επί του πιεστηρίου

Γράφαμε στο προηγούμενο φύλλο, στα «Θαρραλέα», σαν ευχή, το 2008 «να γίνουμε άνθρωποι». Υπάρχει και συνέχεια. Ότι τα μπορούμε όλα. Από μας εξαρτώνται όλα. Αρκεί να το αποφασίσουμε. Τίποτε δεν είναι αδύνατο.

Μέρες που είναι, ο Νικήτας Κακλαμάνης κέρδισε τον κόσμο. Και έδειξε τι μπορεί να κάνει ένας δήμαρχος. Και μάλιστα της πρωτεύουσας. Τύφλα να ʼχουν τα μεγάλα και πομπώδη έργα που δεν δίνουν ζεστασιά και ανθρωπιά στον πεινασμένο, τον άστεγο, τον γέρο που δεν έχει κανέναν δικό του. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Ξενοδοχείο των Αστέγων ήταν, για όλους εκείνους που δεν έχουν πού την κεφαλήν κλίνη και ένα πιάτο ζεστό φαγητό, ο ερχομός του αληθινού Χριστού. Να ʼσαι καλά, δήμαρχε, και να μείνεις πάντα άνθρωπος δίπλα στους μη έχοντες…

Θέλει δύναμη για να μπορείς να υπερασπίζεσαι θεσμούς και αξίες και να διαφωνείς με τα συμβαίνοντα σήμερα, αν και στέλεχος της κυβερνητικής παράταξης, παρότι ξέρεις ότι έχει κόστος… Μιλάμε για τον πρώην υπουργό και βουλευτή, γνωστό δικηγόρο Αντώνη Φούσσα, που εξέφρασε με άρθρο του στην «Ελευθεροτυπία» την αντίθεσή του στην προφυλάκιση της υπαλλήλου του υπουργείου Πολιτισμού για τις σχέσεις της με τον προϊστάμενό της, γενικό γραμματέα Χρ. Ζαχόπουλο… «Επαναστατεί ο νομικός μου πολιτισμός», σημειώνει σε άρθρο του στην «Ελευθεροτυπία», με τίτλο «Γιατί σιδηροδέσμια;» Και εξηγεί:

«Υπερηφανεύομαι ότι ζω σε μια χώρα δημοκρατική και με μια Δικαιοσύνη απολύτως ανεξάρτητη, που σέβεται τα δικαιώματα και την προσωπικότητα κάθε πολίτη, και ιδίως κατηγορουμένου, και ακόμη ότι μέχρι την έκδοση αμετάκλητης απόφασης των αρμοδίων δικαστηρίων ισχύει η βασική αρχή “του τεκμηρίου της αθωότητας”. Άρα, μέχρι την έκδοση τέτοιας απόφασης, δεν επιτρέπεται ούτε δημόσιος διασυρμός ούτε και άδικος στιγματισμός. Οι συνέπειες δε μιας τέτοιας μεταχείρισης είναι, τις περισσότερες φορές, τραγικές για το πρόσωπο που την υφίσταται και την οικογένειά του, για ολόκληρη την κοινωνία και βεβαίως και για την ίδια τη Δικαιοσύνη». Συμφωνούμε και προσυπογράφουμε τις εύλογες ανησυχίες και τις ενστάσεις του κ. Φούσσα. Και σήμερα μπορεί «κάποιους» να ικανοποιεί –ίσως γιατί αποπροσανατολίζει και μεταθέτει αλλού τις καίριες ευθύνες της ιστορίας που πλήττει σοβαρά την εικόνα της κυβέρνησης– αύριο όμως στη θέση της κυρίας Τσέκου μπορεί να είμαστε εμείς, ένας άλλος πολίτης. Η Δικαιοσύνη, και η σημερινή και η αυριανή, η κάθε ηγεσία, πρέπει να τηρεί τους νόμους και τις διατάξεις και να ισχύουν για ΟΛΟΥΣ τους διάδικους και ιδιαίτερα για τους κατηγορούμενους, ανεξαρτήτως της ουσίας της υπόθεσης. Σε κάθε απόφασή τους ο Εισαγγελέας και ο ανακριτής δεν πρέπει να λησμονούν εκείνο που σε καιρούς χαλεπούς, στη δεκαετία του 1960, είχε πει ο Γεώργιος Παπανδρέου, ότι η Δικαιοσύνη αποτελεί οχυρό της Δημοκρατίας… Χωρίς Δικαιοσύνη, κύριοι δικαστές, οι δημοκρατικοί θεσμοί ποδοπατούνται, μόνο στα λόγια υπάρχουν. Επομένως έχετε κι εσείς πολύ μεγάλες ευθύνες για τη σωστή λειτουργία των θεσμών του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε τελικά βαρύτατο πρόστιμο στο καρτέλ γάλακτος. Συνολικά φθάνει στα 76.000.000 ευρώ. Απέδειξε ότι δεν υπέκυψε σε πιέσεις και απειλές των μεγάλων. Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι πέσαμε όλοι έξω. Συμπεριλαμβανομένων και ημών. Γράψαμε ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται ένα και μόνο στόχο έχουν, να πάνε όλες οι υποθέσεις στις ελληνικές καλένδες. Τελικά όμως όλα ήταν φήμες. Και διαψευστήκαμε. Τώρα αυτό που απομένει να δούμε είναι η Δικαιοσύνη να κάνει σωστά τη δουλειά της απέναντι στις προσφυγές που έχουν ασκηθεί από τις εταιρείες που τιμωρήθηκαν και οι μηχανισμοί είσπραξης του Δημοσίου να μαζέψουν όλα αυτά τα εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για μια καλή αρχή που αν τηρηθεί σίγουρα θα λιγοστέψει τη νοθεία και τα καπέλα.

Μειωμένο ήταν το χρήμα που κυκλοφόρησε τις γιορτές. Σύμφωνα με πρώτη εκτίμηση, υπήρξε πτώση κατά 15% σε σχέση με πέρυσι στα ποσά που διακινήθηκαν με πιστωτικές κάρτες. Ακόμη διαπιστώθηκε ότι περισσότερο χρήμα κινήθηκε στα μεγάλα κεντρικά μαγαζιά και πολύ λίγο στα συνοικιακά! Αυτοσυγκράτηση εν όψει πρόβλεψης ότι δυσκολεύουν τα πράγματα;

Βαρύ το κλίμα στη δοξολογία στη Μητρόπολη για το νέο έτος. Η απουσία του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και η μάχη που δίνει ήταν φανερή στην ατμόσφαιρα. Το ʼβλεπες στα πρόσωπα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ακόμη και του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη. Πού όρεξη για χαμόγελα. Παντού γύρω σκυθρωπά πρόσωπα. Σημειώνω ότι για πρώτη φορά δεν μνημονεύθηκε το όνομα του Χριστόδουλου, αλλά του παριστάμενου, που ασκεί χρέη αντικαταστάτη, του Προκόπιου Κρήνης και Καλαμαριάς… Σκυθρωπός και ο παπα-Θωμάς, ο πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής.


Σχολιάστε εδώ