αμυντικά

To DETO – STOP είναι εδώ…

Ασφαλώς θα θυμάστε το τι έγινε με την προμήθεια του ακατάλληλου και επικίνδυνου αυτού υλικού για τους κινητήρες τροχοφόρων και αρμάτων. Άρχισε, βεβαίως βεβαίως, από τον Άκη, ο οποίος, μέσα στην ευφορία του από τις εξαίρετες αγορές, δεν θέλησε να χαλάσει το χατίρι μεγάλου του φίλου της άλλης όχθης. Συνεχίστηκε επί ΝΔ και το ‘κοψε, με χίλιες μύριες αντιδράσεις, ο ΥΦΕΘΑ κ. Λαμπρόπουλος. Το ‘κοψε; Προσωρινώς! Τα κυκλώματα, άθικτα, εργάζονται αόκνως και ανεξελέγκτως… Στο επικαιροποιημένο 5ετές πρόγραμμα εξοπλισμών (ΕΜΠΑΕ), σελ. 5 / υπ’ αρ. 26γ υλικό, διαβάζουμε: Προμήθεια DETO – STOP / 2007 1.467.841 ευρώ. Εις υγείαν μας… Ζήτω η αναδιοργάνωση του κράτους! «Μηδενική ανοχή στα σκάνδαλα», μας διαβεβαίωσε και στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο κ. πρωθυπουργός. Το «δούλεμα» συνεχίζεται…

Ο τ. ΥΦΕΘΑ κ. Λαμπρόπουλος

Η στήλη και οι συντάκτες της δεν γνωρίζουν τον μεσσήνιο πολιτικό. Ούτε έχουν «κεραστεί» απ’ αυτόν καφέ ή παστέλι Καλαμάτας. Μπορούν να πουν όμως με βεβαιότητα ότι τρία ζητήματα έκαναν τον Καραμανλή να τον αποκαθηλώσει, πιεζόμενος:
– Ο απηνής πόλεμός του κατά των φυγόστρατων που, όπως φαίνεται, σήμερα ξεφούσκωσε.
– Η απόφασή του να σταματήσει την προμήθεια του DETO – STOP, που αφορά συγγενή του Μητσοτάκη.
– Η εισήγησή του (11/8/2006) να κηρυχθεί έκπτωτος ο προμηθευτής του ηλεκτρονικού πολέμου και να σταλεί ο φάκελος στον εισαγγελέα για να αποκαλυφθούν αυτοί που έστησαν την κομπίνα (ΓΔΕ, επιτροπές, ιεραρχία κ.ά.). Ζήτω η καταπολέμηση της διαφθοράς από τη ΝΔ!

Οι παρεούλες της εξουσίας

– Αν θέλεις να διαπιστώσεις την ικανότητα ενός ηγεμόνα (πρωθυπουργού ή υπουργού), κοίταξε ποιους ανθρώπους έχει επιλέξει ως συνεργάτες του. Αν δεν είναι έντιμοι, πιστοί και ικανοί, ο ηγεμόνας είναι για κλάματα (Ν. Μακιαβέλι, «Ο ηγεμόνας»).
– Πες μου ποιοι είναι στον προθάλαμο ενός υπουργού, να σου πω τι ζυγίζει αυτός που είναι στο γραφείο (Θ. Σοφούλης, τ. πρωθυπουργός).
– Από το 1996 και εντεύθεν, για να μην πάμε μακρύτερα, οι υπουργοί Άμυνας επιλέγουν ως άμεσους συνεργάτες κάθε καρυδιάς καρύδι… Μικροεξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα… Πάσης φύσεως και κατηγορίας αναξιόπιστοι, λαμόγια, κομματόκυνες με θαυμαστό οίστρο εργασίας για αρπαχτές. Η άμυνα; Άσ’ την να κουρεύεται…

Τα πατριωτικά lobbies

Όταν ο έντιμος τ. ΥΕΘΑ κ. Σ. Σπηλιωτόπουλος μετέβη τον Νοέμβριο του 2004 στη Μόσχα συνοδευόταν από ένα σμάρι εκλεκτών συνεργατών. Την ώρα που, υπό τη σκιά του Κρεμλίνου, υπέστη «κεφαλοκλείδωμα» για να δηλώσει «Τα TOR-MI είναι αξιόμαχα», ενώ επί τετραετία ακατάλληλα τα ανέβαζε και ακατάλληλα τα κατέβαζε, στέλνοντας την υπόθεση στον Εισαγγελέα, μερικοί από τους «ευγενείς και πατριώτες» νέους της ακολουθίας του συνομιλούσαν μυστικά, εν αγνοία του, σε σουίτες πολυτελούς ξενοδοχείου, με ρώσους αϊτούς για την προώθηση στην Ελλάδα ρωσικού πολεμικού υλικού. Είχαν συγκινηθεί απ’ όσα έμαθαν για τους πακτωλούς από τα TOR-MI, OSA-AK, ZUBR, STENDOR και πρώτη τους δουλειά ήταν να εξιδανικεύσουν ρωσικό υλικό.

