Θα πάνε τα μικρότερα κόμματα στην Επιτροπή Αναθεώρησης;

Για να συμβεί αυτό, όμως, θα πρέπει να προηγηθεί η συγκρότηση Επιτροπής Αναθεώρησης, η οποία να εισηγηθεί στην Ολομέλεια την τελική διατύπωση που θα έχουν οι διατάξεις που κρίθηκαν αναθεωρητέες από την προηγούμενη Βουλή. Θα ακολουθήσει συζήτηση των προτάσεων στην Ολομέλεια, όπου θα γίνουν δύο ψηφοφορίες που θα απέχουν μεταξύ τους έναν μήνα.

Με δεδομένο, όμως, ότι όλες οι αναθεωρητέες διατάξεις έχουν ψηφιστεί από την προηγούμενη Βουλή με 151 ψήφους, για να αναθεωρηθούν σε αυτήν τη Βουλή χρειάζεται να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 180 ψήφοι και άρα η συναίνεση ενός ικανού αριθμού βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Το ΠΑΣΟΚ, όμως, έχει ξεκαθαρίσει ότι όχι μόνο δεν δίνει συναίνεση, αλλά δεν θα συμμετάσχει καν στην αναθεωρητική διαδικασία. Κατόπιν αυτού, το ερώτημα είναι τι θα κάνουν τα μικρότερα κόμματα και αν οι βουλευτές τους θα δεχτούν να πάνε στην Επιτροπή Αναθεώρησης. Υπενθυμίζουμε ότι το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός δεν είχαν λάβει μέρος στην ψηφοφορία της προηγούμενης Βουλής, ενώ ο ΛΑΟΣ ήταν τότε εκτός Κοινοβουλίου.

Αν τα μικρότερα κόμματα ακολουθήσουν τη «γραμμή» που έχει χαράξει η αξιωματική αντιπολίτευση, τότε μάλλον δεν έχει νόημα η συγκρότηση Αναθεωρητικής Επιτροπής, αφού μόνοι τους οι κυβερνητικοί βουλευτές δεν μπορούν να λάβουν αποφάσεις και το όλο εγχείρημα θα εξελιχθεί σε «παρωδία».

Στην κυβέρνηση υπάρχει προβληματισμός και ήδη διατυπώνονται απόψεις που λένε ότι ίσως θα πρέπει να «κηρυχθεί άγονη» η διαδικασία και να καταβληθεί προσπάθεια να ξεκινήσει εξαρχής το αναθεωρητικό εγχείρημα.

————–*—————

Ο εκλογικός νόμος και το Ασφαλιστικό

Η κυβέρνηση, παρότι δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή της, δείχνει να μη βιάζεται να ανοίξει τα χαρτιά της για τη συνταγματική αναθεώρηση, ίσως και γιατί δεν ελέγχει η ίδια τις εξελίξεις. Αντίθετα, στο θέμα του εκλογικού νόμου, όπου έχει η ίδια «και το καρπούζι και το μαχαίρι», δείχνει να βιάζεται, γιʼ αυτό και έσπευσε να καταθέσει το νομοσχέδιο με το οποίο τροποποιείται το ισχύον εκλογικό σύστημα που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου ξεκινά την Τρίτη στην αρμόδια επιτροπή και μια από τις δύο επόμενες εβδομάδες θα περάσει και από την Ολομέλεια, αφού η κυβέρνηση θέλει να «έχει λυμένα τα χέρια» της στο ζήτημα του εκλογικού νόμου, ακόμη κι αν αυτός ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές, αφού δεν θα συμπληρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής για να έχει άμεση εφαρμογή.

Ανάλογη σπουδή, ίσως και για να αλλάξει η ατζέντα της σκανδαλολογίας, θέλει να δείξει η κυβέρνηση και στο θέμα του Ασφαλιστικού, για το οποίο διοχετεύεται ότι μέχρι το τέλος του μήνα οι κυβερνητικές προτάσεις θα πάρουν τη μορφή νομοσχεδίου.

Η «καυτή πατάτα» που πέρασε στα χέρια της νέας υπουργού Απασχόλησης Φάνης Πάλλη – Πετραλιά μετά την αποπομπή των δύο προκατόχων της, του Σάββα Τσιτουρίδη και του Βασίλη Μαγγίνα, είναι σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που θα δώσουν τον τόνο το προσεχές διάστημα και θα κρίνουν πολλά.

————–*—————

Η ώρα της κρίσης για τις ανεξάρτητες αρχές

Μεγάλη εκκρεμότητα, όμως, για την κυβερνητική παράταξη, αλλά πρωτίστως για τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, αποτελεί και το ζήτημα της στελέχωσης των ανεξαρτήτων αρχών, που «κληρονομήθηκε» από την προηγούμενη Βουλή, στη διάρκεια της οποίας δεν κατέστη δυνατόν να ανανεωθεί η θητεία όσων μελών των αρχών έχει λήξει.

