Η χριστιανική πίστη απάντηση στον θάνατο

Καλεί τον ελληνικό λαό να περιφρουρήσει τα «πρωτοτόκια της ιστορίας του», να σταθεί όρθιος στις επάλξεις και ν’ αντισταθεί, «για να ξαναβρούμε», όπως λέει, «ό,τι έχουμε χάσει, για να υπερασπιστούμε ό,τι κινδυνεύει».

Με σπάνια καθαρότητα σκέψης και φιλοσοφική διάθεση, ο Μακαριώτατος μοιάζει, σε κάθε αποστροφή του λόγου του, να σκιαγραφεί μια οιονεί ιερή παρακαταθήκη προς τη νεολαία, τους ταγούς και το έθνος στο σύνολό του.

Είστε η φύτρα…

Εμφανώς συγκινημένος την παραμονή της Πρωτοχρονιάς που άκουσε τα κάλαντα από τον νομάρχη Θεσσαλονίκης και τα μέλη της χορωδίας του Συλλόγου Ποντίων Νέας Σμύρνης, απευθυνόμενος στους νέους, είπε: «Είστε η φύτρα του γένους μας. Οι άνθρωποι που στηριζόμεθα. Εσείς οι νέοι θα διδάξετε τα παιδιά σας και θα μεταφέρετε τη δάδα της πίστης μας, γιατί αυτή μόνο θα μας σώσει και θα εξασφαλίσει την ουσιαστική μας επιβίωση».

Ο κ. Ψωμιάδης δώρισε στον Αρχιεπίσκοπο εικόνα της Παναγίας Σουμελά, «δείγμα αγάπης», όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «της αγάπης του ποντιακού λαού».

Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος αποδέχθηκε το αίτημα των δημοσιογράφων να εισέλθουν στην αρχιεπισκοπική κατοικία για να του ευχηθούν.

Όπως και να το δει κανείς, η εμφάνιση του Αρχιεπισκόπου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες συγκλόνισε κάθε χριστιανό και κάθε έλληνα πολίτη. Η θέληση αυτού του ανθρώπου να υπερκεράσει τη βαριά του κατάσταση και να σταθεί όρθιος, δίνοντας μαθήματα ζωής και αξιοπρέπειας, είναι αδύνατον ν’ αφήσει κάποιον αμέτοχο και ασυγκίνητο.

Κι όταν ακόμα υπό το βάρος της καθημερινής σκληρής μάχης λυγίζει ανθρώπινα και προς στιγμήν χάνεται, προσπαθεί να μην το μεταδίδει στους συνεργάτες του και επανέρχεται γρήγορα. Στο μήνυμά του απόχρωση απαισιοδοξίας διέκριναν οι περισσότεροι στην αναφορά του σε «γεγονότα που περνούν από μπροστά μας, χωρίς αναστρέψιμη ελπίδα».

Άλλη μια ενδιαφέρουσα επισήμανση που έκαναν στενοί του συνεργάτες, με αφορμή τα όσα περιελάμβανε το μήνυμα του κ. Χριστόδουλου σχετικά με την ανάγκη να κρατηθούν ζωντανές οι παραδόσεις, οι αρχές και οι αξίες του ελληνικού λαού, είναι η ειλικρίνεια και η συνέπεια των απόψεών του. Αυτά, σημειώνουν, που χρόνια τώρα έλεγε από άμβωνος με κάθε ευκαιρία, νιώθει βαθιά την ανάγκη να τα επαναλάβει και σήμερα σε μια τόσο κρίσιμη φάση της ζωής του. Τούτο, λένε, σημαίνει ότι δεν ήταν καιροσκοπικές οι αναφορές του και όσα έλεγε τα πίστευε, όπως κάνει και τώρα που δεν αποβλέπει σε τίποτα.

Οριακή μάχη

«Σταθερή αλλά κρίσιμη» παραμένει η έκφραση των γιατρών που περιγράφει την πορεία της υγείας του Μακαριωτάτου, διανθισμένη με αναφορές στην καλή διάθεση, την απρόσμενη πνευματική διαύγεια και τις μειωμένες, ευτυχώς, παρενέργειες μετά την ενδοφλέβια χημειοθεραπευτική αγωγή της προηγούμενης Δευτέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εν τω μεταξύ, και οι ίδιοι οι γιατροί απορούν με τις αφύσικες σχεδόν αντοχές του, αφού, όπως λένε, έχει ξεπεράσει ήδη το προσδόκιμο ζωής, όπως αυτό προσδιορίζεται για περιπτώσεις ασθενών με τα ίδια χαρακτηριστικά και οι οποίοι βρίσκονται στο ίδιο στάδιο με τον ασθενούντα Αρχιεπίσκοπο.

Τον προβληματισμό, πάντως, εξαιτίας πότε της κόπωσης που εμφανίζεται στα πόδια και πότε της επερχόμενης κατάστασης υπνηλίας, τον διαδέχεται μια νότα αισιοδοξίας εκ του γεγονότος ότι ο οργανισμός του δεν παράγει πλέον υγρό, όπως συνέβαινε σε άλλες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν, μετά τη χημειοθεραπεία.

Κι αυτό μάλιστα την ώρα που είναι αναμενόμενο στο πλαίσιο των παρενεργειών, αφού σε ανάλογες περιπτώσεις εμφανιζόταν υγρό στην κοιλιακή χώρα δύο και τρεις φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.


Σχολιάστε εδώ