Τα 450 ερπυστριοφόρα ΤΟΜΑ

– Προ ημερών, και λόγω συγκυριών, είχαν την πρώτη τους επιτυχία. Την αγορά των 450 ερπυστριοφόρων ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3 (οι ανάγκες του ΓΕΣ ήταν 291, και αυτά με έναρξη το 2014), η ποιότητα των οποίων είναι άγνωστη. Δεν υπάρχει καμιά αξιολόγηση ούτε συγκριτικός πίνακας ειδών με ομοειδή τους.
– Έχουμε μόνο την πρόσφατη άποψη μιας έντιμης και έγκυρης γραφίδας, αυτής του στρατηγού ε.α. Δ. Δήμου («ΠΑΡΟΝ» 30/12/2007). Γράφει: Το όπλο αυτό είναι φιλοσοφίας δεκαετίας του 1950… Είναι δυσκολοκίνητο, εντελώς μη σύγχρονο, πουλημένο μόνο στα ΗΑΕ.

Τροχοφόρα και αμφίβια

– Το ΓΕΣ, παράλληλα, έχει προγραμματίσει την προμήθεια 88 σύγχρονων τροχοφόρων ΤΟΜΑ και 50 αμφίβιων σε προτεραιότητα σε σχέση με το ερπυστριοφόρο (2011), όπως σαφώς διατυπώνεται στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα εξοπλισμών (σελ. 1).
– Επειδή τρώγοντας έρχεται η όρεξη, η παρεούλα ξεκίνησε πολεμική εκστρατεία κατά των δύο προηγουμένων.
Πώς;
Άφησαν να διαρρεύσει ότι τα 50 αμφίβια δόθηκαν ως αντισταθμιστικά των 450 (το «φαΐ» ακολουθεί με τα ανταλλακτικά), ενώ παράλληλα άρχισαν έναν ανηλεή πόλεμο κατά των τροχοφόρων, παρουσιάζοντάς τα ως άχρηστα για τις αποστολές που προορίζονται (αυτοχρίστηκαν επιτελάρχες οι λεβέντες…), υποστηρίζοντας, έμμεσα, ότι πρέπει να αντικατασταθούν με ΒΜΡ-3. Πάνε δηλαδή μ’ έναν σμπάρο να χτυπήσουν 3 τρυγόνια: 450 + 50 + 88 = 588 τεμάχια για τον Στρατό! Πολύ, γαρ, το χρήμα…
Θα το μασήσουν οι του ΓΕΣ;

Μια ξεχασμένη αμφίβια ιστορία

Οφείλουμε, όμως, να υπενθυμίσουμε στο υπουργείο, το ΓΕΣ και το υπνώττον ΠΑΣΟΚ μια ιστοριούλα:
– Το 2003 έγινε πρόσκληση ενδιαφέροντος από το ΓΕΣ για αμφίβιο τεθωρακισμένο.
– Ανταποκρίθηκαν τρεις εταιρείες και συντάχτηκε short list (Φεβρουάριος 2004) από δύο: το ρωσικό ΒΜΡ-3 αμφ. και το ιταλικό ARIS GATOR. Η υπόθεση σταμάτησε εκεί λόγω εκλογών.
– Το ARIS GATOR αναφέρεται σε ιταλική πατέντα τροποποίησης του γωνστού ΜΙΙ3 (το ΓΕΣ διαθέτει εκατοντάδες) από ελληνικά χέρια (304 ή 305 ΠΕΒ), με παράλληλη ενεργοποίηση 5-10 μικροβιομηχανιών που φυτοζωούν έως σήμερα. Το όχημα, όπως λέγεται, δοκιμάστηκε επιτυχώς εδώ και στην Ιταλία με κόστος ικανοποιητικό (κατώτερο των ΒΜΡ-3) και έχει ελληνική συμμετοχή κατασκευής άνω του 60%. Είναι έτσι;
– Αν ναι, γιατί κύριοι αρμόδιοι, είστε έτοιμοι να καταπιείτε αμάσητη την προσφορά των Ρώσων;

Και τα αντισταθμιστικά;

l Φαίνεται ότι η «ομάδα» δουλεύει καλά, γιατί προ ημερών βγήκε στη Μόσχα ο υπουργός Σεργκέι Σαϊγκού και ανακοίνωσε περιχαρής ότι η Ελλάδα προμηθεύεται 7-14 πυροσβεστικά αεροπλάνα Β-200 από τη Ρωσία («Ελευθεροτυπία» 27/12/2007). Την επομένη το μισοδιέψευσαν. Γεγονός είναι ότι, πάλι μυστικά, κινούνται τα κυκλώματα για την προμήθεια…
– Επιδιώκεται για άλλη μια φορά αιφνιδιασμός του έλληνα πολίτη, αλλά και των επιτελείων. Τι γνωρίζει η ΠΑ για τα Β-200;
– Ρωτάμε, ωστόσο, την κυβέρνηση: «Γιατί δεν ζητάτε μερικά πυροσβεστικά Β-200, αν τα θέλει η ΠΑ, ως αντισταθμιστικά των 450 ερπυστριοφόρων; Και ν’ αφήσετε τα αμφίβια και τα τροχοφόρα μήπως φάνε μερικά ελληνικά στόματα ψωμί σε ουσιαστική συμπαραγωγή; Ακούτε τα παπαγαλάκια;»


Σχολιάστε εδώ