Εξουσία – προστασία – διαφθορά

Όταν σʼ έναν πολιτικό παράγοντα δοθεί η διαχείριση μιας θέσης ευθύνης, όσο μεγαλύτερη προστασία τού παρέχει το κέντρο εξουσίας τόσο μεγαλύτερη θα είναι νομοτελειακά η διαφθορά του. Γιʼ αυτό και οι ρητορείες των ηγετών περί «διαρκούς σύγκρουσης με τα φαινόμενα διαφθοράς» καταντούν κενές περιεχομένου, όταν οι ίδιες οι ηγεσίες με τις επιλογές τους διαμορφώνουν το υπόστρωμα των φαινομένων διαφθοράς.

•Και εξηγούμεθα: κατά έναν αυτοκαταστροφικό τρόπο κάθε «νέα εξουσία» επιλέγει να χρησιμοποιεί στις θέσεις-κλειδιά του κρατικού μηχανισμού «ανθρώπους εμπιστοσύνης», δηλαδή ημέτερους, κολλητούς ή κομματο-αναθρεμμένους. Οι άνθρωποι αυτοί αισθάνονται πλήρως προστατευμένοι, έχοντας πίσω τους είτε τις πλάτες του υπουργού είτε πολύ περισσότερο τις πλάτες του πρωθυπουργού, οπότε εύκολα ρέπουν προς τις αγκάλες της διαφθοράς. Αυτόματα για τους ανθρώπους αυτούς ανοίγονται νέα πεδία «απόλαυσης». Πρώτον, οι πλουτοκράτες τούς μπάζουν στα σαλόνια τους, όπου και βλέπουν «μια άλλη ζωή». Δεύτερον, με τον χρόνο ιδιοποιούνται την εξουσία της θέσης που κατέχουν και τη χρησιμοποιούν, προκειμένου να καταναγκάσουν άλλους ανθρώπους (κάτω απʼ αυτούς) να υποκύψουν στις όποιες επιθυμίες τους. Έτσι από τη μια η «άλλη ζωή» που γεύονται και από την άλλη η γνώση ότι «αυτά τα ωραία κάποτε θα τελειώσουν» τούς σπρώχνουν να υποκύψουν είτε στο πολιτικό χρήμα είτε σε ροζ περιπέτειες, τώρα που μπορούν!

• Ουσιαστικά η υπόθεση Ζαχόπουλου διηγείται τη διαδρομή που περιγράψαμε: του δόθηκε εξουσία και μάλιστα απόλυτα και την εκμεταλλεύτηκε εξίσου απόλυτη, με τις γνωστές ολέθριες συνέπειες. Δυστυχώς για την κρατούσα κατάσταση, υποθέσεις σαν του Ζαχόπουλου θα σκάνε κάθε τόσο, καθότι έπεσε στη… λούμπα να παρέχει σε «κολλητούς» και θέσεις εξουσίας και προστασία, έτσι οι «κολλητοί» ο ένας μετά τον άλλον θα δημιουργούν «έργα» διαφθοράς είτε αυτά βλέπουν το φως της δημοσιότητας είτε όχι. Με άλλα λόγια, η πραγματική σύγκρουση με τη διαφορά προϋποθέτει τον εξοστρακισμό των «κολλητών» από τις θέσεις εξουσίας. Αλλά οι κρατούντες δεν βλέπουν τη λύση…


Σχολιάστε εδώ