Επικαιρότητα
1 Το περιοδικό «ΤΙΜΕ» ανακήρυξε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν «άνθρωπο της χρονιάς» για το 2007. Κατά σύμπτωση, το ίδιο περιοδικό είχε ανακηρύξει και τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ «άνθρωπο της χρονιάς» (1991) όταν ο «κατεδαφιστής» της ΕΣΣΔ δοξαζόταν από τους Δυτικούς (πολιτικούς και ΜΜΕ) γιατί είχε καταφέρει με την περεστρόικα να διαλύσει τη δεύτερη υπερδύναμη και να παραδώσει την ανθρωπότητα στις ορέξεις της ηγεσίας των ΗΠΑ. Αν για τον Γκορμπατζόφ ο τίτλος είχε πολιτική σκοπιμότητα και ήταν αντιπαροχή για το ανέλπιστο δώρο που προσέφερε στον καπιταλισμό, για τον Πούτιν ο τίτλος αποτελεί τιμητική διάκριση και αναγνώριση του έργου του για την αναστήλωση της Ρωσίας. Ο Πούτιν πράγματι είναι ο κορυφαίος πολιτικός ηγέτης της περιόδου αυτής και δύσκολα μπορεί να συγκριθεί μαζί του άλλος ηγέτης μεγάλης ή μικρής χώρας. Παρέλαβε ένα ράκος που ονομαζόταν Ρωσία, όπως την είχαν καταντήσει οι «μεταρρυθμίσεις» (απορρυθμίσεις καλύτερα) του «δίδυμου της καταστροφής» Γκορμπατσόφ – Γιέλτσιν και το ράκος αυτό μέσα σε διάστημα μερικών ετών το μετέτρεψε σε κράτος ισχυρό, με ανθηρή οικονομία, με φωνή για τα διεθνή προβλήματα και με κύρος στη διεθνή κοινότητα. Προσέδωσε μεγάλο κύρος στη χώρα του και γρήγορα θα την καταστήσει υπερδύναμη. Και ο κόσμος μας θα ισορροπεί μεταξύ τριών μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας). Η ύπαρξη μίας μόνον υπερδύναμης εγκυμονεί όλεθρο.
Ο Πούτιν το κατάλαβε αυτό, ενώ αντίθετα η ηγεσία της ΕΕ δεν μπόρεσε να το κατανοήσει και παρέμεινε ταπεινή θεραπαινίδα της μιας υπερδύναμης. Η διορατικότητα υπήρχε η πρώτη αρετή του Πούτιν και η βαθιά προσήλωσή του στη δημοκρατία η δεύτερη. Ενώ η δύναμή του στο εσωτερικό της Ρωσίας και η δημοτικότητά του θα μπορούσαν να του εξασφαλίσουν πολύ εύκολα και τρίτη προεδρική θητεία, καθώς όλοι στη Ρωσία επιθυμούν συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου του, ο Πούτιν δεν προτίμησε την αλλαγή του Συντάγματος, ίδρυσε δικό του κόμμα, την «Ενωμένη Ρωσία», και με τη λαϊκή εντολή θα αναλάβει την πρωθυπουργία. Τη στάση του αυτή επαίνεσαν ακόμη και δεδηλωμένοι αντίπαλοί του, όπως ο γνωστός στη Δύση συγγραφέας Βίκτορ Εροφέγεφ, που τη χαρακτήρισε «χριστουγεννιάτικο δώρο του ρώσου Προέδρου στον λαό της χώρας του» σε άρθρο του στη βρετανική «International Herald Tribune». Πράγματι ο Πούτιν «δωρίζει» τις ηγετικές ικανότητές του στον ρωσικό λαό.
2 Και στον οικονομικό τομέα, η διακυβέρνηση από τον Πούτιν και τους συνεργάτες του πέτυχε πολλά, αλλά μένουν ακόμη να γίνουν περισσότερα. Πέτυχε περιορισμό της οικονομικής εγκληματικότητας που οργίαζε στη Ρωσία του Γιέλτσιν, σταθεροποίησε τις τιμές αγαθών και υπηρεσιών, βελτίωσε τις αποδοχές των εργαζομένων και τις συντάξεις και έτσι το επίπεδο διαβίωσης του ρωσικού λαού βελτιώθηκε σημαντικά. Η πείνα και η εξαθλίωση που κυριαρχούσαν στην προ Πούτιν εποχή περιορίστηκαν, χωρίς όμως να μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι σήμερα στη Ρωσία υπάρχει δίκαιη κατανομή του εισοδήματος. Μετριάστηκαν οι ανισότητες, αλλά υπάρχουν ακόμη σε μεγάλο βαθμό, σχεδόν απαράδεκτο για σοσιαλιστική χώρα. Απόδειξη ότι η Μόσχα είναι σήμερα η δεύτερη πόλη στον κόσμο, μετά τη Νέα Υόρκη, σε αριθμό εκατομμυριούχων (σε δολάρια φυσικά). Διαθέτει 88.000 εκατομμυριούχους, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο Πούτιν, χωρίς να έχει κατηγορηθεί όμως για κατάχρηση δημοσίου χρήματος ή για άλλες οικονομικές (ή διαχειριστικές) ατασθαλίες. Το ύψος της προσωπικής και οικογενειακής περιουσίας του Πούτιν είναι άγνωστο. Πολλά λέγονται για μερικά δισ. δολάρια, δεν ξέρουμε όμως κατά πόσον αληθεύουν ή αν αποτελούν μέρος της προσπάθειας μείωσης του κύρους του.
Ο Πούτιν και οι συνεργάτες του, εκμεταλλευόμενοι άριστα τη διεθνή συγκυρία και την εκρηκτική άνοδο των τιμών του πετρελαίου, πέτυχαν εισροή πλούτου στη Ρωσία και αύξησαν σημαντικά τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της κρατικής κεντρικής τράπεζας, σε δολάρια και ευρώ κυρίως. Σήμερα η Ρωσία αποτελεί τη μεγαλύτερη ενεργειακή δύναμη του πλανήτη μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από οικονομική και πολιτική άποψη. Ανασυγκρότησε πλήρως την πολεμική βιομηχανία της, που ανταγωνίζεται ισότιμα πλέον τις ΗΠΑ σε παραγωγή και εξαγωγές υψηλού τεχνολογικού επιπέδου οπλικών συστημάτων.
Η κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας Rosatom την τελευταία τριετία κατέχει το 35% στη διεθνή αγορά πυρηνικών αντιδραστήρων. Το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας έχει ισχυροποιηθεί και οι ειδικοί προβλέπουν ότι πολύ σύντομα θα φτάσει στο επίπεδο του αντιστοίχου των ΗΠΑ. Και αυτό είναι το μεγάλο επίτευγμα του Πούτιν, καθώς επί της εποχής του Γιέλτσιν το πυρηνικό οπλοστάσιο σχεδόν είχε ξεπουληθεί. Ακόμη, η ρωσική κυβέρνηση πέτυχε επιβράδυνση της πληθυσμιακής συρρίκνωσης, χωρίς όμως να καταφέρει ακόμη να επιλύσει το δημογραφικό πρόβλημα, που άπτεται και της ασφάλειας της μεγάλης σε έκταση αυτής χώρας. Αυτός είναι ο Πούτιν, ο άνθρωπος της χρονιάς. Ικανό το έργο του και επιθυμεί να το συνεχίσει. Και ο ρωσικός λαός το θέλει.