Μετά και τη μαζική παραίτηση των μελών της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, που προκάλεσε η λειτουργία των καμερών στην πορεία του Πολυτεχνείου, το ζήτημα της στελέχωσης των αρχών έγινε ακόμη πιο επιτακτικό, αν και η συνταγματική πρόβλεψη που θέλει τις σχετικές αποφάσεις να λαμβάνονται από τα 4/5 των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων λειτουργεί πολύ περιοριστικά για τον Πρόεδρο του Σώματος.

Μέχρι στιγμής ο κ. Σιούφας δεν έχει καταφέρει να συμβιβάσει από τη μια την επιμονή της κυβέρνησης να γίνουν αλλαγές στα πρόσωπα, έτσι ώστε να ευνοηθούν φίλα προσκείμενοι στη ΝΔ, και από την άλλη να κάμψει την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, που ζητάει οι τυχόν αντικαταστάσεις να συνοδεύονται από αιτιολογημένη επιχειρηματολογία για ανεπάρκεια ή αλλιώς να ανανεώνεται η θητεία όλων.

————–*—————

Εξεταστική για την υπόθεση Ζαχόπουλου θα ζητήσει το ΠΑΣΟΚ

Και μέσα σε όλα ήρθαν και οι πρόσφατες εξελίξεις με την «υπόθεση Ζαχόπουλου», που ανέβασαν τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Το ΠΑΣΟΚ, έστω κι αν μέχρι στιγμής στηρίζεται στη δουλειά του Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος «βομβαρδίζει» με πολυσέλιδες ερωτήσεις και με επιθετικές δηλώσεις, φαίνεται ότι θέλει με κάθε τρόπο να συντηρήσει το θέμα στην επικαιρότητα για να στριμώξει ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση, που δείχνει για μια ακόμη φορά «πελαγωμένη».

Οι υπάρχουσες πληροφορίες επιμένουν ότι μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξουν και αιτήματα της αντιπολίτευσης να φθάσει το θέμα στη Βουλή, είτε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είτε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, ενώ δεν θα αργήσει και η ώρα που θα γίνει πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με αντικείμενο τα «έργα και τις ημέρες» του τέως γενικού γραμματέα στο υπουργείο Πολιτισμού.

Η κυβέρνηση βέβαια, όπως έκανε σε όλες τις ανάλογες υποθέσεις στο παρελθόν (υποκλοπές, απαγωγές Πακιστανών, αλλά και ομόλογα), θα απορρίψει το αίτημα, αλλά το πολιτικό στρίμωγμα δεν θα το αποφύγει.

————–*—————

Το «ποδαρικό» με έλεγχο και τα έτοιμα νομοσχέδια

Το «ποδαρικό» στη νέα κοινοβουλευτική χρονιά θα γίνει τη Δευτέρα το απόγευμα με τη συζήτηση επερώτησης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την αυτονομία των ανεξάρτητων αρχών και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Από την Τρίτη θα αρχίσουν οι συνεδριάσεις των επιτροπών και το νομοθετικό έργο στην Ολομέλεια. Το μεσημέρι, στην Επιτροπή Οικονομικών θα ξεκινήσει η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας, με ρυθμίσεις για την κατάργηση φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών, την απαλλαγή πρώτης κατοικίας, το ενιαίο τέλος ακινήτων και την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων.

Το βράδυ θα εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια ένα ακόμη νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, αυτό για τη σύσταση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, στο οποίο έχουν προστεθεί και άλλες διατάξεις, μια από τις οποίες είναι και η τροπολογία για τις στρατηγικού χαρακτήρα επιχειρήσεις του Δημοσίου, με την οποία επιχειρείται να παρεμποδιστεί η επιθετική εξαγορά του ΟΤΕ από τη Marfin.

Έτοιμο για συζήτηση στην Ολομέλεια είναι ακόμη και το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αποχώρηση από την υπηρεσία δικαστικών λειτουργών, το οποίο θα απασχολήσει το Σώμα σε μία συνεδρίαση και θα ψηφιστεί πιθανότατα την Πέμπτη.

Κατατεθειμένο από την προηγούμενη χρονιά και έτοιμο να πάρει σειρά για επεξεργασία από την αρμόδια επιτροπή τις επόμενες εβδομάδες είναι, εξάλλου, το νομοσχέδιο αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών για τη διοίκηση και διαχείριση των βακουφίων της μουσουλμανικής μειονότητας στη δυτική Θράκη και των περιουσιών τους.


Σχολιάστε εδώ