αρχής και του ΕΣΡ γίνεται με την ομοφωνία των 4/5 των εκπροσώπων των κομμάτων ζητά να εκλεγούν πρόσωπα κοινής αποδοχής για τη θέση του προέδρου και του αντιπροέδρου.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μέχρι αυτήν τη στιγμή είναι το ΠΑΣΟΚ να μη δέχεται αλλαγή του νυν προέδρου κ. Λασκαρίδη, για τον οποίο πρότεινε να γίνει η χρήση της σχετικής διάταξης ότι μπορεί να επανεκλεγεί για μια ακόμη θητεία, αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος για τη μη επανεκλογή του, και συναινεί για την αλλαγή του αντιπροέδρου κ. Χαραλάμπη (για τον οποίο υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις κατά της ανανέωσης της θητείας του) να υπάρξει άτομο κοινής αποδοχής.

Δύο πρόσωπα -ένας πρώην αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας και ένας από τον χώρο της διαφήμισης- που πρότεινε η κυβέρνηση δεν πέρασαν από τα άλλα κόμματα.

Υπάρχει πάντως ισχυρή γραμμή υπέρ της επιλογής για τη θέση του αντιπροέδρου ενός καθηγητή του διοικητικού δικαίου, ώστε έτσι να προλαβαίνονται γκάφες λόγω άγνοιας του διοικητικού δικαίου.

Τις απόψεις του ΠΑΣΟΚ στην επιτροπή εκφράζει ο Χάρης Καστανίδης.

Όλες οι ελπίδες για τη λύση της εκκρεμότητας έχουν πέσει στις πλάτες του προέδρου της Βουλής Δημ. Σιούφα… Και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρει τη λύση.


Σχολιάστε εδώ