Γύρισε πίσω τις λίστες του συνεδρίου ο Παπανδρέου

Η επίσημη αιτιολογία είναι ότι δεν υπάρχει χώρος που να μπορέσει να φιλοξενήσει περίπου 6.000 συνέδρους. Στην πραγματικότητα όμως ο λόγος είναι πως οι λίστες με τα ονόματα των στελεχών που συμμετέχουν στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου και τις Νομαρχιακές Οργανωτικές Επιτροπές (ΚΟΕΣ, ΝΟΕΣ) δεν εξασφάλιζαν την αντιπροσωπευτικότητα και επεστράφησαν με την ένδειξη «ακατάλληλες».

Και οι 1.000 δικοί του!

Η άλλη πλευρά καταγγέλλει ότι οι «Παπανδρεϊκοί» έχουν βάλει πάνω από 1.000 δικά τους στελέχη στις ΝΟΕΣ και με τον τρόπο αυτό το συνέδριο εκ των προτέρων ελέγχεται από την ηγεσία και αυτό σημαίνει ότι όλα τα όργανα θα επανδρωθούν με ανθρώπους του αρχηγού και θα αποκλειστεί κάθε αντίθετη φωνή.

Ήδη έχει προγραμματιστεί από τους «Βενιζελικούς» να αρχίσουν τις επόμενες μέρες τις δημόσιες καταγγελίες και να αφήσουν να επικρέμαται η απειλή ότι θα φθάσουν μέχρι και να μη μετάσχουν στο συνέδριο αν δεν υπάρξουν εγγυήσεις για διαφανή τρόπο εκλογής των μελών των ΝΟΕΣ.

Ο κ. Παπανδρέου ήθελε εξαρχής το νέο συνέδριο να μη μοιάζει σε τίποτα με τα προηγούμενα. Τα στελέχη να εκφράζουν την πολιτική ανανέωση που και ο ίδιος επιδιώκει και κυρίως να μη δείχνει ότι επιχειρεί να ελέγξει τις εσωκομματικές διεργασίες ώστε να μην κατηγορηθεί για «Τσαουσέσκου».

Τα ονόματα στελεχών που του έστειλαν από τον Τομέα Οργανωτικού δεν είχαν καμία σχέση με το τι πραγματικά ήθελε ο ίδιος. Στις λίστες δεν υπήρχαν ούτε για τα «μάτια του κόσμου» στελέχη που απηχούν τις απόψεις του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Κώστα Σκανδαλίδη και θα μπορούσε να κατηγορηθεί για αποκλεισμούς, κάτι που θα έφερνε νέο γύρο αντιπαράθεσης στο εσωτερικό του κόμματός του και θα έδινε επιχειρήματα σε όσους τον κατηγορούν και αφορμή να πυροδοτήσουν εσωκομματική θύελλα, προκαλώντας νέους τριγμούς στην ηγεσία και νέα αμφισβήτηση του προσώπου του.

Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου θέλησε να πληροφορηθεί την κοινωνική, ηλικιακή και κομματική κατανομή των στελεχών του, έπεσε από τα σύννεφα, διαπιστώνοντας ότι ακόμη και δικά του στελέχη έστηναν κομματικό παραμάγαζο για δικό τους μελλοντικό όφελος.

Έγινε έξω φρενών, καθώς κατάλαβε ότι η νέα εσωκομματική σύγκρουση στήνεται, αυτήν τη φορά όχι από τους αντιπάλους, αλλά από τους δικούς του, εκείνους που τον υποστήριξαν για την επανεκλογή του, και επέστρεψε τις λίστες, δίνοντας παράλληλα εντολή να φτιαχτούν από την αρχή καινούργιες με τα ονόματα των στελεχών του συνεδρίου και του εκλεκτορικού σώματος, συνοδευόταν δε η εντολή αυτή και με την επιθυμία του για αναβολή του συνεδρίου.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, λένε οι συνεργάτες του, έχει πλέον καταλάβει πολύ καλά πως ακόμη και τα δικά του στελέχη επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα ασφυκτικά δικό τους και με τρόπο τέτοιο που να μην μπορεί στη συνέχεια ο ίδιος να βγάλει άκρη. Άλλωστε, όπως τονίζουν, το τηλεφώνημα για «χρόνια πολλά» και στον Βαγγέλη Βενιζέλο και στον Κώστα Σκανδαλίδη, που τον βρήκε στη Νέα Υόρκη για τις γιορτές, αν και δεν είχε κανένα πολιτικό άνοιγμα, αφού δεν συνοδεύτηκε με την πρόσκληση «να τα πούμε», δεν δίνει περιθώρια αποκλεισμών.

«Αυτό ήταν το μήνυμά του», τονίζουν οι συνεργάτες του, κάτι το οποίο δεν έχουν αντιληφθεί εκείνοι που ασχολούνται οργανωτικά με το συνέδριο και θέλουν να εμφανιστούν «βασιλικότεροι του βασιλέως».

Ο Παπανδρέου, όπως διαβεβαιώνουν οι συνεργάτες του, θέλει το συνέδριο να είναι αντιπροσωπευτικό, να εκφράζονται όλες οι τάσεις και τα ρεύματα, δεν έχει την πολυτέλεια και άλλης αμφισβήτησης, γιατί αυτό έχει αντανάκλαση και στην αντιπολιτευτική του ικανότητα.

Το κλίμα δυσαρέσκειας που ήδη υποβόσκει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ο Παπανδρέου δεν θέλει να το επιτείνει, δεν θέλει να ρίξει λάδι στη φωτιά. Άλλωστε, υπάρχουν, μέχρι τώρα, αρκετοί δυσαρεστημένοι με την οργανωτική πυραμίδα που έστησε ο αρχηγός τους.


Σχολιάστε εδώ